- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Bugarski istoričar: Fokus se prebacuje sa Ukrajine na Bliski istok, sada će tamo ići novac

© AFP 2023 / YVES HERMANPredsednik Ukrajine Vladimir Zelenski
Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izražava nadu u dalju podršku Zapada Kijevu, ali je očigledno da će se fokus sada pomeriti na Bliski istok, smatra bugarski istoričar Aleksandar Sivilov.
Prema njegovim rečima, sukob koji je izbio zahtevaće ogroman broj granata i raketa za Izrael, zbog čega je najviše zabrinut ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski, što je razlog njegove neočekivane posete Briselu i učešća na sastanku NATO-a.
„Jedno je sigurno: fokus se sada potpuno pomera ka Izraelu i palestinskom sukobu. Ne izgleda da će se uskoro završiti, tako da će ogromne količine novca očigledno biti potrošene tamo i to Ukrajini neće dati mogućnost da nastavi da se bori na način na koji je do sada radila. Bez obzira na sve to, u Sjedinjenim Američkim Državama čuju se neke izjave da će učiniti sve da Ukrajina, kako je obećao Zelenski, nastavi kontraofanzivu i tokom zime. Pri tome je važno da se primeti da sada praktično nema ukrajinske kontraofanzive, jer oni ovog leta, uprkos zapadnoj tehnici i desetini hiljada života vojnika, skoro da nisu uspeli da povrate ništa značajno“, rekao je Sivilov.
On smatra da će jesen dati ruskoj vojsci još više mogućnosti da se utvrdi i možda pripremi svoju zimsku kontraofanzivu.
„Drugo je pitanje kako će se razvijati sukob na Bliskom istoku. Da li će on Rusiji dati mogućnost da računa da će Ukrajina imati neke logističke probleme. Naravno, sa početkom kopnene operacije u Pojasu Gaze, izraelskoj vojsci biće potrebno da se isproručuje ogromna količina granata. I čini mi se da ćemo u tom trenutku videti preusmeravanje sredstava iz Ukrajine na Bliski istok. Zbog toga je Vladimir Zelenski najviše zabrinut, zbog čega je i otišao na to putovanje (sastanak NATO-a)“, objasnio je on.
Kako je naveo, poseta Zelenskog Briselu „sasvim se logično poklapa sa uspesima Rusije (na Donjeckom pravcu), o kojima sada niko ne izveštava, osim, ​​naravno, ruskih novinskih agencija“, zaključio je istoričar.
Pogledajte u emisiji Sputnjik da li sukob Izraelaca i Palestinaca može da izazove konflikt mnogo širih razmera:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala