- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Pojavila se nova misterija oko Oltarskog kamena u Stounhendžu

© AP Photo / Tim IrelandStonhendž, Engleska
Stonhendž, Engleska - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Među brojnim megalitima Stounehendža ističe se jedna velika ploča - Oltarski kamen, poznat i kao kamen broj 80. Napravljen je od ležećeg ljubičasto-zelenog peščara koji se nalazi u unutrašnjem krugu čuvenog neolitskog spomenika. Nekada je bio uzdignut i visok 4.9 metara, a sada leži potopljenu zemlju, pritisnut dvema plavim magmatskim stenama.
Sada se ispostavilo da njegovo poreklo predstavlja neku vrstu misterije. Naime, smatra se da magmatske stene u unutrašnjem prstenu Stounehendža potiču iz oblasti Preseli planina u Velsu, koje je udaljeno čitavih 225 kilometara. Njihov prevoz na jug Engleske jedan je od najdužih transportnih udaljenosti za bilo koji drevni spomenik na svetu.

Poreklo kamena broj 80

Stručnjaci su gotovo stotinu godina poreklo kamena broj 80 povezivali sa njegovim susedima - plavim kamenom. Ali izgleda da je ta pretpostavka bila pogrešna. Nova analiza geohemije i mineralogije temelja stene „Old Red Sandstone“ (ORS) u zapadnom Velsu, blizu mesta iz kojeg dolazi većina plavog kamena, pokazuje da se stvari ne podudaraju.

„Jedna od ključnih karakteristika Oltarskog kamena je ta da sadrži neobično visok nivo barijuma“, kazali su naučnici. Međutim, od 58 uzoraka uzetih iz ORS-a, samo su četiri imala nivo barijuma blizu one u sastavu Oltarskog kamena. Međutim, uprkos višim nivoima barijuma, mineralogija ta četiri kamena nije odgovarala sitnozrnoj prirodi Oltarskog, piše Sajens Alert.

Misterija- kako je tako velika ploča prešla čitav put od ledenog severa do zelenog juga?

„Sve je verovatnije da Oltarski kamen nije stigao iz ORS-a. Vreme je da proširimo naše horizonte, i geografski i stratigrafski, na severnu Britaniju, te da razmotrimo i kontinentalne mlađe peščare“, navode naučnici i predlažu da se poreklo Oltarskog kamena potraži među mlađim formacijama stena.
Primera radi, poznato je da stene u Severnoj Irskoj, kao i u severoistočnom Velsu i delovima severozapadne Engleske sadrže povišen nivo barijuma. Kada budemo otkrili poreklo Oltarskog kamena, rešićemo sledeću misteriju - kako je tako ogromna ploča putovala sveod ledenog severa do zelenog juga.
Istraživanje naziva The Stonehenge Altar Stone was probably not sourced from the Old Red Sandstone of the Anglo-Welsh Basin: Time to broaden our geographic and stratigraphic horizons? objavljeno je u časopisu Journal of Archaeological Science: Reports.
Stounhendž - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
ŽIVOT
Senzacionalno otkriće: Drevna misterija alata iz Stounhendža rešena
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala