- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Mediji: SAD sve više insistiraju na finansiranju Kijeva posredstvom zamrznute ruske imovine

© AP Photo / J. Scott ApplewhitePogled na američki Kapitol u Vašingtonu
Pogled na američki Kapitol u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Američki zvaničnici sve više insistiraju na slanju ruske imovine koja je zamrznuta u Evropi i Sjedinjenim Američkim Državama – Ukrajini, piše „Vašington post“.

„Visoko rangirani američki zvaničnici intenzivirali su svoje pokušaje da podstaknu zapadne vlade na korišćenje stotina milijardi dolara zamrznutih rezervi Centralne banke Rusije radi pomoći Ukrajini“, objavio je portal, pozivajući se na tri izvora.

„Vašington post“ ističe da ova ideja dobija novi impuls u svetlu sve ozbiljnijih prepreka sa kojima se suočavaju vlade SAD i evropskih zemalja po pitanju slanja novca svojih poreskih obveznika za finansiranje Kijeva.
Istovremeno, portal navodi da su i dalje pristune ozbiljne pravne i finansijske prepreke koje ometaju konfiskovanje imovine Rusije.
Neki stručnjaci strahuju da, ukoliko bude konfiskovana ruska imovina, vlade drugih zemalja mogu da odluče da povuku svoja sredstva iz evrozone.
Sa druge strane, organizovanje „otvorene eksproprijacije“ imovine Rusije u SAD sprečavaju odredbe američkog ustava, navodi „Vašington post“ mišljenje nekoliko američkih pravnika.

Zamrzavanje ruske imovine u SAD i Evropi

Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi u vrednosti od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroklira, jednog od najvećih u svetu računovodstven-klirinških sistema.
Lideri EU su oktobra prošle godine naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute ruske imovine za finansiranje obnove Ukrajine, iako EK do sada nije iznela takav predlog. Kremlj je saopštio da bi donošenje ovakvih odluka bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je ranije da će predstaviti legalan način korišćenja ove imovine u korist Ukrajine. Ali njena izjava izazvala je zabrinutost među zvaničnicima bloka i diplomatama, uključenih u višemesečne rasprave o ovoj ideji.
Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na pravnike u Vašingtonu, Briselu i Londonu objavio da bi konfiskacija ruske državne imovine u korist Ukrajine mogla da predstavlja kršenje međunarodnog prava i opasan presedan.
U emisiji „Moj pogled na Rusiju“ saznajte šta bi pokrenulo stotine ruskih raketa u jednom trenu:
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
SVET
Belgija će formirati fond za pomoć Kijevu od 1,7 milijardi evra uz korišćenje zamrznute ruske imovine
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala