- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ključna za bezbednost regiona: Zašto je važna ruska vojna baza u Kirigiziji

© Sputnik / Vladimir Pirogov / Uđi u bazu fotografijaRuska vojna baza Kant u Kirgistanu
Ruska vojna baza Kant u Kirgistanu - Sputnik Srbija, 1920, 13.10.2023
Pratite nas
Ruska vojna baza Kant stacionirana u Kirgiziji pouzdano osigurava bezbednost regiona Centralne Azije, posebno zahvaljujući efikasnim sistemima protivvazdušne zaštite, ocenjuju ruski vojni eksperti i ističu da je izuzetno značajna najava ruskog predsednika Vladimira Putina da će baza i dalje biti opremana najsavremenijim naoružanjem.
Putin, koji je tokom posete Biškeku učestvovao u obeležavanju 20. godišnjice postojanja te baze, izjavio je da ona značajno doprinosi bezbednosti u Kirgiziji i centralno-azijskom regionu u celini, kao i borbi protiv pretnji kao što su terorizam, ekstremizam, trgovina drogom i organizovani kriminal.
On je napomenuo da rusko vojno osoblje trenutno učestvuje u vežbama mirovnih snaga Organizacije dogovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) koje se sprovode na teritoriji Kirgizije od 9. do 13. oktobra.
Predsednik Kirgizije Sadir Žaparov je, čestitajući osoblju baze 20. godišnjicu, rekao da je otvaranje baze Kant bilo neophodno i blagovremeno.
Kako je rekao, ova baza je pouzdani garant bezbednosti i stabilnosti u centralnoazijskom regionu i „predstavlja faktor odvraćanja za terorističke i ekstremističke pretnje“.
Žaparov je, takođe u četvrtak, ratifikovao sporazum o stvaranju jedinstvenog regionalnog sistema PVO sa Rusijom.
„Stvaranje zajedničkog regionalnog sistema PVO između Moskve i Biškeka omogućiće pouzdaniju odbranu vazdušnog prostora obe zemlje i takođe povećati bezbednost i zaštitu nacionalnih interesa“, istakao je predsednik Kirgizije.

Značaj baze Kant

Baza Kant se tokom 20 godina ozbiljno utemeljila na ovom prostoru i čini mnogo na održavanju bezbednosti, navodi za Sputnjik politikolog Jurij Svetov.
On takođe ističe da je Rusija zainteresovana da u regionu Centrale Azije pomogne izabranoj vlasti da realizuje svoje zadatke.
Prema rečima Viktora Litovkina, vojnog eksperta, ruska vojna vazduhoplovna baza u Kantu odigrala je ključnu ulogu u jačanju odbrambene saradnje između Rusije i Kirgizije. Ona predstavlja poligon za obuku kirgiskih oficira, pružajući im praktične veštine u pilotiranju i upravljanju avionima. Kroz zajedničke programe obuke i razmenu znanja, Rusija je doprinela jačanju Oružanih snaga Kirgizije. Ova saradnja je bila od vitalnog značaja za Kirgiziju, jer omogućava njenim vojnicima da steknu iskustvo u pilotiranju savremenim avionima, koje nisu mogli da steknu samostalno.
„Prenošenje iskustava ruskih pilota, pilota koji studiraju na ruskim vojnim univerzitetima, uključuje Kirgiziju, Tadžikistan i Kazahstan. Dakle, radi se o jačanju bezbednosti regiona uz pomoć sistematskog rada,“ ističe Litovkin.
Ovo potvrđuje i politikolog Jurij Svetov, koji takođe navodi da kirgiski oficiri prolaze prekvalifikaciju u ruskim obrazovnim ustanovama u bazi Kant, gde stiču praktične veštine u pilotiranju.
„Mi delimo informacije sa kolegama i pomažemo u obuci i jačanju oružanih snaga Kirgizije. Ovo je veoma važna okolnost, jer osim ove mogućnosti koju im Rusija pruža, kirgiski oficiri nemaju druge mogućnosti da steknu iskustvo pilotiranja na najsavremenijim avionima,“ ističe stručnjak.

Garancija stabilnosti Centralne Azije

Osim regularnih vojnih vežbi koje se sprovode u organizaciji ODKB, ova baza doprinosti jačanju bezbednosti i na drugi način: bavi se problemima kao što su borba protiv terorizma, borba protiv trgovine drogom i zaštita graničnih linija.
Litovkin napominje da je i to jedan od razloga što i kada se svojevremeno promenila vlast u Kirgiziji niko nije pokrenuo pitanje povlačenja ruske vojne baze sa teritorije ove države.
„Stanovništvo Kirgizije podržava prisustvo ruske vojske na teritoriji republike. Oni shvataju da je to garancija njihove stabilnosti, bezbednosti i suvereniteta,“ ističe Litovkin.

Ključna prednost

Oba stručnjaka se slažu da strateška lokacija Kirgizije, koja se graniči i sa Rusijom i sa Kinom, daje dodatni značaj ruskoj vojnoj bazi u Kantu. Takođe, budući da globalni analitičari sve više ističu važnost vodnih resursa, prisustvo jezera Isik-Kul u regionu polako postaje predmet interesovanja. Kontrola nad ovim vodnim resursima može postati sporna tačka u budućnosti.
Kontinuirano prisustvo baze biće od suštinskog značaja za rešavanje potencijalnih bezbednosnih izazova i obezbeđivanje regionalne stabilnosti. Geopolitička dinamika se razvija, a za Rusiju i Kirgiziju je ključno da održe saradnju i prilagode se promenljivim okolnostima.
„Imajte na umu da su najviši ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama sada ponovo izjavili da Rusija i Kina predstavljaju pretnju svetskom poretku, da su strateška pretnja Sjedinjenim Državama. A Kirgizija nije samo sused Rusiji, već i Kini“, konstatuje Jurij Svetov.
Vazduhoplovna baza Kant je vojni aerodrom koji se nalazi u Čujskoj oblasti Kirgizije a Rusija je koristi u skladu sa međudržavnim sporazumom. Smeštena je u dolini reke Ču, 20 kilometara istočno od Biškeka, a dva kilometara južno od grada Kant. Ova ruska baza je zvanično otvorena 23. oktobra 2003.godine. Strukturno ulazi u sastav 14. Armije Vojno-vazduhoplovnih snaga i PVO Centralnog vojnog okruga. Takođe je vazduhoplovna komponenta Kolektivnih snaga za brzo reagovanje (KSBR) Centralnoazijskog regiona ODKB.
Kako navodi Ministarstvo odbrane Rusije, osnovni zadatak vojne baze Kant je kontrola vazdušnog prostora iznad Srednje Azije, vazduhoplovna podrška jedinica kopnene komponente KSBR centranoazijskog regiona ODKB, kao i osiguranje bezbednosti vazdušnih granica Kirgizije. U bazi Kant u sastavu naoružanja su jurišni avioni Su-25SM i modernizovani helikopteri Mi-8MTV. U sastavu baze je i jedinica bespilotne avijacije malog i srednjeg dometa opremljena savremenim višefunkcionalnim kompleksima bespilotnih letelica "Orlan-10".
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kirgiziji - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
RUSIJA
Putin sa predsednikom Kirgizije: Žaparov ratifikovao sporazum o zajedničkom PVO sistemu sa Rusijom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala