- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Novi scenario za predstavu Zelenskog - Ukrajina je Izrael, Rusi su Hamas

© AP Photo / Juan MedinaVladimir Zelenski
Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
Pratite nas
Vladimir Zelenski koji je do juče slavio nacizam, odjednom uzima ulogu žrtve, odnosno Jevrejina, najavljujući kraj rata optužbom da Rusija stoji iza Hamasa. Sve u nadi da će izdejstvovati dalju pomoć Zapada, aludirajući da je Ukrajina zapravo Izrael koji je napadnut i koji se brani, dok je Rusija – „teroristički Hamas“.
Takve spekulacije i insinuacije govore o strahovima Kijeva da Vašington svoju pažnju preusmerava na Izrael. Ti strahovi su opravdani, jer su problemi za Kijev već počeli da se nagomilavaju.
Izjavu Zelenskog da je ovo „poslednja faza rata“ treba tumačiti kao njegovo priznanje poraza, odnosno priznanje da se Ukrajina nalazi u bezizlaznoj situaciji.
„Ovde vidim signal koji Zelenski šalje svojim zapadnim sponzorima, potvrđujući ono što je već više puta rečeno - ako Ukrajinu sutra prestanu da snabdevaju oružjem i finansijama, onda će ta zemlja moći da izdrži najviše dve-tri nedelje“, kaže za Sputnjik Rodion Mirošnik, ambasador zadužen za zločine kijevskog režima pri ruskom Ministarstvu spoljnih poslova.
Sjedinjene Države neće odmah odustati od pomoći Kijevu, ali ta podrška neće rasti, smatra on.
„Inercija finansiranja projekta Ukrajina i korišćenja Ukrajine će se nastaviti, ali sada je već očigledno da se američki troškovi za vojne potrebe, za podršku spoljnih vojnih projekata neće povećati, već će se postojeći podeliti. Podeliće se ono što je trebalo da se pošalje Ukrajini kao glavnom frontu koji Amerikanci koriste za postizanje svojih spoljnopolitičkih ciljeva. Akcenat već počinje da se pomera - oni počinju da umesto na Ukrajinu gledaju na Bliski istok“, kaže ambasador.
© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaVladimir Zelenski se pribojava da Zapad, na čelu sa Vašingtonom, svoju pažnju sa Ukrajine preusmerava na Izrael
Zarđali saobraćajni znak sa obaveštenjem pravca za Kijev u Donjecku - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Vladimir Zelenski se pribojava da Zapad, na čelu sa Vašingtonom, svoju pažnju sa Ukrajine preusmerava na Izrael

Zelenski zbog Izraela gubi pažnju Zapada

Osim toga, Zapad je nezadovoljan razvojem ukrajinske kontraofanzive, koja je počela početkom leta. I Ukrajina i Zapad priznali su da se ona odvija traljavo, odnosno sporije nego što je očekivano, dok je načelnik Glavne obaveštajne uprave ukrajinskog Ministarstva odbrane Kiril Budanov priznao da su „ukrajinske snage ispale iz ritma“.
Ruski eksperti primećuju da Zelenski, koji je izneverio Zapad, postaje sve nervozniji i konfuzniji, da više ne zna šta priča. Pored toga, korpumpirani Kijev se našao „u neobranom grožđu“nakon što je uhvaćen u preprodaji zapadnog oružja. Ruski eksperti napominju da oko trećine svih NATO isporuka ilegalno iscuri iz Ukrajine.
Rusija je više puta upozoravala svetsku zajednicu na takvu pretnju, pa sada Kijev mora da se pravda kako je zapadno oružje, koje je poslato ukrajinskoj vojsci, završilo u rukama Hamasa.
I bivša analitičarka Pentagona Karen Kvjatkovski navodi da je „dan kada je počeo rat između Izraela i Palestine postao najgori u životu ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog“ i „to ne zato što je Jevrejin, već zato što više neće biti u centru pažnje“ i zato što bi SAD uskoro mogle da prestanu da podržavaju Ukrajinu.
Ona takođe tvrdi da je zapadno oružje isporučeno Ukrajini završilo u rukama Palestinaca, konstatujući da američke vlasti ponavljaju greške šaljući oružje savezniku samo da bi otkrile da kako ono završava u tuđim rukama.
Zelenski je izjavio da od sredine 2024. Kijev očekuje smanjenje vojne pomoći zapadnih zemalja, a nešto slično saopštio je i koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi koji je rekao da „američka pomoć Kijevu nije beskonačna, posebno ako se uzme u obzir da postoji mogućnost da će Vašington, osim Ukrajine, podržavati i Izrael“.
„Vidite u čemu je stvar - Zapad je imao jedinstven plan u vezi sa Rusijom. Pretpostavljalo se da će novac i oružje biti uloženi u Ukrajinu kao startap, a Ukrajina će kao startap ispuniti biznis plan. Glavni element tog biznis plana je bio nanošenje vojnih poraza Rusiji, posle čega bi mogli da joj nametnu sramni mir ili sramno primirje, kompenzujući na taj način sav novac dat Ukrajini i svo isporučeno oružje. Ali, Ukrajina nije izvršila zadatak koji je pred nju stavljen. Kontraofanziva nije uspela i neće uspeti...“, kaže ruski ekspert Ivan Lizan.
Gotovo sve što je Ukrajina tražila od Zapada to je i dobila, ali rezultati su izostali.
„Shodno tome, ako je Ukrajina startap, a ciljevi startapa se ne ostvaruju u čemu je onda poenta? Kakav je smisao dalje ulagati novac u taj startap?“, naglasio je analitičar.

Saveznici okreću leđa Kijevu

Čak i italijanski mediji pišu da je „zamor od Ukrajine sve veći, a time i njena izolacija“, te se saveznici jedan za drugim okreću od Kijeva. Potencijal zapadnih zemalja je iscrpljen, finansije su na izmaku, vojna pomoć ubrzano opada.
Lizan takođe smatra da je Zapad psihoški umoran od sukoba i da su saveznici počeli da okreću leđa Ukrajini. Prema njegovim rečima, ako je prošle godine Ukrajina bila spoljnopolitički faktor koji je ujedinjavao zapadne zemlje u nadi da će zaraditi na Rusiji i nadoknaditi „investicije“, sada je Ukrajina unutrašnji politički problem koji razjedinjuje Zapad.
„Vidimo da Zelenskom nije bilo dozvoljeno da govori u Rumuniji, a u Kanadi je njegov nastup propraćen skandalom sa starim nacistom. U Poljskoj je Ukrajina glavna tema predizborne kampanje, a Slovaci su se takođe spotakli o Ukrajinu. Britanija i Italija su priznale da su svi arsenali iscrpljeni, a Poljaci su izjavili da obustavljaju isporuke oružja. Dakle, ovo je kraj. Bez obzira na rasplamsavanje sukoba na Bliskom istoku pitanje da li će Ukrajini srezati davanja pre ili kasnije bi se nametnulo“, zaključio je Lizan.
Zelenski je za rumunske medije izjavio da je u toku poslednja faza rata. Prema njegovim rečima, prva faza je bila „okupacija“, posle koje je usledilo zaustavljanje ofanziva i preuzimanje inicijative. On je naglasio da Ukrajina ima puno strahova u vezi sa novcem i oružjem, te da se nalazi na poslednjem stadijumu, koji je najteži.
Ruski eksperti zaključuju da se da se izjava Zelenskog „o poslednjoj fazi“ ne odnosi na izvođenje ruske vojne specijalne operacije u Ukrajini, nego da je ovo poslednja faza ukrajinske kontraofanzive, koja je očigledno propala, s obzirom na uspehe koje postižu ruske snage na frontu.
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
REGION
Bugarski istoričar: Fokus se prebacuje sa Ukrajine na Bliski istok, sada će tamo ići novac
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala