- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

SAD počele istragu o nelegalnim bioeksperimentima nakon saopštenja Rusije

© AFP 2023 / ARUN SANKARZnak za biološku opasnost
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Američka administracija pokrenula je istragu u kalifornijskoj laboratoriji nakon što je Rusija objavila informacije o nelegitimnim biološkim eksperimentima, saopštio je načelnik snaga za radijacionu, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije general-potpukovnik Igor Kirilov.
On je precizirao da je reč o tajnoj biolaboratoriji u gradu Ridli u Kaliforniji, o čijem je radu Kirilov ranije govorio na jednom od svojih brifinga.
Prema njegovim rečima, tri odbora Kongresa SAD bave se istraživanjem aktivnosti kompanije „Prestiž bioteh“ koja je iznajmljivala prostorije gde su sprovođena testiranja zabranjena federalnim zakonima.

FBI odbio da dostavi informacije o laboratoriji u Kaliforniji

Kirilov je takođe naglasio da su FBI i Ministarstvo zdravlja SAD odbili da dostave informacije o delatnosti biološke laboratorije u Kaliforniji o kojoj je Rusija govorila, što govori o zatvorenom karakteru aktivnosti.
On je podsetio da je, prema postojećim dokumentima, pomenuta kompanija „Prestiž Bioteh“ u nezakonite svrhe nabavila više od 20 vrsta patogenih mikroorganizama, laboratorijsku opremu i životinje.
Strani mediji počeli da izveštavaju o vojno-biološkoj aktivnosti SAD
Kirilov je takođe istakao da su strani mediji opširno izvestili o materijalima o vojno-biološkoj aktivnosti SAD koje je Moskva objavila, a brojna izdanja skrenula su pažnju na ključnu ulogu koja ima Ukrajina u vojno-biološkom programu Pentagona.
General je naveo primer da je rumunski informacioni resurs „Flaks-24“ objavio o umešanosti bivšeg američkog predsednika Baraka Obame u promovisanje američkog vojno-biološkog programa u inostranstvu.

Vašington koristi više od 20 izvođača za sakrivanje ciljeva

SAD koriste više od 20 trećih strana za prikrivanje naručilaca i ciljeva svojih vojno-bioloških istraživanja, ocenio je Kirilov.
On je podsetio da je Ministarstvo odbrane Rusije više puta isticalo da su se, pod izgovorom pružanja pomoći u razvoju nacionalnih zdravstvenih sistema, sprečavanja biološkog terorizma i širenja biološkog oružja, u žiži interesovanja SAD našle države u raznim svetskim regionima.
Među prioritetnim pravcima su Bliski istok, Jugoistočna Azija, Afrika i Ukrajina.
On je dodao da se za prikrivanje delovanja Stejt departmenta koriste nekomercijalne i nevladine organizacije.
„U skladu sa dobijenim podacima, samo u toku jedne godine na njihovo finansiranje potrošeni su iznosi koji omogućavaju učešće najmanje osamdeset izvođača“, naglasio je Kirilov.

Tajna arhiva o biološkoj zaštiti Pentagona

General je istakao da je Pentagon predložio stvaranje biblioteke poverljivih publikacija o hemijskoj i biološkoj zaštiti, konkretno, o povećanju smrtnosti od malih boginja.
„Više puta smo naglašavali umešanost američkih bezbednosnih agencija, poput FBI i CIA, u istraživanjima dvostruke namene, kao i težnju Vašingtona da sakrije rezultate ovog rada. Obratite pažnju na dokument o stvaranju biblioteke poverljivih publikacija o hemijskoj i biološkoj zaštiti, koje je pripremio zaposleni u Kancelariji za smanjenje pretnji američkog Ministarstva odbrane (DITRA) Morgan Minijard“, rekao je on na brifingu.
Prema njegovim rečima, predstavnik Pentagona predlaže stvaranje uređivačkog odbora koji će „čistiti“ naučne radove za objavljivanje koji su od interesa za američku obaveštajnu zajednicu, kao i klasifikovati radove „dvostruke namene“ koji bi „...mogli da izazovu nepopravljivu štetu po nacionalnu bezbednost“ i skupljaju ih u posebnom skladištu sa ograničenim pristupom.
Kao primer istraživanja koje će se unositi u bazu podataka navedeni su eksperimenti za povećanje smrtnosti virusa mišjih boginja i određivanje genetske sekvence koja kodira novu vrstu toksina botulizma.

SAD u svojoj strategiji o oružju za masovno uništenje nazvale Rusiju izvorom oštre pretnje

U svojoj tajnoj strategiji za borbu protiv oružja za masovno uništenje SAD su nazvale Rusiju izvorom „akutne pretnje“, primetio je Kirilov.
Znak za biološku opasnost - Sputnik Srbija, 1920, 06.09.2023
RUSIJA
Ruska vojska: Obama i Stejt department promovisali vojne bioprograme SAD u inostranstvu
On je precizirao da rusko Ministarstvo odbrane ima informacije o stvaranju takve tajne strategije u SAD. Javni deo dokumenta, prema rečima Kirilova, objavljen je 27. septembra. U njemu se konkretizuju odredbe strategije nacionalne odbrane u oblasti reagovanja na pretnje po nacionalnu bezbednost u vezi sa upotrebom oružja za masovno uništenje, objasnio je on.
„Prema ocenama Pentagona, Ruska Federacija, Kina, Iran i Severna Koreja smatraju oružje za masovno uništenje sredstvom za ograničavanje mogućnosti SAD da ostvare strateške ciljeve tokom ratova i vojnih sukoba“, istakao je Kirilov.
On je dodao da je Kina u američkoj strategiji identifikovana kao „rastući izazov“. Ističe se da je Peking u poslednje vreme postigao značajan napredak u modernizaciji svojih strateških nuklearnih snaga, a Severna Koreja i Iran označeni su kao stalne pretnje.
Kirilov je ocenio da Sjedinjene Američke Države, odbijajući da rade na protokolu za verifikaciju u okviru Konvencije o biološkom oružju, stvaraju administrativne i tehničke strukture koje mogu biti uključene u biološka istraživanja dvostruke namene, uključujući i u ofanzivne svrhe.

SAD prenele biološka istraživanja u Afriku

General je istakao i da je Rusija primorala SAD da prenesu ilegalna biološka istraživanja iz evropskih zemalja u Afriku.
„Želeo bih da napomenem da su ruski napori da se razotkriju ilegalne vojno-biološke aktivnosti Sjedinjenih Američkih Država i pogoršanje epidemijske situacije na mestima bioloških objekata u evropskom regionu primorali američku administraciju da povuče istraživanja dvostruke namene u afričke zemlje“, rekao je Kirilov.
On je naveo da dokumenti kojima Rusija raspolaže potvrđuju aktivnosti ključnih izvođača Pentagona na afričkom kontinentu – u Demokratskoj Republici Kongo, Sijera Leoneu, Kamerunu, Ugandi i Južnoj Africi.
„Naručioci iz američke vlade su DTRA, Agencija za nacionalnu bezbednost i Stejt department SAD“, dodao je general.
Prema njegovim rečima, sve je više pitanja o vojno-biološkim aktivnostima SAD i Ukrajine.
„Pitanja u vezi sa vojno-biološkim aktivnostima SAD i Ukrajine i dalje ostaju, a postaju sve brojnija. Nakon što je ruska strana sazvala konsultativni sastanak o članu 5 Konvencije o biološkom oružju, na njih nije dobila odgovore koji bi mogli da reše situaciju. Nastavićemo da analiziramo pristiglu dokumentaciju i obaveštavaćemo vas“, dodao je on.
Član 5. Konvencije o biološkom i toksičnom oružju glasi da se „države-potpisnice Konvencije obavezuju da će se međusobno konsultovati i sarađivati u rešavanju svih pitanja koja se mogu pojaviti u vezi sa svrhom ili u vezi sa sprovođenjem odredbi Konvencije“.
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
RUSIJA
Rusija: Pentagon ima pristup potencijalnim agensima biološkog oružja širom sveta
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala