- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Ko će dobiti koji resor u novoj vladi Crne Gore?

© AP Photo / Risto BozovicPlakat Pokreta Evropa sad za parlamentarne izbore u Crnoj Gori
Plakat Pokreta Evropa sad za parlamentarne izbore u Crnoj Gori - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Prema nacrtu platforme koja će služiti kao osnov za formiranje nove, 44. Vlade, Pokret Evropa sad dobiće najviše resora i imaće većinu, nezvanično saznaje portal RTCG.
Kako je saopšteno crnogorskom portalu, Pokret Evropa sad, između ostalog, imaće resore finansija i ekonomskog razvoja, ali i resore prosvete i zdravlja. Spisak nije konačan, jer su pregovori još u toku.
Prema nacrtu platforme, resor javne uprave pripašće Albanskom forumu. Albanski forum imaće i potpredsednika Vlade. Takođe, politička grupacija Civis, čiji kandidati su bili na listi Evrope sad, imaće mesto potpredsednika Vlade za zdravstvena i socijalna pitanja.
Socijalistička narodna partija (SNP) trebalo bi da, kako sada stvari stoje, ima resore poljoprivrede, te šumarstva i vodoprivrede.
Demokratskoj Crnoj Gori ponuđeno je Ministarstvo odbrane, Ministarstvo unutrašnjih poslova, Ministarstvo kulture i Ministarstvo ekologije, održivog razvoja, turizma i razvoja severa. Dobiće i mesto zamenika premijera. Pripašće im dva mesta potpredsednika Vlade.
Izvor portala RTCG naglašava da nije ništa definitvno, i da su promene i dalje moguće.
Konačna raspodela, naime, tek treba da bude usaglašena, i to bi moglo da bude urađeno veoma brzo. Po prvom dogovoru, Vlada će imati 18 ministarstava.
Mandatar i lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić kazao je preksinoć poslie razgovora s liderima stranaka koje bi činile novu vladu, da imaju snažniju većinu nego što se očekivalo. Mandatar je tako najverovatnije obezbedio podršku najmanje 49 poslanika, dok je za izglasavanje Vlade potreban 41 glas.
On je novinarima kazao da je održan „konstruktivan sastanak“.
Uz mesto šefa državnog parlamenta, koalicija Za budućnost Crne Gore (ZBCG) trebalo bi da manjinski podrži kabinet Spajića, koji bi, pored njegovog PES-a, činile Demokrate, Socjalistička narodna partija (SNP) i deo predstavnika manjina.
„Odredili smo dinamiku sledećih koraka. Sada radimo na sledećem koraku, odnosno kreiranju sporazuma“, rekao je tada Spajić.
On nije odgovorio na pitanja ko će biti predsednik Skupštine.
„Ne bih govorio o subjektima, ali imamo i veću većinu nego što je očekivano“, rekao je Spajić.
Predsednik SNP-a Vladimir Joković rekao je sinoć na TVCG da među pregovaračima nije sporno da bi novi čelnik parlamenta trebalo da bude Andrija Mandić, jedan od lidera ZBCG. Joković je rekao da je svima bilo prihvatljivo da Mandić bude šef parlamenta a da je većina bila za to da treba da se obave razgovori i sa GP URA.
Ovaj dogovor je nov obrt u pregovorima o formiranju vlade, što Spajić pokušava već dva meseca.
Poslanički klub PES-a ovlastio je nedavno rukovodstvo stranke i pregovarački tim na čelu sa Spajićem da razmotre nove opcije u formiranju vlade.
Potez poslaničkog kluba usledio je nakon što su Demokrate definitivno saopštile da neće podržati formiranje vlade sa 41 poslanikom, navodeći da ne pristaju da presudan glas dođe od poslanika Demokratske unije Albanaca Mehmeta Zenke, koji je na izborima bio na listi Demokratske partije socijalista.
Takođe, Joković je sinoć rekao da su na sastanku u PES-u u sredu veče dogovoreni pojedini koraci i da je vlada u velikoj meri koncipirana.
Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
REGION
Nova vlada na pomolu: Koja je nova „formula“ za Crnu Goru
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala