- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Zatvoren gasovod između Finske i Estonije zbog curenja: Nije isključena diverzija

© AP Photo / BALTICCONNECTAllseas pipe-lying vessel, lays Balticconnector pipeline in Gulf of Finland
Allseas pipe-lying vessel, lays Balticconnector pipeline in Gulf of Finland - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Gasovod „Baltikonektor“ (Balticconnector), koji povezuje Finsku sa Estonijom, oštećen je u ekonomskoj zoni Finske, saopštio je premijer te zemlje Peteri Orlo.
„Granična i obalska straža otkrile su mesto curenja. Gasovod je oštećen u isključivoj ekonomskoj zoni Finske. Finske vlasti su pokrenule istragu“, rekao je Orlo.
Kako je istakao, oštećenje gasovoda nije moglo biti izazvano prirodnim uzrocima. Finski premijer je takođe kazao da je oštećen kabl za prenos podataka, te da se to najverovatnije dogodilo u ekonomskoj zoni Estonije.
Političar je dodao da su vlasti EU i NATO obaveštene o situaciji, te da energetska bezbednost Finske nije ugrožena.
U međuvremenu, predsednik Finske Sauli Niniste rekao je da oštećenja gasovoda i komunikacionog kabla mogu biti posledica spoljašnjeg uticaja. Kako je precizirao, uzrok štete još nije utvrđen, a istraga se nastavlja.
Juče je finska državna kompanija, operator „Gasgrid Finland“ saopštila da je zatvorila podvodni gasovod između Finske i Estonije nakon neobičnog pada pritiska u cevi koji može ukazivati na to da je došlo do curenja. Nakon toga je kompanija saopštila da „postoje razlozi za sumnju da je uzrok incidenta oštećenje morskog gasovoda“, ali nije navela dodatne informacije.
„Baltikonektor“ je gasovod koji se proteže dnom Finskog zaliva dužinom od oko 80 kilometara između Inkoa u Finskoj i Paldiskija u Estoniji. Obe zemlje imaju kompresorske stanice i kopnene rute za transport gasa koje povezuju gasovod sa transportnom mrežom zemlje.
Gasovod se nalazi u ekonomskim zonama i teritorijalnim vodama Finske i Estonije. Pušten je u rad u decembru 2019. godine.
Mesto curenja gasa na gasovodu Severni tok - Sputnik Srbija, 1920, 27.09.2023
SVET
Novi šokantni detalji u vezi sa diverzijama na gasovodima „Severni tok“
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala