- Sputnik Srbija, 1920, 08.12.2022
ŽIVOT
Zanimljivosti iz zemlje i sveta

Senzacionalno otkriće: Drevna misterija alata iz Stounhendža rešena

CC0 / pixabay / Stounhendž
Stounhendž - Sputnik Srbija, 1920, 29.12.2022
Pratite nas
Pre više od dva veka, arheolozi su pronašli alat u blizini Stounhendža čiju su svrhu nedavno otkrili. Ovo otkriće je jedno od najsenzacionalnijih poslednjih godina na neolitskom lokalitetu, smatraju arheolozi.
Stounhendž je jedno od najpoznatijih neolitskih arheoloških nalazišta na svetu: krug megalita koji datira oko 4.600 godina oduvek je bio velika misterija koja je intrigirala naučnike.
Detaljno ispitivanje kamenog oruđa pronađenog u blizini Stounhendža omogućilo je arheolozima da otkriju da su pripadali priboru koji je koristio zlatar pre oko 4.000 godina.
Mikroskopskom analizom utvrđeni su znaci habanja i tragovi zlata na pet alata, što je znak da su korišćeni za čekiće i poliranje limova od plemenitog metala, piše Sajens alert.

„Na nedavnoj izložbi Svet Stounhendža u Britanskom muzeju, znamo da je javnost bila oduševljena neverovatnim zlatnim radovima starim 4.000 godina. Ono što je naš rad otkrio je skromni kameni alat koji je korišćen za pravljenje zlatnih predmeta pre hiljada godina“, rekla je arheolog Rejčel Krelin sa Univerziteta Lester u Velikoj Britaniji, preneli su britanski mediji.

Prema naučnicima, alati su verovatno korišćeni za dodavanje zlatnih ukrasa predmetima napravljenim od materijala kao što su crni jantar, škriljac, ćilibar, drvo ili bakar.
Nemački Stounhendž - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2021
Nemački Stounhendž: Ostaci ubijenih žena i dece u koncentričnim krugovima čuvaju jezivu tajnu /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala