- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Belgija će formirati fond za pomoć Kijevu od 1,7 milijardi evra uz korišćenje zamrznute ruske imovine

CC0 / Pixabay / Novčanice evra
Novčanice evra - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Belgija će formirati fond za pomoć Ukrajini u visini od 1,7 milijardi evra uz korišćenje prihoda od zamrznute ruske imovine, izjavio je belgijski premijer Aleksander de Kro.
„U Belgiji je na snazi poreski sistem za prihode od zamrznute ruske imovine. Plan je da se 100 odsto poreza koji se dobije od prihoda prosledi Ukrajini“, rekao je De Kro na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim.
On je dodao da Brisel planira da Kijevu preda sva sredstva koja dobije od oporezovane dobiti od zamrznute ruske imovine, a ona će se koristiti za kupovinu oružja, humanitarnu pomoć, finansiranje civilne misije EU za Ukrajinu, kao i u svojstvu makrofinansijske pomoći.
Nakon početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini Evropska unija i zemlje G7 zamrzle su gotovo polovinu ruskih deviznih rezervi u vrednosti od oko 300 milijardi evra. Oko 200 milijardi evra nalazi se u EU, uglavnom na računima belgijskog Euroklira, jednog od najvećih u svetu računovodstven-klirinških sistema. Lideri EU su oktobra prošle godine naložili su Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznute ruske imovine za finansiranje obnove Ukrajine, iako EK do sada nije iznela takav predlog. Kremlj je saopštio da bi donošenje ovakvih odluka bilo još jedan korak u kršenju svih pravila i normi međunarodnog prava.
Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je ranije da će predstaviti legalan način korišćenja ove imovine u korist Ukrajine. Ali njena izjava izazvala je zabrinutost među zvaničnicima bloka i diplomatama, uključenih u višemesečne rasprave o ovoj ideji.
Ranije je Njujork tajms, pozivajući se na pravnike u Vašingtonu, Briselu i Londonu objavio da bi konfiskacija ruske državne imovine u korist Ukrajine mogla da predstavlja kršenje međunarodnog prava i opasan presedan.
U nastavku pogledajte najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju:
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
SVET
EU zamrznula 21 milijardu evra ruske imovine, u toku diskusija šta da rade dalje sa njom
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala