- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Evropa se suočava sa nestašicom dizela – cene blizu rekordnim

© Sputnik / Žanna Manukяn / Uđi u bazu fotografijaBenzinska pumpa u Londonu
Benzinska pumpa u Londonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Cena dizel goriva u Evropi približila se rekordnoj brojci, a nestašica goriva koja se primećuje u Evropi posledica je, između ostalog, i ograničenja cena ruske nafte koje su uvele zapadne zemlje, izjavio je premijer Rusije Aleksandar Novak za televiziju „Rusija 1“.
„Cene dizel goriva u Evropi su, kao što vidimo danas, skoro dostigle rekord. Pored toga, Evropa se danas suočava sa nestašicom dizel goriva“, rekao je Novak.
Kako je dodao, ruska nafta se i dalje prodaje prijateljskim zemljama po cenama iznad nametnutog ograničenja.
„Zapadne sankcije su stvorile dodatne poteškoće kada je reč o organizaciji isporuka. Međutim, to na kraju povećava ukupnu cenu proizvoda koju, u prvom redu, plaća potrošač – evropski potrošači, potrošači u SAD. Dakle, oni koji su uveli ograničenje cena sada i plaćaju veću cenu“, objasnio je ruski premijer.
Naftne sankcije Zapada su stupile na snagu 5. decembra 2022. godine: Evropska unija prestala je da uvozi rusku naftu koja se transportuje morem, a zemlje G7, Australija i Evropska unija nametnule su ograničenje cene za naftu koja se transportuje morem na 60 dolara po barelu.
U decembru 2022. godine Putin je potpisao ukaz o zabrani isporuka ruske nafte i naftnih derivata kupcima koji poštuju granične cene, a zadržao je pravo da donosi posebne odluke o isključenju jednog broja isporuka iz ukaza.
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
RUSIJA
„I travu bi pasli da Rusija ne zaradi“: Putin objasnio da Evropa ipak kupuje ruski gas
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala