- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ukrajinska vojska - Sputnik Srbija

UŽIVO Mediji: Bajden već potvrdio slanje dalekometnih raketa Kijevu

Pratite nas
Specijalna vojna operacija u Ukrajini i Donbasu se nastavlja. Ruska vojska je u nedelju u Harkovskoj oblasti uništila položaje raketnog lansera „točka U“, u Nikolajevskoj oblasti uništen je sistem S-300, a u DNR i Hersonskoj oblasti uništena su skladišta municije za ukrajinsku vojsku, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:34 09.10.2023
SAD spremne da podržavaju i Ukrajinu, i Izrael
Sjedinjene Američke Države su u stanju da istovremeno pružaju vojnu pomoć Izraelu i Ukrajini, kao i da održavaju sopstvenu odbrambenu sposobnost, rekao je novinarima visoko rangirani izvor u američkom odbrambenom sektoru.
„Sposobni smo da nastavimo da podržavamo kako Ukrajinu, tako i Izrael, a i da sačuvamo svoju globalnu borbenu gotovost“, rekao je izvor.
19:06 09.10.2023
Kancelar Nemačke Olaf Šolc rekao je predsedniku SAD Džozefu Bajdenu, uoči samita NATO-a koji je letos održan u Viljnusu, da je kategorički protiv pozivanja Ukrajine u Alijansu, piše list „Njujorker“ pozivajući se na izvore.
Šolc je, kako navodi list, bio skeptičan prema mogućnosti da se Ukrajini daju posebni uslovi za članstvo u NATO-u.
„Šolc je jasno dao do znanja da je kategorički protiv zajedničkog saopštenja koje bi uključivalo konkretan poziv Ukrajini u NATO“, navodi se u tekstu.
18:14 09.10.2023
Mediji: Bajden već potvrdio slanje dalekometnih raketa Kijevu
Američki list „Njujorker“ tvrdi da je predsednik SAD Džozef Bajden još u septembru potvrdio da će Ukrajini biti predate operativno-taktičke rakete ATACMS.
Amerikanci još nisu zvanično objavili da isporučuju komplekse dometa oko 300 kilometara Kijevu, ali je sam Bajden, na pitanje u vezi s tim raketama, odgovorio da je Bela kuća „proradila“ sve molbe Vladimira Zelenskog.
„U septembru, nedugo nakon druge posete Zelenskog Vašingtonu, Bajden je odobrio slanje ATACMS Ukrajini, nakon što se gotovo godinu dana protivio toj ideji“, navodi se u tekstu.
„Njujorker“ je vest o isporukama objavio na kraju teksta Bajdenovog savetnika za nacionalnu bezbednost Džejka Salivana.
Prema informacijama lista, glavni argument protiv isporuka ATACMS dugo je bilo strahovanje od eskalacije sukoba, ali nakon što su Ukrajinci počeli da dobijaju dalekometne rakete od Britanaca i Francuza, Amerikanci se brinu samo zbog relativno malih sopstvenih zaliha tih raketa.
16:40 09.10.2023
Anglosaksonske pi-ar strukture stajale iza provokacije u Buči
Anglosaksonske pi-ar strukture bile su scenaristi i reditelji anituruskih akcija koje su imale najviše odjeka, poput provokacije u Buči u proleće 2022. godine, a cilj je diskreditacija specijalne vojne operacije, izjavio je zamenik sekretara Saveta bezbednosti Rusije Oleg Hramov.
Po njegovim rečima, SAD i Velika Britanija stvorile su višeslojni sistem obrade javnog mnjenja sa ciljem vođenja hibridnog rata protiv Rusie i Kine.
Hramov je kao primer naveo delovanje „Udruženja za odnose s javnošću i komunikacije“ sa sedištem u Londonu, koje koordinira određeni segment anglosaksonske mreže za manipulaciju javnim mnjenjem.
„Prema informacijama iz ukrajinskih izvora, oni su scenaristi i reditelji akcija sa najviše odjeka, poput događaja u Buči“, rekao je diplomata.
15:33 09.10.2023
Partneri Rusije nisu na gubitku zbog prekida prehrambenog sporazuma
Prekid prehrambenog sporazuma nije imao nikakvog uticaja na prehrambenu bezbednost zemalja u razvoju, izjavio je ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov.
„Prekid crnomorske inicijative nikako nije uticao na prehrambenu bezbednost zemalja u razvoju jer ruski deo sporazuma uopšte nije sprovođen“, precizirao je šef ruske diplomatije.
Kako je dodao, ruski partneri nisu na gubitku i svi planovi za isporuku ruskog žita i đubriva realizuju se na vreme.
14:18 09.10.2023
13:47 09.10.2023
Najvažnije iz novog brifinga ruskog Ministarstva odbrane:
Grupa snaga „Centar“ odbila je dva napada Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu;
Oružane snage Rusije odbile su tri napada ukrajinske vojske na donjeckom pravcu, protivnik je izgubio gotovo 140 vojnika;
Ruske snage pogodile su ljudstvo i tehniku Oružanih snaga Ukrajine na području Kleščejevke i Andrejevke u DNR;
Oružane snage Ukrajine izgubile su na kupjanskom pravcu gotovo 170 vojnika;
Ruska sredstva PVO presrela su raketu „hajmars“, uništeno je 14 ukrajinskih dronova;
Oružane snage Ukrajine izgubile su na južnodonjeckom pravcu gotovo 200 vojnika;
Oružane snage Rusije su na južnodonjeckom pravcu odbile napad brigade teritorijalne odbrane na području Prijutnog u Zaporoškoj oblasti;
Oružane snage Rusije su na kupjanskom pravcu odbile pet napada Oružanih snaga Ukrajine.
13:15 09.10.2023
Dešavanja na Bliskom istoku neće uticati na pomoć Evropske unije Ukrajini, saopštio je na brifingu u Briselu portparol Evropske komisije Erik Mamer.
„Kako je potvrdila šefica EK Ursula fon der Lajen u svom govoru u Bordou u subotu, EU će podržavati Ukrajinu u njenom sukobu protiv Rusije onoliko koliko bude potrebno“, rekao je on.
Istovremeno, on nije isključio mogućnost da se pitanje mogućih posledica sukoba na Bliskom istoku na situaciju oko Ukrajine može razmatrati tokom sastanka ministara inostranih poslova u utorak.
12:19 09.10.2023
Evropa ne može dozvoliti da Ukrajina izgubi u vojnom sukobu sa Rusijom, uveren je ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitrij Kuleba.
On je u intervjuu za „Forbs“ izjavio da u tom duhu govore i šef evropske diplomatije Žozep Borelj i evropski ministri spoljnih poslova.
„Ako Ukrajina izgubi, to će biti kraj Evrope“, ocenio je Kuleba.
On je dodao da bi se zbog približavanja predsedničkih izbora u SAD mogli uvećati teški momenti u odnosima Kijeva i Vašingtona.
„Odluka Kongresa je pre icident, nego sistemski neuspeh. To je bio upečatljiv trenutak političke borbe. To je lekcija svima. Ali, treba da shvatimo da što se više bliže predsednički izbori u Americi, više će biti teških trenutaka“, ocenio je Kuleba.
12:04 09.10.2023
Lider zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov apelovao je na Ujedinjene nacije i Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da odreaguju na saopštenje ukrajinske Vojnoobaveštajne službe o pokušajima da zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu.
Prema njegovim rečima, ove organizacije bi mogle bar da uvedu sankcije terorističkom režimu Vladimira Zelenskog.
„Vreme je da međunarodne organizacije prestanu sa sistemom dvostrukih standarda, licemerja i ritualnog plesa oko nuklearke i priznaju očigledno, a to je da dejstva režima Zelenskog prete katastrofom, čije će posledice plaćati i Evropa“, poručio je Rogov.
Po njegovim rečima, priznanje šefa Vojnoobaveštajne uprave Ukrajine Kirila Budanova samo dokazuje koliko su nekompetentni i zločinački zahtevi zapadnih zemalja koje zahtevaju od Rusije da se povuče iz Zaporoške nuklearke i preda je u ruke terorističkog režima Zelenskog.
11:59 09.10.2023
Kod sela Rabotino u Zaporoškoj oblasti odbijena su dva nova napada ukrajinskih snaga, saopštio je za Sputnjik predsednik zaporoškog pokreta „Zajedno sa Rusijom“ Vladimir Rogov.
Prema njegovim rečima, trenutno se na orehovskom pravcu vode borbe na dve deonice: Rabotino-Verbovo i Rabotino-Kopani.
„Situacija na frontu je pod kontrolom naših vojnika“, dodao je Rogov.
11:50 09.10.2023
Portparol Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
„Hladan tuš za UN“: Zaharova o priznanju Kijeva da je pokušao da napadne Zaporošku nuklearku
11:48 09.10.2023
Zamenik generalnog sekretara NATO Mirča Džoana nije mogao da precizira rokove pridruženja Ukrajine Alijansi, objasnivši da je to više političko, a ne tehničko pitanje.
On je na sednici Parlamentarne skupštine NATO-a u Danskoj rekao da se ide u tom pravcu i da sami Ukrajinci i mnoge države-članice Bloka apeluju da se ne stvaraju dodatne birokratske provere, jer se radi o političkom pitanju.
09:47 09.10.2023
Jedinice grupe snaga „Dnjepar“ uništile su kod Hersona ukrajinski punkt za upravljanje dronovima, saopštio je Sputnjiku izvor, upoznat sa situacijom.
Sagovornik je dodao da su tom prilikom stradala dva ukrajinska vojnika.
Prema njegovim rečima, ruske snage su na području Antonovskog mosta, u selu Antonovka, uništile minobacač kalibra 120 mm sa municijom i posadom i automobil.
Izvor je precizirao da je poginulo pet ukrajinskih vojnika, dok su dva ranjena.
09:27 09.10.2023
Načelnik Glavne obaveštajne uprave (GUR) Ministarstva odbrane Ukrajine Kiril Budanov priznao je da su specijalne snage njegovog resora tri puta pokušale da napadnu i zauzmu Zaporošku nuklearnu elektranu, koje su ruske snage odbile.
Budanov je za portal „NV“ izjavio da su u avgustu 2022. godine specijalne snage GUR-a brzim čamcima prešle Kahovsko akumulaciono jezero u oblasti Energodara kako bi napravile odskočnu dasku na levoj obali u pokušaju da zauzmu nukelarku. Zatim su bili primorani da se povuku.
Posle toga, ukrajinske snage preduzele su još dva pokušaja da se iskrcaju na levu obalu Dnjepra sa ciljem da zauzmu Zaporošku NE. U poslednjoj od ovih operacija učestvovalo je nekoliko stotina ljudi, uključujući i komandanta takozvane legije stranaca Vadima Popika. Zajedno sa njim, u operaciji su učestvovali Novozelanđani i drugi stranci, prenosi portal. Prilikom trećeg pokušaja ukrajinske strane da iskrca trupe, ruske snage su dopremile na obalu tešku tehniku, uključujući tenkove, pa su se ukrajinski specijalci povukli.
Portparol Ministarstva odbrane Rusije, general-potpukovnik Igor Konašenkov, saopštio je 19. oktobra 2022. o pokušaju ukrajinskih oružanih snaga da se iskrcaju na levu obalu Kahovkskog jezera i zauzmu teritoriju Zaporoške nuklearne elektrane. Prema njegovim rečima, kao aktivnim dejstvima ruskih snaga koje su čuvale spoljni perimetar Zaporoške NE, neprijateljske desantne snage su uništene.
09:16 09.10.2023
Pripadnici ivanovske desantne jedinice zauzeli su uporište Oružane snage Ukrajine kod Artjomovska i zarobili pet ukrajinskih vojnika, koji su primarnu vojnu obuku prošli u Velikoj Britaniji, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

„Tokom aktivnih borbi severno od Artjomovska, jurišni odredi Vazdušno-desantnih snaga Ivanova uspešno ispunjavaju zadatke uništavanja ukrajinskih formacija, koje pokušavaju da zaobiđu grad sa severa“, ističe se u saopštenju.

Precizira se da su, nakon što je ruska artiljerija gađala položaje ukrajinskih ekstremista, jurišno-desantne grupe ruske vojske prešle na ovo područje.
„Mala grupa boraca ivanovske jedinice 'Oluja', neprimetno se, iz više pravaca, približilo rovovima, gde se, prema obaveštajnim podacima, nalazilo oko 15 pripadnika Oružanih snaga Ukrajine. Tokom borbe padobranci su uspeli da zauzmu uporišta protivnika i zarobe petoricu vojnika“, dodalo je rusko Ministarstvo odbrane.
08:22 09.10.2023
Ukrajina nema mogućnosti da se suprotstavi ruskim avionskim bombama, naročito usled nedostatka sredstava PVO, izjavila je portparol odbrambenih snaga Ukrajine „Jug“ Natalija Gumenjuk.
„Oni (ruski vojnici) shvataju da mi nemamo adekvatna sredstva kako bismo odgovorili na bombardovanje, konkretno, nemamo dovoljno snaga PVO. Pored toga, nemamo ni borbene avione koji bi mogli da unište ruske letelice koje bacaju te bombe“, priznala je Gumenjuk u izjavi za TV „Rada“.
07:57 09.10.2023
Ukrajinske snage ispalile su u ponedeljak tridesetak granata kalibra 155 milimetara na područja Donjecka i Jasinovate u DNR, saopštilo je predstavništvo DNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja u vezi sa ratnim zločinima Ukrajine.
Kako se navodi u saopštenju, od 8 časova je za 35 minuta na Kijevski okrug Donjecka ispaljeno 17 granata, dok je na Jasinovatski okrug ispaljeno sedam granata.
07:39 09.10.2023
Nedavni događaji u SAD ukazuju na neizvesnost u pitanju finansiranja Ukrajine od strane Vašingtona, priznao je šef diplomatije EU Žozep Borelj.
„Uprkos snažnom angažmanu Bajdenove administracije, ovo stvara neizvesnost u pogledu budućnosti američkog finansiranja ove zemlje. Kratkoročno, nećemo moći da nadoknadimo nedostatak američke podrške, očekujemo da će naši prijatelji i saveznici brzo pronaći put za izlazak iz ćorsokaka“, napisao je Borelj u svom blogu na stranici Evropske službe za spoljne poslove.
Prema njegovim rečima, ova situacija „jača odgovornost EU“.
On je istovremeno naveo najnovije podatke prema kojima finansijske obaveze Evropske unije i država-članica prema Ukrajini iznose 82 milijarde evra, uključujući 25 milijardi evra za vojne rashode. Borelj je izrazio nadu da će države EU do kraja ove godine uspeti da se dogovore o promeni evropskog budžeta za period 2024-2027. i u njega uključiti rashode za Ukrajinu u iznosu od 50 milijardi evra.
07:31 09.10.2023
Vojnici Centralnog vojnog okruga uništili su haubicom 2A65 „msta B“ uporište Oružanih snaga Ukrajine na krasnolimanskom pravcu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala