- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Amerikanci znali za namere Hamasa? /video/

© AP Photo / Yousef MasoudIzraelsko - palestinski rat
Izraelsko - palestinski rat - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Ključni razlog za rat koji besni na Bliskom istoku je nezadovoljstvo Palestinaca koji decenijama žive u nepodnošljivim uslovima, ali okidač je i odsustvo ravnoteže snaga u svetu gde hegemon koji to više nije pokušava da zadrži pozicije sejući haos, ocenjuju sagovornici Sputnjika uz upozorenje da eskalacija odgovara pre svega Sjedinjenim Državama.
Amerikanci se nisu libili da miniraju sve što je delovalo kao put ka razrešenju i smirivanju bliskoistočnog bureta baruta, ističe urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović uz opasku da u sukobu obično palikuća bar privremeno bude efikasniji – „a ovde je jasno ko je palikuća“.

Amerikanci znali a ćutali?

Profesor geopolitike dr Srđan Perišić slaže se s ovom ocenom, a potkrepljuje je pitanjem zašto američke obaveštajne službe, koje su verovatno raspolagale informacijama o tome da Hamas sprema napad na Izrael širokih razmera, nije o tome obavestio izraelske vlasti. Ubeđen je, kaže, da su Amerikanci znali za to a ćutali, a razlog vidi u njihovoj nameri da kasnije za umešanost optuže Rusiju ili Iran, ali i zato što je na čelu Izraela premijer Benjamin Netanijahu koji nije previše omiljen u Vašingtonu.
„Netanijahua ne voli ni duboka država, a ni Džordž Soroš, on je protiv svih njih. S druge strane, on ima kontakte sa Rusijom iako nije njen saveznik. Samim tim je trn u oku Vašingtonu“, obrazlaže svoj stav Perišić.
Objašnjavajući zašto nema dilemu da su Amerikanci imali informacije o namerama Hamasa, on podseća da su taj pokret zapravo i stvorili Amerikanci 1987. zbog čega je uveren da i u njemu dalje imaju svoje ljude.
„Šeik Ahmed Jasin koji je formirao Hamas, ili u prevodu Islamski pokret otpora, imao je i prethodnu organizaciju formiranu 1978. Ideja formiranja Hamasa pripada Vašingtonu, realizaciju je osmislio Mosad 80-ih godina, a pare za to dala Saudijska Arabija. Hamas kao teroristička organizacija trebalo je da se suprotstavi ostalim Palestincima, tj. Jaseru Arafatu koji je imao svoj Fatah i PLO koji su živele od pomoći SSSR. SAD su stvorile Hamas da bi se suprostavile Fatahu, pa su čak 1988. izraelski Mosad i CIA izvlačili hamasovce iz Gaze da ratuju protiv SSSR u Avganistanu“, navodi profesor.
Kako dodaje, sve islamske terorističke organizacije su stvorene od strane zapadnih obaveštajnih službi: i Al Kaida, i Islamska država, i Nusra front, pa i Hamas: „Druga je stvar što se Hamas sad možda otrgao kontroli ali i dalje verujem da CIA ima svoje ljude koji ih informišu.“

Tvorevina se često otme tvorcu

Tvorevina se često otme tvorcu, posebno političke tvorevine, nadovezuje se Đorđe Vukadinović, koji ipak nije siguran da su u ovom slučaju Amerikanci znali šta sprema Hamas:
„To u dosta ozbiljnom svetlu predstavlja hamasovce, ako su zaista uspeli da sakriju tako važnu i veliku operaciju, od izraelske službe sigurno, ali da li i od Amerikanaca ne znam.“
Činjenica je, ipak, kako kaže, da Amerikancima može da odgovara ovaj razvoj događaja jer sad Izrael koji je bio relativno neutralan u rusko-ukrajinskom sukobu i pokušavao da balansira, postaje žestok, što teško mogu da gledaju ravnodušno Iran, Sirija...
„Kao u šahu, u dva tri koraka može doći do ozbiljne eskalacije. A nema snage koja bi to zaustavila. Jer nema bipolarnog sveta. Imaš hegemona koji više nije tako moćan i zato su sve opcije otvorene, naročito ove najtragičnije“, upozorava Vukadinović.

Palestincima sedam decenija ne daju obećano

U osvrtu na nagomilano nezadovoljstvo Palestinaca, Perišić ističe da oni sedam decenija ne dobijaju obećano, a to je palestinska država.
„Bilo je mnogo rezolucija UN koje su se kretale u tom pravcu, ali gde su danas Palestinci? Sedam decenija žive u izbeglički kampovima,“ kaže profesor i dodaje da 50 godina od Jomkipurskog ili Ramazanskog, Oktobarskog rata, više od dva miliona Palestinaca žive u pojasu Gaze bez pitke vode, a Zapadna obala je pod okupacijom Izraela.
Očito je, po njemu, da Palestinci više ne žele da žive takvim životom, ne mire se s takvom situacijom: nisu se ni dosad mirili ali je međunarodni poredak to rešavao nekim dogovorom ali bez konačnog dogovora za Palesitnce da dobiju državu.
„Sada više nema dogovora. Oktobarski rat pre 50 godina završio se tako što su seli i dogovorili se Sovjeti i SAD. Da li ima sad u ovom odnosu snaga u svetu dve snage koje mogu da zaustave rat? Pa te dve strane su u ratu na području bivše Ukrajine“, primećuje naš sagovornik.
Vukadinović konstatuje da je jedan od motiva za napad Hamasa na Izrael mogao biti da se osujeti uspostavljanje odnosa između Izraela i Saudijske Arabije. On podseća da je iz arapskog sveta prvi pokušaj normalizacije odnosa sa Izraelom pre više decenija napravio Egipat.
„Tramp je pre par godina napravio ozbiljan pomak, pre kampanje za reizbor napravio je nekoliko sporazuma Izraela i manjih ali važnih zalivskihg država – Emirati, Bahrein, a kao kruna toga trebalo je da dođe normalizacija odnosa sa Saudijskom Arabijom i na tome se radilo. Ne verujem da je to glavni okidač, ali možda je uticalo na tajming“, objašnjava novinar.

Seme zla duboko posejano

Ipak, kako kaže, glavni uzrok je što je seme zla među Izraelcima i Palestincima posejano jako duboko i teško ga je kontrolisati.
Na pitanje, ko može da posreduje u vraćanju situacije u mirnodopske okvire, sagovornici Sputnjika nemaju dileme da je to Rusija.
„Problem je sa Palestincima što Fatah nema više autoritet, nego ga preuzima Hamas. Moskva može da deluje na Zapadnoj obali na Fatah jer ima tradicionalne odnose još od Jasera Arafata. Rusija može na tom strateškom nivou da spreči Izrael da ne krene u genocid nad Palestincima. Ona ima te poluge. Ali s druge strane i SAD imaju vešte poluge da guraju Izrael u taj Armagedon“, upozorava Perišić.
Vukadinović naglašava da je Rusija u svojim saopštenjima, kao i Kina, pored pozivanja na mir otišla i korak dalje podsetivši na rezolucije UN o formiranju palestinske države.
„Mogu u Vašingtonu zbog toga da škrguću zubima, ali Moskva principijelnim stavom pridobija najširi deo arapskog sveta za sebe. U ovom trenutku to je strahovit propagandni i politički udarac Americi u arapskom svetu“, uveren je Vukadinović.
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
RUSIJA
Putin o eskalaciji na Bliskom istoku: Snažan primer kraha američke politike
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala