- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Zar su Amerikanci morali da uzmu i Embida?

© AP Photo / Charles KrupaDžoel Embid
Džoel Embid - Sputnik Srbija, 1920, 09.10.2023
Pratite nas
Došli smo u situaciju da Kamerunac i MVP NBA lige Džoel Embid bira za koju će od tri reprezentacije da igra. Kao da bira klub. Na kraju je ispred svog Kameruna i Francuske izabrao Sjedinjene Američke Države.
SAD će u Parizu izvesno doći sa Lebronom Džejmsom, Kevinom Durentom, Stefom Karijem, Drejmondom Grinom, dok su u kombinaciji još Entoni Dejvis, Kavaj Lenard, Devin Buker, Kris Pol, Džejson Tejtum, Kajri Irving, Zajon Vilijamson, Pol Džordž, Bem Adebajo, Bredli Bil, Donovan Mičel, Eron Gordon...
To im je bilo malo, pa su na sve to naturalizovali i Embida.
Šta reći...
„Svidele su mi se sve tri opcije. Hteo sam da igram za svoju zemlju, koju mnogo volim, ali sam želeo da idem na Olimpijske igre. To mi je bio glavni cilj i san koji želim da ostvarim. Na to mogu da dodam i da mi je sin Amerikanac, da u toj zemlji živim dugo i ovo je još jedna odluka koju sam doneo gledajući porodicu. Sada ću moći da reprezentujem zemlju u kojoj je rođen moj sin. Ponavljam, volim svoju zemlju, ali hteo sam da igram na Olimpijskim igrama“, rekao je Embid koji je dobio pasoš Francuske i sve je bilo spremno da u Parizu (odnosno Lilu) zaigra za Trikolore.
Zbog svega toga oglasio se i jedan od vođa Francuske Nikola Batum.
„Nisam uopšte iznenađen, niti ljut jer kao košarkaški navijač mogu samo da budem jako uzbuđen zbog onoga što Amerikanci spremaju, a to je tim nalik onom iz 1992. ili 2008. godine. Takve stvari ne viđate često. Zato sam kao navijač jako uzbuđen“, rekao je Batum, pa dodao:
„Opet, kao protivnik, nije mi se svideo ovaj potez. Već imaš toliko igrača u opticaju, da li ti je baš bio potreban i Embid”, pita se Francuz.
Zapravo, to je ključno pitanje.
I još važnije - ko dopušta da se reprezentacije ovako pojačavaju i naturalizuju koga hoće, kad hoće?
Upitan da li je i koliko ubeđivao Embida da izabere Francusku, Batum je odgovorio:
„Nisam ga mnogo ubeđivao, jer je on došao kod nas i tražio državljanstvo. Kada sam čuo da želi francuske papire, naravno da smo razgovarali (o mogućnosti da igra za reprezentaciju). Bio sam jako srećan i želeo sam da ga dočekam u timu raširenih ruku, ali onda je on doneo najbolju odluku za njega”, rekao je Batum, pa dodao:
„Nema sumnje da bih verovatno povukao njegov potez. Kada vidite koga će sve Amerikanci da dovedu u Pariz i da im navodno fali centar, jasno je bilo da će Embid izabrati njih i biti deo savršene petorke. Amerikanci su dobili jednog od, ako ne i najboljeg centra na svetu. Zato i smatram da je Embidova odluka fer”, dodao je Batum.
Dakle, Batum bi izabrao isto kao i Embid. Interesantno.
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
SPORT
Kadrovi iz Srbije ponovo očarali svet: „Zamislite da Amerika ima ovo...“ /video/
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala