- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Patrijarh Porfirije stigao u Podgoricu, razgovarao sa Milatovićem /video/

Pratite nas
Patrijarh srpski Porfirije stigao je danas u Podgoricu povodom decenije osvećenja Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja. On je po dolasku u glavni grad Crne Gore razgovarao sa predsednikom države Jakovom Milatovićem, saopštila je Srpska pravoslavna crkva.
Kako se navodi u saopštenju objavljenom na sajtu SPC, prijemu su prisustvovali mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije i članovi patrijarhove sveštene pratnje protođakon Dragan Radić i protođakon Radomir Vrućinić.
Iz kabineta crnogorskog predsednika ranije je saopšteno da će danas u Vili Gorica biti priređen svečani ručak u čast patrijarha Porfirija.
Patrijarha i njegovu sveštenu pratnju ranije danas na podgoričkom aerodromu dočekao je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, saopštila je Informativna služba Srpske pravoslavne crkve.
Patrijarh boravi u Crnoj Gori povodom obeležavanja 10. godišnjice od osveštenja Sabornog hrama, dočeka moštiju Svetog Spiridona i osveštenja kamena temeljca crkve Svetoga Save, kao i temelja Pravoslavne gimnazije „Sveti Sava“, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.
Danas, u 18 časova, u podgoričkom Sabornom hramu biće upriličen svečani doček patrijarha srpskog Porfirija i svetog Spiridona Trimituntskog Čudotvorca.
U nedelju, 15. oktobra, u 9 časova svetu liturgiju će služiti patrijarh Porfirije uz više arhijereja Srpske pravoslavne crkve.
Istog dana u 13 časova, patrijarh Porfirije i mitropolit Joanikije osveštaće kamen temeljac crkve Svetog Save i temelje pravoslavne gimnazije „Sveti Sava“, čija izgradnja je počela u podgoričkom naselju Stari aerodrom.
U 19 časova patrijarh Porfirije će posetiti crkvu Svetog Đorđa pod Goricom, najstarije bogoslužbeno mesto u Podgorici, gde je po predanju svetu tajnu krštenja primio sveti Simeon Mirotočivi.
Svečana duhovna akademija povodom 10 godina od osvećenja Sabornog hrama biće održana u 20 časova na platou ispred Sabornog hrama. Besedu će održati arhimandrit Metodije, iguman manastira Hilandara, navedeno je u saopštenju SPC.
 Hram Hristovog vaskrsenja u Podgorici - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
DRUŠTVO
Kuća vjernicima i mjesto slobode: Decenija Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici /foto/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala