- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Karlos mora da se seti Endijeve sudbine – jurnjava za Novakom ranije imala koban kraj

© AP Photo / Kirsty WigglesworthNovak Đoković i Karlos Alkaras finale Vimbldona
Novak Đoković i Karlos Alkaras finale Vimbldona - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Novak Đoković i Karlos Alakaras vode borbu za prvo mesto na ATP listi, a trenutno je na toj poziciji srpski as. Mladi Španac po svaku cenu želi da ga zameni na tom mestu pa je iz tog razloga u oktobru prijavio tri turnira. Koliko god bodova osvoji, pitanje je da li je vredno, jer je Endija Marija pre sedam godina takva taktika skupo koštala.
Morao je sa godina iskustva Novak Đoković da nauči da se štedi, mada pitanje koliko bi to mogao i želeo da nije ostvario toliko uspeha i oborio toliko rekorda.
Iako je značajno smanjio broj turnira srpski as i dalje je najbolji teniser sveta, a to dodatno motiviše Karlosa Alkarasa, mladog Španca koji takođe želi da nosi to zvanje.
Tokom cele godine Novak i Karlos biju bitku za prvo mesto, međutim upornije u toj trci deluje talentovani momak iz Mursije kojem je prvo mesto primarni cilj i to stalno ponavlja.
Tu dolazi do problema. U istom periodu od šest meseci Alkaras je u raspored stavio čak 15, a Novak osam turnira. Skoro duplo manje je igrao Srbin i još uvek je prvi.
Mnogo se polemiše o tome da li je Alkarasova odluka da u oktobru igra Peking, Šangaj i Bazel dobra jer najpre eliminisan je rano u Kini na oba turnira, a Bazel mu je možda dodatni napor pred Masters u Parizu.
Španac je definitivno imao ideju da osvoji Peking i Šangaj i vrati se na prvo mesto, ali je učešće završio u polufinalu, odnosno u osmini finala.
Umesto da je možda odabrao da ipak odustane od Bazela i odmori, Španac zahuktalo nastavlja borbu, a to bi moglo da ga skupo košta.
Pre sedam godina istom taktikom vodio se Endi Mari. Verovao je da će mu što veći broj turnira doneti prvo mesto oko kojeg se borio sa Novakom.
Britanac je uspeo da na kraju godine posle pobede nad Đokovićem u finalu Završnog Mastersa ipak bude prvi, ali to mu je donelo velike posledice.
Mari je te godine na 19 turnira osvojio devet trofeja, ali na kraju sezone posle Završnog Mastersa, telo više nije izdržalo i britanski teniser doživeo je povredu kuka koja mu je kasnije potpuno promenila karijeru.
Endi više nije mogao da bude isti iako je sa veštačkim kukom nastavljao da se bori do poslednjeg atoma snage i igra neke sjajne mečeve.
Mladog Španca već nekoliko nedelja muči povreda o kojoj ne govori puno i uporno ponavlja kako se dobro oseća. Međutim, ostaje pitanje da li je cilj i borba za prvo mesto preča od fizičkom i mentalnog zdravlja?
Postalo je evidentno da je Karlos sve nervozniji na mečevima, da ima manje strpljenja kada ne igra onako kako želi i u nekim trenucima se zaista uprkos vanserijskom talentu vidi premor.
Imao je neverovatnu sezonu, pobedio je Novaka u finalu Vimbldona i osvojio Grend slem titulu, ali mora da misli na to da do kraja godine treba da igra u Parizu i Torinu, na dva zahtevna Masters turnira.
Marko Trunđeliti - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
SPORT
Novakova poruka stigla do Argentine i ostavila Marka u suzama: „Elita – a noge čvrsto na zemlji“
Novak Đoković - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
SPORT
Novak otkrio šta mu je najveća želja za kraj sezone
Sebastijan Korda - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
SPORT
Benu je ponovo spuštena slušalica
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala