- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„I travu bi pasli da Rusija ne zaradi“: Putin objasnio da Evropa ipak kupuje ruski gas

© Sputnik / Ilja PitalevGas
Gas - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin rekao je da ne razume motive evropskih političara koji su razorili ekonomiju u svojim zemljama pokušavajući da izoluju Rusiju – javno govore da ne žele Moskvi da plate ni evro, ali i dalje kupuju energente zaobilaznim putevima.
Putin sumnja da su saopštenja evropskih zemalja o obustavljanju gasovoda „Severni tok“ i prelasku na kupovinu energenata od Amerike bila povezana sa pitanjima „moralnog izbora“.

„Da su hteli moralno da postupe, oni bi rekli: 'Nećemo uzimati gas preko 'Turskog toka', nećemo ga uzimati preko teritorije Ukrajine'. Onda bi mogli pretpostaviti da su presekli i gotovo – nećemo ništa uzimati od Rusije. Pašćemo travu, ali nećemo dati Rusiji da zaradi ni evro. Ali oni kupuju gas preko drugih maršruta. Zašto ga od nas ne uzimaju? Besmislice“, prokomentarisao je ruski predsednik, istakavši da ne razume logiku u postupcima evropskih lidera.

Kako je dodao, i Ukrajina verovatno koristi ruski gas, jer ne može bez njega. Pored toga, Ukrajina mesečno dobija četiri, pet milijardi dolara od zapadnih zemalja za tranzit ruskog gasa.
Putin je istakao da Rusija ne prekida isporuke gasa Evropi, nego oni sami zatvaraju gasovode.
„Savremeni politički sistem izvlači na površinu ne baš pametne ljude“, ocenio je ruski predsednik.
On je, takođe, ukazao na to da su cene energenata na Zapadu skočile u nebesa nakon odustajanja od ruskih energenata.

„Zašto stvaraju sebi probleme u nadi da ćemo mi propasti? Mi nećemo propasti“, rekao je ruski predsednik i dodao da ne postoji razumno objašnjenje zašto je Evropa odustala od ruskog gasa.

Po rečima Putina, zapadne elite su svojim delovanjem unele haos na svetsko energetsko tržište, uključujući i tržište nafte.
„Negativne posledice takvih politizovanih koraka utiču na celokupnu svetsku ekonomiju. Sada će to morati da se ispravi, a to će, naravno, morati da urade odgovorni učesnici na tržištu“, konstatovao je Putin.
Ruski lider je konstatovao da je nivo industrijske proizvodnje i životnog standarda pao u vodećim industrijskim zemljama Evrope.
Predsednik Rusije Vladimir Putin govori na Ruskoj energetskoj nedelji - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
RUSIJA
Putin na Ruskoj energetskoj nedelji: Rusija je praktično našla alternativu evropskom tržištu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala