- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Sunovrat srpskog fudbala – samo Gibraltar i Estonija nam gledaju u leđa

© Foto: FK ČukaričkiČukarički - Olimpijakos
Čukarički - Olimpijakos - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
Pratite nas
Srpski klubovi koji se takmiče u Evropi osvojili su od početka sezone svega 1.400 bodova na UEFA rang-listi koeficijenata, od čega je Crvena zvezda za učešće u Ligi šampiona dobila bonus od 800 poena. Prosta računica kaže da su samo Gibraltar i Estonija imali gori učinak.
Pet klubova iz Srbije nadmetalo se u kvalifikacijama za evropska takmičenja, od Lige šampiona, preko Lige Evrope, do Lige konferencija. Partizan i Vojvodina nisu uspeli, eliminisani su, tako da je knjiga spala na „tri slova“.
Crvena zvezda zauzela je svoje mesto u grupnoj fazi Lige šampiona, TSC je posle eliminacije od Brage u dvomeču plej-ofa za Ligu šampiona završio u Ligi Evrope, dok je Čukarički uprkos porazima od Olimpijakosa na putu ka Ligi Evrope, imao zagarantovanu Ligu konferencija.
Zvezda je otvorila evropsku priču u Engleskoj na Etihadu, gde je posle gola Osmana Bukarija u finišu prvog poluvremena tri puta kapitulirala i na kraju je, u dvoboju sa prvakom Starog kontinenta, očekivano ostala praznih šaka. Kasnije je remizirala sa Jang Bojsom na Marakani 2:2. Time je inkasirala još 200 bodova, koliko i TSC za remi sa Olimpijakosom.
Čukarički - Olimpijakos - Sputnik Srbija, 1920, 07.10.2023
SPORT
Sunovrat srpskog fudbala – samo Gibraltar i Estonija nam gledaju u leđa
Nastavljeno je porazima, prvo Čukaričkog u Budimpešti od Ferencvaroša, a scenario je bio identičan. Gol Đorđa Ivanovića, pa totalni preokret u režiji Mađara koje s klupe vodi Dejan Stanković – 3:1. Izgubio je zatim tim s Banovog brda kao domaćin od belgijskog Genka - 0:2.
Nije ni TSC kao Zvezda imao „čuku“ da odoli Vest Hemu u Londonu. Petar Stanić je pogodio na startu drugog poluvremena, da bi do kraja susreta u prestonici Velike Britanije, tim sa Severa Srbije bio ispraćen s tri gola u mreži. Kasnije je TSC u 2. kolu uspeo da "otkine" bod favorizovanom Olimpijakosu, nadoknadivši dva gola zaostatka - 2:2.
Uzimajući u obzir tri poraza na evropskoj premijeri, kasnije dva remija i poraz u drugom kolu, kao i očajnom učinku u kvalifikacijama, prostom računicom dođe se do zaključka da su srpski klubovi ostvarili katastrofalan učinak – jedna pobeda i čak 13 poraza uz dva remija.
Bili smo 11. na UEFA rang-listi koeficijenata, i brzinom svetlosti smo se srozali na 13. poziciju, s tendencijom da slobodni pad bude nastavljen. Za vrat nam dišu Danci, tu su i Norvežani i Česi, što i ne čudi s obzirom na sunovrat srpskog fudbala na evropskoj sceni.
Iznad nas su Švajcarci sa čak 2.600 bodova više, Austrijanci su na 11. poziciji, Škoti i Turci su poprilično odmakli sa 32.050, odnosno 33.850 bodova.
Mučno i bolno deluje i zvuči, kada shvatite da su grđi od srpskih klubova samo oni sa Gibraltara i iz Estonije...
Futsaleri Srbije - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
SPORT
Srbija poražena od Ukrajine u Vranju
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala