- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

UN pozivaju na hitan prekid upotrebe kasetne municije u Ukrajini

© Ministerstvo oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaSistem "Uragan" u Donbasu
Sistem Uragan u Donbasu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Ujedinjene nacije pozivaju na hitan prekid upotrebe protivpešadijskih mina i kasetne municije u Ukrajini, izjavio je zamenik visokog predstavnika UN za razoružavanje Adededži Ebo na sednici SB UN.

„Vesti o upotrebi protivpešadijskih mina i isporučivanju i primeni kasetne municije u Ukrajini izazivaju veliku zabrinutost. U ime visokog predstavnika pozivam na momentalan prekid upotrebe te nehumane vrste oružja koja ima teške humanitarne posledice“, rekao je Ebo.

Ukrajinska kontraofanziva počela je 4. juna, a tri meseca kasnije ruski predsednik Vladimir Putin izjavio je da Kijev nije ostvario uspeh ni na jednom pravcu. Prema podacima sa početka oktobra, pokušaji napada Ukrajinu su koštali više od 90.000 vojnika koji su poginuli ili ranjeni u borbama.
U međuvremenu su SAD konstatovale da će se kontraofanziva ipak „rasteći na mnogo više meseci“ i počele su da isporučuju Oružanim snagama Ukrajine kasetnu municiju.
Ruski zvaničnici su više puta isticali da kasetna municija za sobom povlači teške gubitke, te da posebno predstavlja opasnost po civilno stanovništvo, dok na bojnom polju neće promeniti situaciju.
Vojnici hemijsko-biološke jedinice Oružanih snaga SAD - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
UŽIVO Kontraofanziva formalno završena; Rusija predala dokaze da je Kijev koristio hemijsko oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala