- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Barsin „dragulj“ od milijardu evra ruši rekorde i piše istoriju fudbala

© AP Photo / Joan MonfortLamin Jamal
Lamin Jamal - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
Pratite nas
U svetu fudbala na snazi je pauza zbog reprezentativnih obaveza, a u centru pažnje i dalje je Barselonino 16-godišnje čudo od deteta Lamin Jamal. Krilni napadač s kojim su Katalonci nedavno potpisali ugovor, ubacivši klauzulu od milijardu evra, ne prestaje da ruši rekorde, a oborio ih je do sada čak osam.
Lamin Jamal rođen je 13. jula 2007. godine i već je pokazao da je predodređen za velike stvari, da je pred njim blistava karijera i da će krenuti stopama Lea Mesija, Kristijana Ronalda, Kilijana Mbapea.
Ali, krenimo redom. Jamal je još u aprilu debitovao nakon što je ušao u igru protiv Betisa u 83. minutu i tada je imao ravno 15 godina, devet meseci i 16 dana, čime je postao najmlađi igrač koji je ikada obukao dres Barselone.
Na taj način hitronogi Jamal je poslao u istoriju prethodni najbolji rezultat koji je bio u vlasništvu Ansua Fatija. Razlika je bila samo sedam dana, ali sasvim dovoljno da Lamin ispiše istoriju.
To je samo početak, njegove za sada, bajkovite priče. Ubrzo je postao i najmlađi starter u Primeri. Među 11 se našao protiv Kadiza, i ne samo što je postao najmlađi starter u Barsi, nego je postao najmlađi starter u La Ligi. Imao je 16 godina i 38 dana, a na terenu je proveo 85 minutu, čime je nadmašio rezultat Fabrisa Olinge, koji je bio tri meseca stariji kada je debitovao među prvih 11 u Primeri.
Hvatao je zalet tada Lamin Jamal i ubrzo je počeo da pokazuje zbog čega mu Ćavi toliko veruje i „baca ga u vatru“ s tek napunjenih 16 godina.
Stigla je prva asistencija, samim tim je pao i treći rekord. Barselona je odmerila snage sa Viljarealom, a Jamal je za 76 minuta bio i te kako produktivan – dve asistencije! Tim je još jednom ispisao istoriju, bilo mu je 16 godina i 45 dana.
Na red je stigla i najveća pozornica – Liga šampiona. Postoa je najmlađi fudbaler koji je bio starter u elitnom fudbalskom takmičenju. Jamal je nedavno protiv Porta na stadionu „Dragao“ sa 16 godina i 83 dana postao najmlađi starter i fudbaler u Ligi šampiona, srušio je rekord legendarnog Nigerijca Selestina Babajara koji je debitovao još davne 1994. godine za Anderleht.
Posle asistencije u Primeri, nije se dugo čekalo na prvenac. Nije se dalo protiv Viljareala, u dva navrata se isprečila stativa, ali je protiv Granade minulog vikenda u nerešenom ishodu (2:2) uspeo da pronađe put do mreže. Pogodio je u metu prvi put sa 16 godina i 87 dana. Ponovo je rezultat koji je bio u vlasništvu Ansua Fatija otišao u zaborav, a Jamal je postao novi rekorder. Fati je imao 16 godina i 10 meseci kada je postigao prvi svoj gol za Barselonu.
Gol koji je Lamin Jamal postigao protiv Granade, ujedno je srušio i šesti rekord, a odnosi se na to da je postao najmlađi strelac u Primeri. Da sve bude još neverovatnije, uspeo je da „uhvati poslednji voz“, jer je rekord bio u vlasništvu Olinge, koji je gol postigao sa 16 godina i 98 dana. Kako je trenutno na snazi reprezentativna pauza i dve nedelje se neće igrati prvenstva, tako bi Lamin Jamal prebacio pomenutu brojku i ne bi mogao da ispiše istoriju. Ovako, pogodio je protiv Granade, čime je postao vlasnik još jednog rekorda.
Preostala dva rekordna odnose se na nacionalni tim. Dres Španije obukao je protiv Gruzije kada mu je bilo 16 godina i 57 dana, čime je nadmašio prethodni rekord koji je bio u vlasništvu saigrača iz Barselone Gavija. Gavi je imao skoro godinu dana više kada je prvi put zaigrao za „crvenu furiju“.
Pogađate, za kraj je ostalo da je postao i najmlađi strelac u dresu Španije. Ponovo je Lamin Jamal poslao u zaborav Gavijev rekord. Pogodio je na debiju protiv Gruzije.
Ukupno osam oborenih rekorda a tek mu je 16 godina, samo je potvrda da bi Lamin Jamal, Barsin dragulj od milijardu evra, mogao da ispiše istoriju fudbala, koju je doduše, uveliko počeo da menja.
Radovan Pankov - Sputnik Srbija, 1920, 12.10.2023
SPORT
Kapiten Legije progovorio o paklu koji su preživeli on i Pankov: „Želim samo da zaboravim...“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala