Zemlja čudesnih stena: Krasnojarski Stolbi

Pratite nas
Na desnoj obali moćnog Jeniseja, na samoj granici sa Krasnojarskom, nalazi se jedan od najneobičnijih delova Sibira koji odavnina privlači pažnju ljudi. U knjigama su ga nazivali „zemljom čudesnih stena“, „krajem kamenih velikana“ i drugim poetičnim imenima. A geografi su ga ucrtali u karte i prosto nazvali — krasnojarski Stolbi.

Prirodni rezervat Stolbi je čudo koje je stvorila priroda. To je jedini rezervat u Rusiji koji je stvoren na inicijativu samih stanovnika u želji da sačuvaju živopisni kutak od varvarske seče šuma i vađenja prirodnog kamena.

Stolbi su danas jedna od najinteresantnijih prirodnih znamenitosti Sibira i omiljeno mesto Krasnojaraca za aktivan odmor i rekreaciju.

Ukupna površina prirodnog rezervata je ogromna — 47.219 hektara. Nacionalni park je podeljen na dva dela: jedan manji deo je namenjen za eksurzije i šetnje turista, a drugi deo su takozvani „divlji Stolbi“, koji predstavljaju duboku i opasnu tajgu, u kojoj obitavaju medvedi i druge divlje životinje.

Ovaj prirodni rezervat je jedan od najposećenijih u Rusiji — samo prošle godine posetilo ga je više od 750 hiljada turista.

© Sputnik / Olivera IkodinovićPrvi put se Stolbi pominju u knjigama tridesetih godina 18. veka, ali su tek u drugoj polovini 19. veka krasnojarski ljubitelji prirode počeli da posećuju ta mesta ne samo radi lova, nego i radi penjanja na stene.
Prvi put se Stolbi pominju u knjigama tridesetih godina 18. veka, ali su tek u drugoj polovini 19. veka krasnojarski ljubitelji prirode počeli da posećuju ta mesta ne samo radi lova, nego i radi penjanja na stene. - Sputnik Srbija
1/9
Prvi put se Stolbi pominju u knjigama tridesetih godina 18. veka, ali su tek u drugoj polovini 19. veka krasnojarski ljubitelji prirode počeli da posećuju ta mesta ne samo radi lova, nego i radi penjanja na stene.
© Sputnik / Olivera IkodinovićKroz vekovnu borbu sa vodom, vetrovima i kolebanjima temperature usred tajge nastale su stene neobičnih oblika, a skoro svaka od njih ima svoje ime: Prva i Druga stena, Baba, Deda, Unuka, Lavlja vrata...
Kroz vekovnu borbu sa vodom, vetrovima i kolebanjima temperature usred tajge nastale su stene neobičnih oblika, a skoro svaka od njih ima svoje ime: Prva i Druga stena, Baba, Deda, Unuka, Lavlja vrata...    - Sputnik Srbija
2/9
Kroz vekovnu borbu sa vodom, vetrovima i kolebanjima temperature usred tajge nastale su stene neobičnih oblika, a skoro svaka od njih ima svoje ime: Prva i Druga stena, Baba, Deda, Unuka, Lavlja vrata...
© Sputnik / Olivera IkodinovićPrirodni rezervat ima 189 stena, različitih veličina i oblika. Visina stena je od 60 do 90 metara.
Prirodni rezervat ima 189 stena, različitih veličina i oblika. Visina stena je od 60 do 90 metara. - Sputnik Srbija
3/9
Prirodni rezervat ima 189 stena, različitih veličina i oblika. Visina stena je od 60 do 90 metara.
© Sputnik / Olivera IkodinovićStolbi su obavijeni brojnim legendama i tajnama, a postoji i verovanje da na Lavljim vratima treba pomisliti želju i dodirnuti stenu kako bi se ona ispunila. Postoji i legenda da će „viseći kamen“ pasti na onog ko je grešan, a stane ispod njega. Ipak, on vekovima nepomično stoji zaglavljen između dve stene.
Stolbi su obavijeni brojnim legendama i tajnama, a postoji i verovanje da na Lavljim vratima treba pomisliti želju i dodirnuti stenu kako bi se ona ispunila. Postoji i legenda da će „viseći kamen“ pasti na onog ko je grešan, a stane ispod njega. Ipak, on vekovima nepomično stoji zaglavljen između dve stene. - Sputnik Srbija
4/9
Stolbi su obavijeni brojnim legendama i tajnama, a postoji i verovanje da na Lavljim vratima treba pomisliti želju i dodirnuti stenu kako bi se ona ispunila. Postoji i legenda da će „viseći kamen“ pasti na onog ko je grešan, a stane ispod njega. Ipak, on vekovima nepomično stoji zaglavljen između dve stene.
© Sputnik / Olivera IkodinovićPre više od vek i po u krasnojarskom kraju pojavio se sociokulturološki fenomen – stolbizam, koji karakteriše penjanje po stenama bez ikakve opreme za alpinizam. Stolbisti svakodnevno osvajaju vrhove stena odakle puca prelep pogled na sibirska prostranstva i tvrde da je stolbizam način života.
Pre više od vek i po u krasnojarskom kraju pojavio se sociokulturološki fenomen – stolbizam, koji karakteriše penjanje po stenama bez ikakve opreme za alpinizam. Stolbisti svakodnevno osvajaju vrhove stena odakle puca prelep pogled na sibirska prostranstva i tvrde da je stolbizam način života. - Sputnik Srbija
5/9
Pre više od vek i po u krasnojarskom kraju pojavio se sociokulturološki fenomen – stolbizam, koji karakteriše penjanje po stenama bez ikakve opreme za alpinizam. Stolbisti svakodnevno osvajaju vrhove stena odakle puca prelep pogled na sibirska prostranstva i tvrde da je stolbizam način života.
© Sputnik / Olivera IkodinovićStolbi podjednako privlače turiste u svim godišnjim dobima. Čak 67 kilometara je ukupna dužina staza u turističkoj zoni.
Stolbi podjednako privlače turiste u svim godišnjim dobima. Čak 67 kilometara je ukupna dužina staza u turističkoj zoni. - Sputnik Srbija
6/9
Stolbi podjednako privlače turiste u svim godišnjim dobima. Čak 67 kilometara je ukupna dužina staza u turističkoj zoni.
© Sputnik / Olivera IkodinovićPovremeno se dešava i da medvedi pređu u turističku zonu nacionalnog parka. Po pravilu, tada se rezervat iz bezbednosnih razloga zatvara za turiste.
Povremeno se dešava i da medvedi pređu u turističku zonu nacionalnog parka. Po pravilu, tada se rezervat iz bezbednosnih razloga zatvara za turiste. - Sputnik Srbija
7/9
Povremeno se dešava i da medvedi pređu u turističku zonu nacionalnog parka. Po pravilu, tada se rezervat iz bezbednosnih razloga zatvara za turiste.
© Sputnik / Olivera IkodinovićStolbi su omiljeno izletište Krasnojaraca, a ponekad samo vikendom najpopularnijom rutom „Centralnih stubova“, dužine sedam kilometara, prođe i po 20 hiljada posetilaca.
Stolbi su omiljeno izletište Krasnojaraca, a ponekad samo vikendom najpopularnijom rutom „Centralnih stubova“, dužine sedam kilometara, prođe i po 20 hiljada posetilaca. - Sputnik Srbija
8/9
Stolbi su omiljeno izletište Krasnojaraca, a ponekad samo vikendom najpopularnijom rutom „Centralnih stubova“, dužine sedam kilometara, prođe i po 20 hiljada posetilaca.
© Sputnik / Olivera IkodinovićStolbi su danas glavni brend Krasnojarska, pa njegove slike krase suvenire, magnete i razglednice Krasnojarskog kraja.
Stolbi su danas glavni brend Krasnojarska, pa njegove slike krase suvenire, magnete i razglednice Krasnojarskog kraja. - Sputnik Srbija
9/9
Stolbi su danas glavni brend Krasnojarska, pa njegove slike krase suvenire, magnete i razglednice Krasnojarskog kraja.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala