- Sputnik Srbija, 1920, 26.08.2021
DRUŠTVO
Društvene teme, zanimljive priče, reportaže, događaji, festivali i kulturna dešavanja iz Srbije, i ostatka sveta

Jako je lepo biti Srbin u Rusiji /video/

© Sputnik / Vladimir Astapkovič / Uđi u bazu fotografijaPark "Zarjadje" u Moskvi
Park Zarjadje u Moskvi - Sputnik Srbija, 1920, 08.10.2023
Pratite nas
Svetozar Ikonov je prvi put Rusiju i tadašnji Sovjetski Savez posetio početkom sedamdesetih godina prošlog veka, u Brežnjevljevo vreme. U međuvremenu je tamo putovao još 60 puta. Prema njegovim rečima, oni koji misle da su Rusija „samo Moskva i Sankt Peterburg“ u velikoj su zabludi, a ističe da je „jako lepo biti Srbin u Rusiji“.
Za ovih pola veka mnogo toga se promenilo, ali je najveći iskorak napravljen kada je Putin došao na vlast“, naglašava.
Govereći o svojim najjačim impresijama sa tih putovanja, Ikonov kaže:

Povezuju nas ista vera, ista kultura, tradicija. Ja se tamo izuzetno prijatno osećam... Oduševljavaju me i ruski muzeji i galerije i prirodne blagodeti koje sam video. Ja sam bogat čovek i to niko ne može da mi uzme“.

Kao što je lepo biti Srbin u Rusiji isto tako je lepo biti i Rus u Srbiji, istakao je.
„Oni se ovde osećaju kao kod kuće… Vole sve da vide i vole da čuju naše priče o svemu i svačemu. Naša kuhinja im se dopada, kao i naš pristup njima. U svakoj ulici vole kada čuju: ‘Evo ih naši Rusi’. Išli smo zajedno i u Guču, i na Kupusijadu i u vinarije, obilazili smo i etno kuće... Njima se dopada i kada im pričam o srpskim religioznim i narodnim običajima. Sve im se sviđa“, priča Ikonov.
Rusija je danas moderna i razvijena zemlja, a na pitanje šta je to što bismo mi mogli da „prepišemo“ od Rusa, Ikonov kaže:
Mnogo šta! Ja, naprimer, volim taj patriotizam koji se u Rusiji neguje. Mene i sad očarava ono što sam video na Danu pobede, 9. maja. Kao vodič sam dva puta bio na toj proslavi. Oduševljen sam Besmrtnim pukom, a očarava me i kada vidim mladence koji idu da se venčaju, pa ujedno odu i u gradski park da se zavetuju na vernost otadžbini. Bio sam i na Danu mornarice u Sankt Peterburgu i time bio sam očaran...“.
Za Sankt Peterburg kaže da je grad koji ga uvek iznova osvaja i kome se uvek rado vraća.
„Mislim da ga dobro poznajem, nema šta tamo nisam video. Odlazili smo i u Kareliju mnogo puta i po Baltiku smo putovali, uvek sam nešto novo otkrivao. Moskva je više privredni, administrativni centar sa puno sadržaja koji mogu da očaraju ljude... A u ‘Ermitažu’ sam bio 40 puta, ali uvek kada odem tamo kao da sam prvi put... U Sankt Peterburgu imam i puno prijatelja i svaki put kada odem srce mi je puno“, rekao je Ikonov.
Svetozar Ikonov, predsednik Društva srpsko-ruskog jedinstva u Titelu, čovek je impresivne biografije. Kao turistički vodič proputovao je gotovo celu Evropu i izračunao je – da je sva ta putovanja plaćao potrošio bi 200 hiljada evra. Samo u Sovjetskom Savezu i Rusiji bio je oko 60 puta.
Najviše je putovao po Istočnoj Evropi: Rusiji, Češkoj, Slovačkoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumuniji... Krstario je po Dnjepru, Volgi, Crnom moru, zimovao je na Tatrama i Zakopanima, lovio u Sibiru, bio na izvorištima Dunava u Nemačkoj i njegove voljene Tise u Ukrajini.
Radio je kao nastavnik srpskog i ruskog jezika, bio je direktor škole, novinar, turistički vodič. Obavljao je funkciju predsednika Skupštine opštine Titel, režirao je pozorišne predstave, a oprobao se i kao scenarista. Od 2005. radi i kao vodič i prevodilac za ruski jezik u Specijalnoj bolnici „Merkur“ u Vrnjačkoj Banji, gde su Rusi rado viđeni gosti.
Zemlja čudesnih stena – krasnojarski Stolbi - Sputnik Srbija, 1920, 17.08.2019
Zemlja čudesnih stena: Krasnojarski Stolbi
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala