- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Švajcarska tvrdi: Korišćenje novca Centralne banke Rusije za obnovu Ukrajine pravno moguće

© AFP 2023 / FABRICE COFFRINIPogled na Park La Granž u Ženevi
Pogled na Park La Granž u Ženevi - Sputnik Srbija, 1920, 10.05.2023
Pratite nas
Švajcarska smatra da je korišćenje 7,4 milijardi franaka (skoro 8,3 milijardi dolara po aktuelnom kursu) ruske Centralne banke koje se nalaze u zemlji za obnavljanje Ukrajine pravno moguće, ali odluka još nije doneta izjavio je za Sputnjik portparol švajcarskog Državnog sekretarijata za ekonomiju (SECO) Fabijan Majenfiš.

„Nekretnine i zamrznuta imovina predstavljaju drugu sumu (Švajcarska je blokirala rusku imovinu u vrednosti od 8,1 milijardi dolara u okviru sankcija), naš stav je po tom pitanju nepromenjen: nema nikakvih pravnih osnova koji nam omogućavaju da delujemo po tom pitanju. Ali, što se tiče 7, 4 milijardi franaka (CB Rusije u Švajcarskoj, diskusije i ideje su otvorene. U ovom trenutku ništa nije odlučeno. Teoretski je to (izdvajanje sredstava za obnovu Ukrajine) moguće“, rekao je on.

Majenfiš je dodao da će stav Švajcarske po ovom pitanju biti zasnovan na odluci Evropske unije.

„Istovremeno, Švajcarska je potpuno slobodna da odluči hoće li izvršiti ili prihvatiti bilo koju buduću odluku EU. Na taj način, sve je otvoreno“, istakao je portparol.

Švajcarska je blokirala rusku imovinu u okviru sankcija. Banka „Kredi Svis“ blokirala je ili zamrzla više od trećine ruskih aktiva, registrovanih u Švajcarskoj, odnosno, 17, 6 milijardi franaka (preko 19,7 milijardi dolara).
Ranije je Federalni savet zemlje saopštio da je prema važećim zakonima predaja ruskih aktiva, zamrznutih u Švajcarskoj Ukrajini – nezakonita.
 Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
RUSIJA
Zapad će pre ili kasnije morati da vrati zamrznutu rusku imovinu – i to možda sa kamatom
Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 16.03.2023
RUSIJA
Amerika ucenjuje Švajcarsku: Živećete i dalje bogato ako odustanete od neutralnosti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala