- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija upozorila SAD na posledice odbijanja ratifikovanja Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja

© Mihail TurgievZgrada ambasade Rusije u Vašingtonu
Zgrada ambasade Rusije u Vašingtonu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Odbijanje Amerike da ratifikuje Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja primorava Rusiju, koja je to učinila, da preduzme korake za obnavljanje pariteta, izjavio je ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov.
Ambasador je podsetio da je Moskva ratifikovala sporazum još 2000. godine, a Rusija i ogromna većina međunarodne zajednice više od četvrt veka su čekali da SAD slede ruski primer i da se pokažu kao odgovorna nuklearna država.
Antonov je odbacio kritiku ruskog stava koja dolazi iz Vašingtona.
Prema njegovim rečima, to je još jedna manifestacija politike SAD, koja se zasniva na principu da „ono što je dozvoljeno SAD, nije dozvoljeno drugim zemljama“.

„Sjedinjene Države su poslednja zemlja koja može da drži predavanja drugima o pretnjama Sporazuma o zabrani nuklearnog testiranja i globalnom režimu zabrane nuklearnih ispitivanja. Dok na rečima SAD pokazuju svoju privrženost moratorijumu na nuklearna testiranja, administracija nastavlja da podržava vojnu nuklearnu infrastrukturu, uključujući poligon za testiranja u Nevadi, po pitanju eksploatacione spremnosti“, ocenio je Antonov.

Diplomata je zaključio da se Amerikanci očigledno ne odustaju od mogućnosti testiranja u punom obimu, pre svega u kontekstu velike modernizacije strateškog arsenala i razvoja novih tipova nuklearne municije.
Prethodno, komentarišući izjavu predsednika Vladimira Putina koji je tokom obraćanja na Valdajskom forumu rekao da bi Rusija bi mogla da povuče svoju ratifikaciju Sporazuma o zabrani nuklearnih testiranja, s obzirom da ga Amerika nije ratifikovala, Peskov je pojasnio da je ruski lider pre svega imao u vidu to da situacija treba da se de fakto svede u istu ravan.
Ranije je predsednik Predstavničkog doma Vjačeslav Volodin izjavio je da će Savet Državne dume Rusije razmotriti povlačenje iz Sporazuma o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja.
Sporazum o sveobuhvatnoj zabrani nuklearnih testiranja potpisan je 1996. godine, a Rusija ga je ratifikovala 2000. Međutim, neke zemlje poput Amerike i Kine, još uvek nisu to uradile. Istovremeno, države koje poseduju nuklearno oružje dobrovoljno su se obavezale da neće sprovoditi takva testiranja.
U nastavku pogledajte najnovije izdanje emisije Moj pogled na Rusiju:
Lansiranje interkontinentalne balističke rakete „sarmat“  - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
RUSIJA
Putin: Ruski kontraudar na nuklearni napad ne bi preživeo nijedan neprijatelj
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala