- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin sa predsednikom Kirgizije: Žaparov ratifikovao sporazum o zajedničkom PVO sistemu sa Rusijom

© Sputnik / Aleksandr Kovalenko / Uđi u bazu fotografijaPoseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kirgiziji
Poseta ruskog predsednika Vladimira Putina Kirgiziji - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Predsednik Kirgizije Sadir Žaparov ratifikovao je sporazum o stvaranju jedinstvenog regionalnog sistema PVO sa Rusijom, saopštila je njegova pres služba.
„Stvaranje zajedničkog regionalnog sistema PVO između Moskve i Biškeka omogućiće pouzdaniju odbranu vazdušnog prostora obe zemlje i takođe povećati bezbednost i zaštitu nacionalnih interesa“, ocenio je Žaparov.
On je dodao i da će združeni sistem PVO dve zemlje biti efikasan instrument protiv pretnji i doprineće jačanju uzajamnih veza u vojnoj sferi.
Prethodno je ovaj dokument odobrio parlament Kirgizije.
Žaparov koji se danas u Biškeku sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pored toga je ocenio da ruska vojna baza u Kirgiziji ostaje garant sigurnosti, bezbednosti i stabilnosti u Centralnoj Aziji.
On je istakao da su Kirgizija i Rusija potvrdile nepromenjenost kursa ka aktivizaciji i proširenju uzajamne saradnje i da bilateralni dokumenti koji su potpisani predstavljaju očiglednu potvrdu toga.
Žaparov je još objavio da su se Moskva i Biškek dogovorili da povećaju trgovinsku razmenu na 5 milijardi dolara.
Na osnovu sporazuma o stvaranju jedinstvenog regionalnog sistema PVO sa Rusijom, Biškek će za vreme trajanja sporazuma obezbediti zemljište od pet hektara pored ruske vazduhoplovne baze u Kantu.
Strane su zaključile sporazum u Moskvi 16. avgusta 2022. godine. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji ovog sporazuma 29. maja 2023. godine.

Rusija će nastaviti da snabdeva vojnu bazu najsavremenijim oružjem

Šef ruske države je povodom 20-godišnjice od formiranja ruske vojne baze „Kant“ u Kirgiziji poručio da će Rusija nastaviti da snabdeva svoju bazu najsavremenijim naoružanjem.
Ruski lider je naglasio da ruski vojnici u bazi rade profesionalno, potpuno predano, ispunjavajući postavljene zadatke, ispoljavajući junaštvo i sarađujući sa bezbednosnim strukturama Kirgizije.

Prema Putinovim rečima, ruska vojna baza „Kant“ značajno doprinosi bezbednosti u republici i centralno-azijskom regionu u celini, kao i borbi protiv pretnji kao što su terorizam, ekstremizam, trgovina drogom i organizovani kriminal.

Predsednik Rusije zahvalio je Kirgiziji za ljubaznost prema ruskim vojnicima u bazi.
Ruski lider je takođe istakao da je prilikom susreta sa Žaparovom velika pažnja posvećena proširenju bilateralne saradnje u vojnoj i vojno-tehničkoj oblasti.
U sklopu sastanka dva lidera i delegacija, Rusija i Kirgizija potpisale su Memorandum o pitanjima osiguranja biološke bezbednosti, kao i brojne druge bilateralne sporazume.
Pored toga, Putin je objavio da Rusija i Kirgizija aktivno prelaze na obračune u nacionalnim valutama i da je udeo rublje u njima dostigao 83 odsto.
Šef ruske države je u okviru posete uručio Žaparovu i Orden časti.
Ruski predsednik boravi u poseti Kirgiziji gde se sutra održava samit Zajednice Nezavisnih Država.
U emisiji „Moj pogled na Rusiju“ saznajte šta bi pokrenulo stotine ruskih raketa u jednom trenu:
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala