- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta
Gaza - Sputnik Srbija

UŽIVO Hamas otvoren za pregovore o primirju; Netanijahu poručuje: Tek smo počeli sa napadima

Pratite nas
Treći dan sukoba Hamasa i izraelske vojske. Borbe su se vodile u sedam do osam izraelskih gradova u blizini pojasa Gaze. Izraelske odbrambene snage saopštile su da su pokrenule masivne vazdušne napade na priobalni deo grada Gaze, gađajući desetine lokacija. U međuvremenu, Hamas je ponovo raketirao Jerusalim.
Iako je prvobitno zapretio da će pogubiti jednog taoca za svaki izraelski napad na civilne zgrade, Hamas je večeras saopštio da je otvoren za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom, pošto je "ostvario svoje ciljeve". S druge strane, izraelska vojska je donela odluku da izvodi napade na Pojas Gaze čak i u slučajevima kada je to potencijalna opasnost za taoce. Takođe, izraelski premijer Benjamin Netanijahu poručuje da je Izrael tek počeo sa ofanzivom na Pojas Gaze i da će se ono što će "učiniti neprijateljima pamtiti u narednim generacijama".
Ministarstvo zdravlja Izraela saopštilo je da je broj ubijenih porastao na 900, a ranjenih na 2.500. Palestinske vlasti objavile su da je usled napada izraelskih snaga na Pojas Gaze ubijeno najmanje 687 Palestinaca, a da je povređeno 3.726 ljudi.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:39 09.10.2023
Predsednik Izraela: Od Holokausta nije ubijeno toliko Jevreja u jednom danu
Izraelski predsednik Isak Hercog izjavio je danas da još od Holokausta nije ubijeno toliko Jevreja u jednom danu.
"Od Holokausta nismo svedočili scenama u kojima su jevrejske žene, deca i stariji ljudi, čak i oni koji su preživeli Holokaust, strpani u kamione i odvedeni u zarobljeništvo", rekao je Hercog u televizijskom obraćanju naciji, prenosi Gardijan.
On je upad pripadnika palestinske militantne grupe Hamas tokom vikenda uporedio sa "odvratnim" akcijama Islamske države.
"Hamas je uvezao, usvojio i ponovio divljaštvo Islamske države time što je upao u domove civila na praznike i hladnokrvno ubio čitave porodice", rekao je izraelski predsednik.
22:38 09.10.2023
Izrael bez dokaza da je umešan Iran
Izrael nema dokaze da je Iran umešan u operaciju palestinskog pokreta Hamas, prenosi list „Politiko“ pozivajući se na američke i izraelske činovnike.
„Nemamo nikakva svedočanstva ili dokaze o tome“, izjavio je predstavnik izraelske armij, major Nir Dinar, ali je dodao da, prema mišljenju izraelske strane, „Iranci nisu bili iznenađeni“ dejstvima Hamasa.
22:32 09.10.2023
Najmanje 11 američkih državljana je poginulo tokom eskalacije palestinsko-izraelskog sukoba, izjavio je predsednik SAD Džozef Bajden
22:15 09.10.2023
22:14 09.10.2023
Palestinska strana očekuje da bi ofanziva Izraela na Pojas Gaze mogla uskoro da počne, rekao je palestinski ambasador u Moskvi Abdul Hafiz Nofal za televizijski kanal "Rusija 24".
22:06 09.10.2023
Palestinski predsednik Mahmud Abas govori na zasedanju Centralnog saveta Palestine u Ramalahu - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
SVET
Priprema se poseta predsednika Palestine Moskvi
21:40 09.10.2023
Izraelska vojska: Preuzeli smo kontrolu nad celim graničnim pojasom sa Gazom
Portparol izraelske vojske Danijel Hagri izjavio je danas da je vojska u stanju da u potpunosti kontroliše dužinu graničnog pojasa sa Pojasom Gaze.
„Nikakvi militanti ne mogu da pređu u Izrael”, dodao je Hagri, ne navodeći da li u Izraelu još uvek ima militanata ili ne, prenosi arapski tv kanal al-Hadat.
Avioni izraelskog vazduhoplovstva bombardovali su 130 ciljeva koji pripadaju pokretu Hamas u Pojasu Gaze u poslednja tri sata.
21:33 09.10.2023
Kadirov: Čečenski odredi spremni ...
Lider Čečenije Ramzan Kadirov pozvao je međunarodnu zajednicu da makar jednom jednoglasno donese pravednu odluku u vezi sa situacijom u Palestini.
On se obratio i liderima muslimanskih zemalja da obrazuju koaliciju kako bi pozvali Evropu i Zapad da „ne bombarduju mirne građane pod izgovorom uništavanja terorista“.
Kadirov je dodao da su čečenski odredi spremni da, ukoliko je neophodno, učestvuju u uspostavljanju reda kao mirovne snage.
Čečenski lider Ramzan Kadirov - Sputnik Srbija
21:18 09.10.2023
Libanski pokret Hezbolah izveo je udare na sever Izraela kao odgovor na smrt četiri svoja člana, prenose mediji.
21:14 09.10.2023
21:12 09.10.2023
Predsednik Palestine Mahmud Abas poziva Ujedinjene nacije da se pod hitno umešaju kako bi zaustavile agresiju Izraela protiv palestinskog naroda.
20:54 09.10.2023
Netanijahu: Tek smo počeli sa napadima na Gazu, Hamas je ISIS
Izraelski premijer Benjamin Netanijahu izjavio je danas da je Izrael tek počeo sa ofanzivom na Pojas Gaze, što je odgovor na napad palestinske militantne grupe Hamas na njegovu zemlju.
"Tek smo počeli sa udarima na Hamas. Ono što ćemo učiniti našim neprijateljima u narednim danima pamtiće generacijama", poručio je Netanijahu u obraćanju naciji.
On je naveo da zločini koje je počinio Hamas nisu viđeni još od Islamske države.
"Uvek smo znali šta je Hamas. Sada i svet zna. Hamas je ISIS", rekao je Netanijahu, dodavši da je određeni broj terorista i dalje na teritoriji Izraela, prenosi Tajms of Izrael.
Benjamin Netanijahu - Sputnik Srbija
Izraelski premijer je pozvao opoziciju da se pridruži vladi nacionalnog jedinstva "bez preduslova", dodavši da su "teški dani" pred zemljom.
Istakao je da postoji pet glavnih tema kojima će se baviti u narednom periodu: "poraz terorista koji su još u Izraelu; priprema masovne ofanzivne operacije u Gazi; čuvanje mira na drugim frontovima; nastavak prikupljanja međunarodne podrške za operaciju i ujedinjenje zemlje".
On je zahvalio svim svetskim liderima, a posebno predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, na podršci.
On je pozvao je lidere opozicije da formiraju vladu nacionalnog jedinstva u uslovima rata protiv palestinskog radkalnog pokreta Hamas u Pojasu Gaze.
20:51 09.10.2023
Hamas otvoren za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom
Hamas je otvoren za razgovore o mogućem primirju sa Izraelom, pošto je "ostvario svoje ciljeve", izjavio je danas visoki zvaničnik te palestinske militantne grupe Musa Abu Marzuk.
On je u razgovoru za Al Džaziru da je Hamas otvoren za "sve političke dijaloge", na pitanje o tome da li je grupa spremna da razgovara o mogućem prekidu vatre.
Marzuk je dodao da je Hamas zarobio "desetine" državljana Izraela, uključujući one koji poseduju i rusko ili kinesko državljanstvo.
20:27 09.10.2023
Predstavnik Hamasa je izjavio da se među izraelskim zarobljenicima nalazi na desetine ljudi s dvojnim državljanstvom, prenose mediji.
20:09 09.10.2023
IDF: Teroristi iz Gaze više ne upadaju u Izrael, imamo sve informacije o taocima
Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su danas da više nema terorista koji prelaze ogradu na granici između Gaze i Izraela, kao i da imaju informacije o svim Izraelcima koji su zarobljeni u Gazi.
"Vojnici i dalje idu od kuće do kuće po gradovima u blizini granice sa Gazom", rekao je portparol IDF Danijel Hagari, prenosi "Tajms of Izrael".
Dodao je da je od jutros bilo nekoliko susreta sa teroristima, ali da ih u poslednjih nekoliko sati uopšte nije bilo.
Hagari je rekao da izraelska vojska ima "sve detalje" o onima koje je zarobila palestinska militantna grupa Hamas.
"Do sada smo obavestili 30 porodica. Kada završimo sa obaveštavanjem porodica, broj talaca u Gazi biće dostupan javnosti", naveo je portparol vojske.
19:57 09.10.2023
Marta Drpa  - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
SPORT
Srpska odbojkašica iz Izraela za Sputnjik: Pod stresom smo, probudile se uspomene zbog Oluje
19:43 09.10.2023
„Hamas je marioneta Irana“
Operacija izraelske vojske protiv radikalnog palestinskog pokreta Hamas oduzeće mnogo vremena, izjavio je šef izraelske diplomatije Eli Koen.
„Za to će biti potrebno vreme. I to neće trajati nekoliko dana, nego dugo“, rekao je Koen i naglasio da Izrael smatra da je Hamas blisko povezan s iranskim vlastima.
„Hamas je marioneta Irana“, rekao je Koen.
19:32 09.10.2023
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije sastao se sa ambasadorom Palestine
Zamenik ministra spoljnih poslova Rusije, specijalni predstavnik ruskog predsednika za Bliski istok i afričke zemlje Mihail Bogdanov sastao se sa ambasadorom Palestine u Moskvi Abdelhafizom Nofalom, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova Rusije.
Kako je precizirano, sastanak je održan na inicijativu palestinskog ambasadora.
„Tokom sastanka razgovarano je o dramatičnom razvoju situacije u zoni palestinsko-izraelskog sukoba, što je već dovelo do brojnih žrtava, između ostalog među civilnim stanovništvom“, ističe ruska strana.
19:14 09.10.2023
Izrael će gađati Hamas i po ceni da ugrozi izraelske taoce
Izrael će napasti palestinsku militantnu grupu Hamas u Gazi sa velikom snagom i u velikom obimu, čak i po cenu da povredi Izraelce koje Hamas drži kao zarobljenike, preneo je danas Tajms of Izrael pozivajući se na visokorangirani neimenovani izvor u izraelskoj vladi.
Isti izvor je rekao da ako Izrael ima precizne obaveštajne informacije o lokaciji izraelskih zarobljenika, onda će se uzdržati od napada na konkretnoj lokaciji, ali sve dok ne bude takvih informacija, svi ciljevi Hamasa biće targetirani.
19:05 09.10.2023
Sukobi Izraela i Palestinaca - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
SVET
Nikolić: Još nekoliko desetina državljana Srbije nalazi se u gradu koji trpi najžešće udare
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala