- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

FSB: Planovi Kijeva i Londona o diverzijama protiv ruskih nuklearnih elektrana – nuklearni terorizam

© FSB RF / Uđi u bazu fotografijaPripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije
Pripadnik Federalne službe bezbednosti Rusije  - Sputnik Srbija, 1920, 11.10.2023
Pratite nas
Planove Ukrajine i Velike Britanije za izvršenje diverzija protiv ruskih nuklearnih elektrana treba okvalifikovati kao nuklearni terorizam, izjavio je direktor Federalne službe Rusije i predsednik Saveta rukovodilaca organa bezbednosti i specijalnih službi država članica Zajednice Nezavisnih Država (ZND) Aleksandar Bortnjikov.
On je podsetio da je Federalna služba bezbednosti u avgustu ove godine privela članove ukrajinske diverzantsko-izviđačke grupe koje su obučavale specijalne jedinice britanske vojske, a koje su imale zadatak da, između ostalog, izvrše diverzije na Smolenskoj i Kurskoj nuklearki.

„Planovi Kijeva i Londona da izvrše sabotažu na ruskim nuklearkama podižu terorističku pretnju na viši nivo, što traži od svetske zajednice da izradi principijalno nove pristupe u borbi protiv terorizma, njegovih idejnih inspiratora, sponzora i propagatora“, istakao je Bortnjikov na sednici Saveta rukovodilaca organa bezbednosti i specijalnih službi država članica ZND u Bakuu.

Prema njegovim rečima, protiv Rusije se u Ukrajini bore pripadnici 13 privatnih vojnih kompanija iz Evrope i pripadnici devet inostranih paravojnih proksi-formacija, a identifikovano je gotovo 800 plaćenika iz 35 zemalja.
Samo u zemljama Evropske unije, podvukao je on, postoji 17 kampova za obuku militanata ukrajinskih vojnih formacija.
Direktor FSB je ocenio da je Zapad od Ukrajine napravio poligon na kome teroristi i plaćenici uče metode modernog ratovanja kako bi ovo iskustvo primenili u ZND.

„Ukrajina se, naporima Vašingtona i njegovih saveznika u NATO-u pretvorila u izvor vojne i terorističke pretnje na granici Savezne države Rusije i Belorusije“, zaključio je Bortnjikov.

U nastavku pogledajte najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju:
Kurska nuklearna elektrana - Sputnik Srbija, 1920, 15.07.2023
RUSIJA
Kijev krenuo putem nuklearnog terorizma: Moskva upozorava na moguću katastrofu
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala