- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mađarski ministar: Zadovoljni smo saradnjom s Rusijom u sferi energetike, ništa ne treba menjati

© Sputnik / Vitaliй Timkiv / Uđi u bazu fotografijaRuski gas
Ruski gas - Sputnik Srbija, 1920, 14.10.2023
Pratite nas
Budimpešta je zadovoljna saradnjom s Rusijom u sferi energetike, posebno kada je reč o isporukama gasa, i smatra da ne treba unositi bilo kakve promene u dugoročni ugovor dve strane, rekao je za Sputnjik mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto.

„Zadovoljni smo saradnjom s Rusijom u sferi energetike, posebno po pitanju isporuka gasa. ‘Gasprom’ je naš pouzdani partner već decenijama, nemamo na šta da se žalimo. Naručeni gas uvek dobijamo na vreme. Nema potrebe da se bilo šta menja. Ugovor se poštuje decenijama“, rekao je on.

Sijarto je dodao da EU nema prava da određuje kako će Budimpešta da ostvaruje energetski balans.
"Brisel ne želi da rešava probleme regiona u toj oblasti", naveo je on.
Podsetimo, Mađarska i „Gasprom“ su septembra 2021. godine potpisali ugovor o isporuci 4,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje u narednih 15 godina. Pri tome, od ukupne količine gasa 3,5 milijardi kubnih metara godišnje stiže iz Turskog toka preko Srbije a jedna milijarda preko Austrije.
Avgusta prošle godine Sijarto je rekao da je potpisan ugovor sa ruskom kompanijom u skladu s kojim će od 1. septembra u zemlju na dnevnom nivou stizati dodatnih 5,8 miliona kubnih metara gasa preko Turskog toka. Tokom Sijartove posete Moskvi u martu ove godine saopšteno je da će u govor o dodatnim količinama gasa biti produžen.

Mađarska neće podržati pregovore o prijemu Ukrajine u EU

Šef mađarske diplomatije je rekao da Budimpešta neće podržati početak pregovora o članstvu Ukrajine u EU sve dok Ukrajina ne ukine diskriminacione zakone prema zakarpatskim Mađarima.
On je dodao da je usvajanje novog zakona o obrazovanju u Ukrajini doveo do toga da se u školama u kojima se nastava inače odvija na mađarskom jeziku časovi na tom jeziku održavaju samo povremeno.
"To je neprihvatljivo i u suprotnosti je i sa međunarodnim i sa evropskim normama. zato, kada se bude donosila odluka o početku pregovora o članstvu Ukrajine u EU, Mađarska neće moći da se s tim saglasi sve dok Mađarima ne vrate njihova prava", zaključio je on.
Mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto  - Sputnik Srbija, 1920, 29.07.2023
SVET
Sijarto o sankcijama EU: Prošlo je 500 dana i Rusija nije na kolenima
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala