- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

EU zamrznula 21 milijardu evra ruske imovine, u toku diskusija šta da rade dalje sa njom

© Sputnik / Alekseй VitvickiйLogo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu
Logo EU na zgradi sedišta Evropskog parlamenta u Briselu - Sputnik Srbija, 1920, 11.05.2023
Pratite nas
U Evropskoj uniji izučavaju mogućnost korišćenja zamrznute ruske imovine u interesu Ukrajine, ali Evropska unija mora da se drži pravnog okvira koji ne dozvoljava nerazumnu konfiskaciju sredstava, izjavio je portparol Evropske komisije Kristijan Vigand.

„Na ovom stadijumu zamrznuta imovina privatnih lica i organizacija, koji se nalaze na spisku sankcija Evropske unije, u EU čine oko 24,1 milijardu evra. Sankcije nalažu zamrzavanje imovine, ali ne dozvoljavaju konfiskaciju, jer za to ne postoji pravna osnova“, rekao je on na brifingu u Briselu.

Istakao je da je na sastanku dogovoreno da se pozovu na odgovornost lica koja zaobilaze sankcije, kao i da je rad u interakciji sa zakonodavcima napredovao.
„Treba dozvoliti oduzimanje imovine u slučaju da lice zaobilazi sankcije, jer mi moramo da delujemo na način koji je u skladu sa pravnom državom i krivičnim pravom“, naglasio je Vigand.
Podsetio je da su države-članice diskutovale na temu zamrznute ruske imovine koja pripada Centralnoj banci Rusije.

„Diskusija se i dalje nastavlja. Ideja je da se iskoristi prihod od ove imovine. Osim toga, treba poštovati norme pravne države. Ova sredstva se ne mogu samo zapleniti bez obrazloženja ili bez pažljivo razrađenog pravnog opravdanja. Zato želimo da vidimo šta možemo da uradimo sa ovim nepokretnostima kako bismo ih iskoristili u interesu Ukrajine“, objasnio je on.

Dodao je da je tema ruske imovine koju bi koristila Ukrajina jedna od najaktuelnijih tema u pregovorima sa Sjedinjenim Američkim Državama i istakao da tu opciju izučavaju i neke države-članice EU.
Pogled na Park La Granž u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
SVET
Švajcarska tvrdi: Korišćenje novca Centralne banke Rusije za obnovu Ukrajine pravno moguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala