- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija

UŽIVO Kontraofanziva formalno završena; Rusija predala dokaze da je Kijev koristio hemijsko oružje

Pratite nas
Nastavlja se specijalna operacija ruske vojske u Ukrajini. Ruska vojska uspešno odbija napade Ukrajinaca na južnodonjeckom i krasnolimanskom pravcu. U Kijevu strahuju da bi podrška Zapada Ukrajini mogla da se smanji zbog eskalacije na Bliskom istoku, a i u SAD je sve više glasova koji traže da se ta pomoć revidira.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:58 13.10.2023
Sistem Uragan u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UN pozivaju na hitan prekid upotrebe kasetne municije u Ukrajini
21:58 13.10.2023
Grupa vojnika ruskih vazdušnih snaga u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
RUSIJA
Milijarde za rat protiv Rusije: Otkriveno koliko je Zapad do sada potrošio na Ukrajinu
21:50 13.10.2023
Rusija je predala dokaze Međunarodnoj organizaciji za zabranu hemijskog naoružanja da je Ukrajina u napadima koristila zabranjene hemijske supstance protiv ruskih vojnika, izjavio je ruski ambasador u Holandiji Aleksandar Šulgin.
„Sastao sam se sa direktorom te organizacije Fernandom Arijasom i predao sam mu dokaze. Obećao je da će pažljivo analizirati sve dokaze“, rekao je Šulgin.
On je dodao i da se Rusija nada da će Međunarodna organizacija za zabranu hemijskog naoružanja pokazati profesionalizam i na objektivan način analizirati svu dokumentaciju.
20:00 13.10.2023
Kaver za interaktivnu kartu SVO - Sputnik Srbija, 1920, 17.05.2024
MULTIMEDIJA
Interaktivna mapa na Sputnjiku: Jednim klikom do svih detalja sa linija fronta
17:13 13.10.2023
Ukrajinsku kontraofanzivu možemo formalno da smatramo završenom, izjavio je stalni predstavnik Rusije pri UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.
„Već nekoliko dana ruska vojska je krenula u aktivne borbe praktično na svim delovima fronta. Na taj način ukrajinsku kontraofanzivu možemo da smatramo formalno završenom. Njena cena je, nažalost, desetine hiljada regruta koje je mobilisao režim u Kijevu od kojih većina nije želela da se bori“, kazao je on.
14:21 13.10.2023
Šef evropske diplomatije Žozep Borelj izjavio je tokom posete Kini da je zatražio od Pekinga da iskoristi „svoj uticaj na Rusiju“ za prekid sukoba u Ukrajini i obnavljanje prehrambenog sporazuma.
Borelj je takođe ponovio stav EU da bi „vojna pomoć Pekinga Moskvi izazvala ozbiljnu zabrinutost u EU“.
On je dodao da se sukob u Ukrajini „mora okončati i da su za to potrebni mirovni pregovori“. Borelj je istakao i da Brisel „želeo da se oni odvijaju u skladu sa mirovnom formulom (ukrajinskog lidera Vladimira) Zelenskog“.
14:13 13.10.2023
Najvažnije sa brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
- Ruska vojska je u roku od nedelju dana izvela osam napada sistemima "iskander" i dronovima na vojne objekte Ukrajine, uništen je hangar sa čamcima američke vojske;
- Ruska vojska je u periodu od nedelju dana odbila četiri napada ukrajinske vojske u Zaporoškom pravcu, a protivnik je izgubio 400 vojnika, tri tenka, devet oklopnih vozila i 14 komada artiljerijskog naoružanja;
- Grupa "Istok" Oružanih snaga Rusije je u istom periodu na južnodonjeckom pravcu odbila osam napada i poboljšala svoje položaje, ukrajinska vojska je izgubila više od 1.285 vojnika i 47 jednica tehnike:
- Ruska vojska uništila je ukrajinski PVO sistem S-300 u oblasti oko Nikolajeva;
- Vazdušne snage Rusije i mornarica Crnomorske flote su u proteklih nedelju dana uništile ukrajinski avion Su-25 i bespilotni čamac;
- Ruske jedinice su na hersonskom pravcu likvidirali 325 ukrajinskih vojnika, devet komada artiljerijskog oruđa, sistem "Grad", 53 automobila, tri skladišta sa municijom i dve diverziono-obaveštajne grupe
13:23 13.10.2023
Oružane snage Ukrajine našle su se u užasnoj situaciji u Zaporoškoj i Harkovskoj oblasti, izjavio je bivši obaveštajac američke vojske Skot Riter na Jutjub kanalu „Through the eyes of“.
Prema njegovim rečima, sukob će se veoma brzo okončati potpunim slomom ukrajinske vojske, jer im ponestaje ljudstva i oružja.
„Rusi su ih saterali u zamku. Uskoro će se ukrajinski vojnici naći u kotlu. Kijev umesto povlačenja sa položaja šalje pojačanja, što situaciju čini mnogo gorom. Ruske snage ih jednostavno uništavaju“, ocenio je Riter.
13:12 13.10.2023
Sredstvima radioelektronske borbe ruska vojska je oborila ukrajinsku bespilotnu letelicu dok se približavala Brjansku, izjavio je gubernator oblasti Aleksandar Bogomaz. Nema žrtava ni štete.
13:09 13.10.2023
Pripadnici ruske vojske zarobili su u Zaporoškoj oblasti ukrajinsko oklopno vozilo pešadije puno američkog i švedskog oružja, rekao je lider pokreta "Zajedno s Rusijom" Vladimir Rogov.
13:07 13.10.2023
Ukrajinska vojska je u poslednja 24 sata ispalila 145 projektila na levu obalu Hersona, naveo je gubernator regiona Vladimir Saljdo.
10:38 13.10.2023
Lovci-bombarderi Su-34 grupe snaga „Zapad“ izveli su pet napada na objekte Oružanih snaga Ukrajine na kupjanskom pravcu, uključujući uporište i skladište sa municijom, saopštio je načelnik pres centra grupe Sergej Zibinski.
On je takođe dodao da je protivnik izgubio više od dve čete vojnika, tenk, dron, minibus i kamionet.
08:07 13.10.2023
Sve više američkih kongresmena je protiv podrške Ukrajine, rekao je član Predstavničkog doma Endi Bigs u intervjuu za Ju-tjub kanal "Džadžing fridom".
Prema njegovom mišljenju, Kijev neće dobiti dodatnu pomoć Vašingtona zbog kraha kontraofanzive.
"Broj ljudi koji se slažu sa mnom po pitanju Ukrajine iz dana u dan raste", rekao je Bigs.
07:58 13.10.2023
U Harkovskoj, Poltavskoj, Dnjepropetrovskoj i Sumskoj oblasti Ukrajini proglašena je vazdušna opasnost, kao i u delovima Zaporoške i Hersonske oblasti pod kontrolom Kijeva.
07:46 13.10.2023
Američki predsednik Džozef Bajden raspolaže informacijama o katastrofalnoj korupciji u Ukrajini, ali za sada te podatke ne objavljuje, rekao je senator iz redova republikanca Rend Pol.
„Znamo da Bajdenova administracija ima tajne podatke koje se tiču troškova i korupcije u toj zemlji, ali za sada ništa od toga nije obelodanjeno. Ukrajina je na listi nakorumpiranijih država “, rekao je senator.
On smatra da SAD moraju da sprovedu posebnu inspekciju u cilju kontrole američke finansijske pomoći i podsetio na primer Avganistana gde su otkriveni neosnovani troškovi od nekoliko desetina milijardi dolara.
07:30 13.10.2023
Artiljerijske jedinice opremljene samohodnim minobacačima "nona-SVK" Centralnog vojnog okruga osujetile su napad ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, rekli su za Sputnjik u ruskom Ministarstvu odbrane.
07:22 13.10.2023
Ruska vojska sprečila je četiri pokušaja ukrajinske vojske da rotira jedinice na južnodonjeckom pravcu, rekao je za Sputnjik načelnik pres centra grupe "Istok" Oleg Čehov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala