- Sputnik Srbija, 1920
NAUKA I TEHNOLOGIJA

Šta utiče na životni vek telefona, koliko često treba kupovati novi Android?

CC0 / rawpixel.com / McKinsey / Telefon
Telefon - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Sa novim uređajima koji traju sve duže i duže iz dana u dan, pitanje nadogradnje Android uređaja postaje sve neuhvatljivije. Na sreću, postoje neki pokazatelji kada je vreme da se razmisli o kupovini novijeg modela.
Svi traže dobru ponudu kada kupuju novi telefon, proveravaju njegove specifikacije i karakteristike da vide da li odgovara njihovim potrebama, ali retko ko planira koliko dugo bi ga zadržao.
Naravno, tehnološke kompanije žele da se oni nadograde što je pre moguće, ali pitanje je – da li bi to trebalo činiti? Koliko često treba vršiti ažuriranje? Šta uopšte utiče na životni vek pametnog telefona i kako ga produžiti?

Šta utiče na životni vek pametnog telefona?

Pametni telefoni propadaju kao i svi drugi elektronski uređaji, ali njihov životni vek može uveliko da varira u zavisnosti od tipa korisnika, dužine korišćenja, mesta življenja korisnika i konačno od odnosa korisnika prema njemu.
Ako se svakog dana dugo koristi telefon, on će se više istrošiti. Ako se veći deo dana provodi na laptopu ili računaru, telefon će duže ostati netaknut i stoga neće proći kroz toliko „zlostavljanja“. Ako je neko nespretan ili ima tendenciju da ispusti uređaj iz ruke, on može brzo da razvije pukotine i udubljenja. A ako korisnik živi u ekstremnim vremenskim uslovima, baterija će biti pod velikim opterećenjem što će itekako uticati na uređaj.
Kvalitet hardvera u telefonu takođe utiče na njegov životni vek. Vodeći modeli koriste visokokvalitetne materijale i trajaće duže, dok jeftini telefoni često koriste komponente koje su već zastarele i stoga će prestati da rade brže, preneo je „Tportal“.
Na kraju priče, dug život telefona zavisi od nege korisnika. Evo nekoliko predloga šta da se uradi da bi telefon duže trajao:
Izbrišite nepotrebne aplikacije i stare datoteke da ne biste napunili skladište.
Ne igrajte igrice koje zahtevaju grafiku i koje vaš telefon ne može da podnese.
Koristite futrolu i štitnik za ekran da biste ga zaštitili od padova.
Pridržavajte se smernica za zdravlje baterije i izbegavajte punjenje preko noći.
Redovno čistite prašinu i ostatke sa portova vašeg telefona.
Ne preuzimajte aplikacije i datoteke iz neproverenih izvora.
Ponovo pokrenite telefon najmanje jednom nedeljno.
Neka vaš telefon popravlja samo ovlašćeni serviser.
Izbegavajte izlaganje telefona ekstremnim temperaturama.

Znaci da treba nadograditi pametni telefon

Mnogi ljudi nadograđuju svoj telefon jer je prethodno imao problema. Ako je to slučaj, preporuka je da se prvo sazna šta nije u redu sa njim, kako bi se utvrdilo da li je vredan popravljanja. Međutim, ne treba zanemariti znakove da je vreme za nadogradnju. Jedan od najčešćih je baterija koja se vrlo brzo prazni. Iako postoje načini za produženje njenog trajanja, najpogodnija opcija je nabavka potpuno novog telefona.
Takođe, trebalo bi odmah izvršiti nadogradnju ako osnovna komponenta počne da se kvari. Možda su mikrofon i zvučnik blokirani ili oštećeni, zbog čega nije bilo moguće imati jasne pozive. Ili se možda oštetio priključak za punjenje i sada punjenje nije više moguće.
Ako je telefon postao suviše spor, to obično znači da procesor više ne može da prati sve bolje sistemske zahteve aplikacija i igara. Ako ponestane prostora za skladištenje, neki podaci mogu da se prenesu na eksterni čvrsti disk ili SD karticu, ali je najbolje nabaviti novi telefon sa većim kapacitetom za skladištenje.
Drugi razlog za nadogradnju je taj što telefon više ne prima ažuriranja softvera od proizvođača. Ajfoni dobijaju pet do šest godina podrške, ali većina proizvođača Androida nudi samo tri godine velikih ažuriranja.
Bilo koji od ovih razloga je dovoljan da se razmisli o kupovini novog telefona.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala