- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Ruski diplomata: Moskva treba da pripremi poligone za nastavak nuklearnih proba

© Sputnik / Natalья SeliverstovaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije - Sputnik Srbija, 1920, 10.10.2023
Pratite nas
Ruski poligoni moraju biti pripremljeni za nastavak nuklearnih proba, izjavio je zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Rjabkov.

„Predsednik je jasno formulisao: moramo da obezbedimo spremnost naših poligona za nastavak testiranja. Ali nastavak u praktičnom smislu je moguć nakon što odgovarajuća ispitivanja sprovedu Sjedinjene Američke Države“, rekao je on.

On je dodao da Rusija ne vidi vezu između mogućeg povlačenja ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba od strane Moskve i početka nove trke u naoružanju, ali da će sve zavisiti od stava Sjedinjenih Američkih Država: ako krenu putem eskalacije i nastavka nuklearnih proba, dobiće recipročan odgovor iz Moskve.

„Ako Vašington krene destruktivnim putem izvođenja nuklearnih proba, a postoje znaci da se na poligonu u Nevadi obavljaju odgovarajući radovi ili su se, barem, donedavno obavljali, ako krenu ovim putem, onda će profunkcionisati stav koji je izneo predsednik Rusije ─ da ćemo biti prinuđeni da recipročno odgovorimo. Tada će nastati sasvim druga situacija“, rekao je Rjabkov novinarima.

„Ali odgovornost za to da li će se ona razviti ili ne, leži na Vašingtonu“, ocenio je Rjabkov i dodao da su SAD mislile da će Rusija na to gledati kroz prste.
„To se nije desilo. Neka nastave da izvode zaključke, ako žele da idu putem eskalacije, onda će, možda, dobiti nastavak nuklearnih proba. Ovo je izuzetno negativan scenario, ali i za njega moramo biti spremni“, zaključio je Rjabkov.

O opozivu ratifikacije Sporazuma

Rjabkov je naveo da Ministarstvo spoljnih poslova Rusije priprema predlog zakona o opozivu ratifikacije Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih proba.
„Neophodno je uneti predlog zakona koji će ukinuti prvi član odgovarajućeg saveznog zakona usvojenog 2000. godine. Prvi član je ratifikacija. Istovremeno, pretpostavljamo da bi ostali članovi ovog zakona trebalo da i dalje budu na snazi – radi se o stvarima neophodnim za održavanje našeg nuklearnog arsenala na odgovarajućem nivou i u odgovarajućem stepenu borbene gotovosti“.
Prema njegovim rečima, ovaj predlog zakona daje predsednik Rusije na predlog ruskog Ministarstva spoljnih poslova.
„Mi ga sada pripremamo. Na jučerašnjoj sednici Saveta Državne dume formiran je određeni raspored rada Dume. Mi ćemo se uklopiti u ovaj raspored“, dodao je Rjabkov.
Ruska strana samo pravno opoziva ratifikaciju Sporazuma da bi izbalansirala status sa Sjedinjenim Američkim Državama, Moskva će nastaviti da poštuje moratorijum na nuklearne probe, podsetio je on.
„Povlačimo ratifikaciju, odnosno balansiramo svoj status na način na koji to SAD praktikuju mnogo decenija“, rekao je visoki diplomata. On je naglasio da odgovarajući „moratorijum ostaje“.
U slučaju povlačenja ratifikacije Sporazuma o zabrani nuklearnih proba, Rusija će nastaviti da predaje podatke sa stanica za praćenje radionuklida na svojoj teritoriji i primati podatke sa međunarodnog sistema za praćenje, svi instrumenti sporazuma će funkcionisati kao i do sada, samo će se promeniti status Rusije prema Sporazumu.
Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio je da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.
Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
RUSIJA
Rusija upozorila SAD na posledice odbijanja ratifikovanja Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala