- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

„Nekome rat, a nekome brat“: Ruska Duma o ulozi SAD u svetskim sukobima

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Državne dume Rusije
Zgrada Državne dume Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Sjedinjene Amerčke Države potpiruju sukobe radi sopstvenog bogaćenja, a američki nosači aviona kreću ka obalama Izraela i Palestine da bi započeli rat, izjavio je predsedavajući Državne Dume Rusije Vjačeslav Volodin.
Prema njegovim rečima, Vašington izvlači korist iz oružanih sukoba.
Volodin je naglasio da su akcije najvećih američkih kompanija za proizvodnju oružja skočile nakon naglog zaoštravanja palestinsko-izraelskog konflikta.
Vašington je uvek koristio tragedije miliona ljudi za potrebe svojih ekonomskih interesa, ocenio je zvaničnik.
On je takođe podsetio da je nakon Prvog svetskog rata bruto domaći proizvod (BDP) SAD dvostruko porastao, a dolar je potisnuo funtu i postao svetska valuta.
Tokom Drugog svetskog rata SAD su pružale vojnu pomoć saveznicima na kredit, a glavni primaoci isporuka po Zakonu o najmu i zajmu bile su Velika Britanija i SSSR, podsetio je Volodin.
Predsedavajući Dume je podvukao da je Rusija izmirila sovjetski dug po Zakonu o najmu i zajmu tek 2006. godine.

Prošle su decenije, ali metode SAD se ne menjaju. Videli smo to u Avganistanu, Iraku, Libiji, Siriji. Vidimo danas i u Ukrajini. Kako se kaže: ‘nekome rat, a nekome brat’, zaključio je on.

Palestinsko-izraelski sukob

Prethodno, vojno krilo palestinskog pokreta Hamas u subotu je objavilo operaciju „Potop el Akse“ protiv Izraela. Izraelska vojska nakon toga je saopštila da pokreće operaciju „Gvozdeni mačevi“ protiv Hamasa u Pojasu Gaze.
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu rekao je u obraćanju naciji da se zemlja nalazi u ratnom stanju i dodao da je naredio mobilizaciju rezervi. Izraelska vojska čisti naseljena područja.
Palestinsko-izraelski konflikt, u čijoj su osnovi teritorijalni interesi strana, decenijama predstavlja žarište u regionu.
Odlukom Ujedinjenih nacija, uz aktivnu ulogu SSSR, 1947. godine određeno je da budu formirane dve države - Izrael i Palestina - ali je osnovana samo izraelska država.
Zašto je Bliski istok opet zahvatio haos i kakve će biti njegove globalne posledice u novoj emisiji "Svet sa Sputnjikom":
Izraelsko - palestinski rat - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
SVET
Amerikanci znali za namere Hamasa? /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala