- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Kapiten Legije progovorio o paklu koji su preživeli on i Pankov: „Želim samo da zaboravim...“

© AFP 2023 / ED VAN DE POLRadovan Pankov
Radovan Pankov - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
Ne stišava se bura oko privođenja i torture koju su pretrpeli fudbaleri Legije, predvođeni Srbinom Radovanom Pankovom na gostovanju AZ Alkmaru u meču grupne faze Lige konferencija. Sada je u javnost istupio kapiten poljskog kluba, koji je zajedno sa bivšim štoperom Zvezde preživeo pravi pakao.
Upravo je kapiten Legije Žozue proveo noć u zatvoru, nakon što su policajci koji su se našli na terenu tražili da Radovan Pankov, zbog toga što je odgurnuo redara, i tom prilikom mu navodno polomio ruku, pođe sa njima u stanicu.
Portugalac za to nije hteo da čuje, poručio je treneru da će krenuti sa saigračem iz Srbije, i da ga ni po koju cenu neće pustiti samog da ode u stanicu.
Tako je i bilo, ali je Žozue do detalja objasnio kako se i šta dešavalo te grozne noći u Alkmaru, gde je bačena mrlja na fudbal, a Srbin i Portugalac su preživeli pravi pakao zbog gužve koja se stvorila po završetku susreta.
Detalj sa  169. večitog derbija - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
SPORT
Poznat termin odloženog 171. večitog derbija
„Bila je to užasna noć. Nikada nisam doživeo ništa tako loše, ništa tako nepravedno, a, verujte, prošao sam svašta u životu. Te sate, tu neizvesnost i te strahove koji su me tada pratili ne bih poželeo ne najvećem neprijatelju. Izašao sam iz zatvora, ali biće mi potrebno vreme da se psihički oporavim. Znam da moram da živim sa tim, ali sa druge strane bih voleo što pre toga da se rešim, kao i stvari koje sam tada nosio“, izjavio je Žozue za sajt „sportfakty.wp.pl“ i zatim je dodao:
„Sedeli smo u autobusu kada me je nazvao trener kao kapitena ekipe. On je bio ispred autobusa, a ja sam pozadi. Kaže mi da policija ima osumnjičenog jer je navodno jedan od radnika obezbeđenja povređen. A taj osumnjičeni je Raša Pankov. Bio sam iznenađen. Trener je tada rekao da policija traži da on prespava u policijskoj stanici, ali nikada nam nisu rekli da je u pritvoru. I verujte, nije isto. Zatim kažem treneru da bi moglo da dođe do povrede, ukoliko Pankov tamo ode sam. Gledajući kako su nas tretirali na stadionu, bio sam siguran da bi Raka, ako bi sam tamo otišao, loše prošao. Rekao sam da ne može da ide sam. Trener je uvratio da nema mesta za pregovore, ali je posle 15 minuta razgovora trenera s policijom, Raša rekao da će krenuti s njima. Policajci su prethodno poručili da će na silu ući u autobus i izvesti fudbalera, ukoliko sam ne pođe sa njima. A to bi bio masakr. Ne kažem da bi nas pobili, ali bi bilo 'masno'. Pankov je rekao da je u redu i da će krenuti. A onda se odjednom stvorio policajac i rekao da postoje dvojica osumnjičenih i da drugi nosi crne naušnice. Policajac nije znao ko je taj s crnim naušnicama i ja sam krenuo s Pankovom“, objašnjava horor iz noći u Holandiji.
Žozue je objasnio da je bilo grozno kada su dvojica fudbalera Legije stigli u zatvor.
„Svuda se osećao miris mokraće. Završio sam u maloj ćeliji, pre nego što sam priveden, a dok sam bio tamo i nakon što sam izašao, nisam imao nikakvu prijavu! Zbog čega su me onda odveli tamo? Ne razumem. Dali su mi hleba, ali nisam hteo da jedem. Pola dana nisam ništa jeo, tražio sam samo da operem ruke i lice, na šta su mi rekli da ima umivaonik u toaletu. Dakle, sedite u ćeliji, a pored vas su drugi zatvorenici. Vi ne znate ko je tu i zbog čega. Da li je neko ubio nekoga, silovao, nemate pojma ko su te osobe i to je strašno“, rekao je na kraju razgovora kapiten Legije Žozue.
Pogledajte razgovor sa Vladimirom Jovanovićem.
Stadion FK Crvena zvezda pred utakmicu sa Šerifom - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
SPORT
Kako je Zvezda od 10 dolara uspela da napravi 105 hiljada
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala