- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Nova vlada na pomolu: Koja je nova „formula“ za Crnu Goru

© AP Photo / Risto BozovicMilojko Spajić
Milojko Spajić - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Mandatar za sastav nove vlade Milojko Spajić najvjerovatnije će obezbijediti podršku od najmanje 49 poslanika za formiranje 44. vlade, vijest je koja je sinoć oko pola noći uzburkala crnogorsku javnost.
Nakon dva mjeseca pregovora sada se naziru konture nove vlade u kojoj bi bili PES, Demokrate, SNP, koju bi podržao ZBCG, i poslanici albanskih manjinskih partija. Za sada u vladi nema Bošnjačke stranke, niti HGI, DPS-a, dok je premijer u tehničkom mandatu saopštio da je URA dobila poziv Spajića da pregovaraju o učešću u vladi.
Pošto je konačno postignut dogovor oko kostura nove vlade, može biti manjih promjena, ali ne i velikih iznenađenja i obrta o čemu svjedoče prethodna dva mjeseca pokušaja formiranja kabineta. Nakon što je mandatar dogovorio sa koalicijom Za budućnost Crne Gore manjinsku podršku, Demokrate su kasno sinoć održale sjednicu predsjedništva i prihvatile ponudu za učešće u 44. vladi.

Izlaz iz nepotrebno zakuvane krize

Mladen Stojović, novinar, za Sputnjik ističe da ukoliko bude realizovan predstavljeni plan formiranja 44. vlade, još uvijek u formi nezvaničnog, po kom u nju ulaze predstavnici pobjedničke većine, onih blokova koji su dobili podršku 60 odsto glasača, uz predstavnike partija manjinskih naroda, to bi bio jedini razuman izlaz iz ove nepotrebno zakuvane krize.
„S tim što opet najveći ustupak daje koalicija ZBCG, naslednik DF-a, jer joj neće pripasti nijedno ministarstvo, već samo funkcija predsjednika Skupštine i dubina koja nije baš najjasnija. Na taj način ZBCG pristaje na ulogu koju su imale Demokrate nakon 30. avgusta, kada su dobili mjesto predsjednika Skupštine i tzv. ‘ dubinu’. S obzirom na pritiske spolja, ZBCG je bila u dilemi sličnoj onoj opisanoj u Tamnom vilajetu: ‘Ko ovoga kamenja ponese kajaće se, ako ne ponese kajaće se još više. S obzirom da je kao druga opcija pominjana verzija manjinske vlade koju bi podržao DPS, ZBCG je u situaciji da odabere manje kajanje”, poručuje Stojović.
Iz šire perspektive, kaže naš sagovornik, ova opcija čini se solidnim bijegom sa gubitničke pozicije za sve članove pobjedničke većine sa poslednjih izbora, naročito zbog činjenice da je Spajić mogao da dođe do tih 10 poslanika koji bi mu podržali pakt sa DPS-om, ali bi to bila vulgarna izdaja birača i ušli bi smo u još dublju krizu, teško sagledivih posledica.
„Mislim da tako duboka kriza ne odgovara nikom osim DPS-u, koji je toliko izranjavan Skaj aferama da je i na Zapadu svima jasno da bi povratkom ove stranke u bilo kakvu direktnu vlast učinili dugoročno veliku štetu svojim interesima u Crnoj Gori. Iz ove perspektive treba sagledati i razrešenje krize oko formiranja Vlade koje se nazire na horizontu. Treba ipak sačekati da vidimo hoće li biti subverzivnih akcija u cilju urušavanja ovakvog rešenja. Nakon svih ranijih epizoda, treba da se računa na to da je svaki dogovor ovdje ranjiv srazmjerno snazi ‘podzemnih’ subjekata. Taj uticaj i dalje postoji ali su u minulom periodu ka svim međunarodnim i regionalnim centrima moći slate poruke ozbiljnih autoriteta da mora da se računa na ozbiljno štetu ukoliko mafija bude imala upliv u proces formiranja Vlade. Čini mi se da je ta poruka, odnosno apel, pravilno protumačen ‘tamo gdje treba’ i da je rezultat svega toga i najavljeni rasplet, koji je daleko od idealnog ali je mnogo bolji od onog ka kome se išlo”, zaključuje Stojović za Sputnjik.

Bečić se odrekao mjesta predsjednika Skupštine

Lider Demokrata Aleksa Bečić prihvatio da se zbog deblokade procesa odrekne pozicije šefa Parlamenta. Umjesto te pozicije dobiće dodatne pozicije u Vladi.
Mjesto šefa parlamenta pripašće ZBCG, odnosno najverovatnije Andriji Mandiću kao i još 40 posto mjesta po dubini. Demokratama bi mogao pripasti bezbjednosni sistem, a SNP bi zadržao postojeće resore. U Vladi bi se mogla naći i Ujedinjena Crna Gora koja je svoju podršku uslovila ulaskom koalicije ZBCG. Njima bi najverovatnije pripao resor prosvjete.
Albanske partije su voljne da participiraju u Vladi dok su Bošnjaci pod znakom pitanja. Oni su protiv formiranja vlasti sa ZBCG. Pošto njihovi glasovi u ovoj varijanti nisu neophodni, postoji velika mogućnost da se oni presele u opoziciju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala