- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Zapad će pre ili kasnije morati da vrati zamrznutu rusku imovinu – i to možda sa kamatom

© Fotolia / Rrraum Ruske rublje
 Ruske rublje - Sputnik Srbija, 1920, 07.03.2023
Pratite nas
Ruska imovina koja je zamrznuta na Zapadu pre ili kasnije će morati da bude vraćena, izjavio je vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri EU Kiril Logvinov.
„Koliko god se sastajali u EU, G7, ma šta pokušali da izmisle kako bi zaplenili rusku imovinu, svaka 'lopovska šema' po definiciji u suprotnosti je sa opšteprihvaćenim pravnim normama“, rekao je Logvinov.
Kako je dodao, pravna služba Saveta Evropske unije u suštini je priznala da će ruska državna imovina pre ili kasnije morati da bude vraćena, i to čak možda sa kamatama.
„U tom slučaju, ukoliko imovina iz nekog razloga bude izgubljena, Evropska unija će biti prinuđena da nadoknadi Rusiji gubitke iz džepova evropskih poreskih obveznika. Istina, malo je verovatno da su ovi drugi uopšte svesni toga“, ocenio je Logvinov.
Posle početka specijalne vojne operacije Rusije u Ukrajini zapadne zemlje su uvele niz sankcija Rusiji, uključujući zamrzavanje oko polovine deviznih rezervi zemlje – oko 300 milijardi dolara. Takođe je saopšteno da je zamrznuta imovina privatnih lica i organizacija iz Rusije u vrednosti od 21,5 milijardi evra. Lideri EU su prošlog oktobra naložili Evropskoj komisiji da pripremi predloge za korišćenje zamrznutih sredstava za finansiranje obnove Ukrajine. Nakon toga je portparol Kremlja Dmitrij Peskov optužio Zapad za krađu ruske imovine.
Novčanice od 500 evra - Sputnik Srbija, 1920, 23.02.2023
RUSIJA
Blumberg: Evropska unija „izgubila“ ruske milijarde
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala