- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Rusija: Pentagon ima pristup potencijalnim agensima biološkog oružja širom sveta

© AFP 2023 / Paul J. RichardsČlan jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona
Član jedinice američke vojske ispred znaka Pentagona - Sputnik Srbija, 1920, 19.06.2023
Pratite nas
Vojno-biološki projekti Pentagona koji postoje po celom svetu omogućavaju mu da pristupa potencijalnim agensima biološkog oružja, izjavio je na brifingu načelnik Snaga za radijacijsku, hemijsku i biološku zaštitu Oružanih snaga Rusije Igor Kirilov.
Prema njegovim rečima, Naučno-istraživački institut kopnenih snaga SAD „Volter Rid“, ima mrežu od četiri inostrane filijale, od kojih je svaka opremljena laboratorijama sa visokim nivoom bioizolacije i mrežom teritorijalnih jedinica za uzorkovanje i transport sojeva.
Samo jedna filijala na Tajlandu broji 500 ljudi, a njeni ogranci postoje na Nepalu, u Kambodži i na Filipinima, koje sarađuju sa još 12 zemalja jugoistočne Azije. Pored toga, mrežu filijala u inostranstvu ima i medicinski naučni centar Ratne mornarice SAD. Laboratorije NAMRU (Naval Medical Research Unit) koje su mu podređene, rade sa patogenima u Severnoj Africi, na Bliskom Istoku i u Južnoj Americi.

„Ovakav 'razgranati' pristup, koji se realizuje u celom svetu, omogućava američkom vojnom resoru da pristupa epidemiološki važnim verzijama patogena, koji su potencijalni agensi biološkog oružja. Tu spadaju groznice Marburg i ebola, malarija, groznica doline Rift“, saopštio je Kirilov.

On je istakao da materijali dobijeni tokom specijalne operacije potvrđuju povezanost instituta „Volter Rid“ sa Agencijom Ministarstva odbrane SAD za smanjenja pretnje DITRA i njenim ključnim izvršiocem kompanijom „Metabiota“.
Pored toga, postoji finansijska i naučna dokumentacija koja svedoči o aktivnosti „Metabiota“ u Keniji, Ugandi i Južnoafričkoj republici. Istovremeno, među naručiocima sa američke strane, pored Agencije Ministarstva odbrane SAD za smanjenje pretnje DITRA su još i Agencija za nacionalnu bezbednost (NSA) i Stejt department.
„U dokumentima se opisuju ‘fleksibilne’ metode delovanja ‘Metabiota’, koje omogućavaju da se prikrije učešće Vlade SAD u inostranim projektima i rešavaju birokratska pitanja na račun angažovanjem lokalnih činovnika“, istakao je general.

Pentagon pokušava da stvori populacije malih životinja koje prenose hepatitis B i HIV

Kirilov je skrenuo pažnju da Pentagon pokušava da dobije populacije malih životinja, koje prenose virus humane imunodeficijencije (HIV) i hepatitis B, a da su već dobijene kulture komaraca, inficirane virusom hepatitisa B.

„Rad sa prenosiocima obavlja se u specijalizovanim organizacijama Ministarstva odbrane na teritoriji SAD i u šest inostranih ogranaka. Ovo omogućava da se u laboratorijskim uslovima održava i inficira arbovirusima 89 vrsta komaraca i 12 vrsta krpelja. Istovremeno se pripremaju softverski proizvodi za prognoziranje širenja vektorskih infekcija (u odnosu na groznicu doline Rifta prognoza je utemeljena na 47 vrsta insekata-prenosilaca“, dodao je general.
Načelnik je još naglasio da potapanje Hersonske oblasti koje je Kijev planirao može da stvori žarište groznice Zapadnog Nila koju prenose komarci.

SAD planiraju da dronovima isporučuju inficirane komarce i zaražavaju neprijateljske snage

Kirilov je objavio da SAD planiraju da isporučuju komarce pomoću dronova, kako bi zarazile neprijateljske vojnike.
Prema njegovim rečima, dron u skladu sa informacijama, treba da dostavi kontejner sa insektima u određeno područje i da ih oslobodi.
„Prilikom ujeda, komarci mogu da inficiraju vojnike opasnom infekcijom, kao što je malarija, na primer. U opisu patenta se naglašava da zaraženi vojnik nije sposoban da izvršava borbene zadatke i da bi ovakva metoda zaražavanja neprijatelja u ratnom sukobu dala značajne rezultate“, dodao je Kirilov.

Vašington ne kontroliše privatne laboratorije

Prema rečima Kirilova, SAD praktično ne kontrolišu privatne laboratorije koje rade sa posebno opasnim patogenima.
On je naglasio da se u SAD u poslednjih nekoliko godina „značajno“ povećao broj biolaboratorija sa nivoom izolacije „BSL-3-plus“ i „BSL-4“.

„Već smo naglašavali da se na teritoriji Amerike nalazi 25 aktivnih i tri laboratorije u izgradnji, a u narednih nekoliko godina planirano je otvaranje još 18 biolaboratorija BSL-4, od kojih će većina biti van nacionalne jurisdikcije“, poručio je Kirilov.

Načelnik je objavio i da će Velika Britanija potrošiti 1,5 milijardi funti na biološka istraživanja dvostruke namene, podržavajući američku politiku u ovoj sferi.
Kirilov je zaključio da je neprihvatljivo visok rizik od havarija u biološkim laboratorijama SAD jedan od razloga njihovog prenošenja na teritoriju trećih zemalja.
On je dodao da će Ministarstvo odbrane Rusije nastaviti da analizira materijale istraživanja nezavisne kompanije „Intersept“ o incidentima u američkim laboratorijama sa visokim stepenom zaštite.
Pogled na moskovski Kremlj - Sputnik Srbija, 1920, 26.05.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Dokumenta nađena u laboratoriji u Hersonskoj oblasti potvrdila: SAD u Ukrajini prave biološko oružje
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala