- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Moskva se zapravo bori i za novi pravedniji svetski poredak

© Sputnik / Pavel Bednяkov / Uđi u bazu fotografijaMoskva
Moskva - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Boreći se protiv Zapada u Ukrajini, Moskva se zapravo bori i za novi pravedniji svetski poredak, kaže ruski ekspert Vadim Kolesničenko, komentarišući obraćanje ruskog predsednika Vladimira Putina na klubu „Valdaj“ u Sočiju.
Cilj ruske specijalne operacije nisu nove teritorije, kako to Zapad pokušava da prikaže, nego zaštita naroda i dobijanje bezbednosnih garancija, ističu ruski eksperti, podsećajući da je Zapad godinama ignorisao ubistva Rusa u Donbasu i specijalno je „hranio“ nacizam u Ukrajini za borbu protiv Rusije.
Putin je naglasio da danas na planeti postoji takozvani civilizacijski raskol - oni i mi. Istovremeno je više puta isticao da nas iz nekog razloga stalno potcenjuju, smatrajući da treba da im se povinujemo, da služimo, a mi nasuprot tome predlažemo ravnopravno partnerstvo i jednaku bezbednost za sve... Putin je govorio o našoj želji da budemo zajedno, da sarađujemo, da budemo otvoreni, ali to je na Zapadu uvek doživljavano kao naša slabost, što jeneprihvatljivo“, kaže Kolesničenko.
Danas u Ukrajini to nije sukob Rusije i Ukrajine, to je sukob dve ideologije, dodao je ekspert.
„Ukrajinu su hranili i hrane je nacizmom isključivo za borbu protiv Rusije. Koriste je kao instrument, kao oruđe kolektivnog Zapada protiv preporoda Rusije. Zato Putin govori da su oni odobravali ubijanje ljudi, ubijanje Rusa u Donbasu, kada je u Kijevu izvršen državni udar“, kaže Kolesničenko.
Putin je u svom govoru u Sočiju ponovo ukazao Zapadu na njegovo kolonijalno razmišljanje, arogantan odnos prema drugim zemljama i neminovnost uspostavljanja novog svetskog poretka, a odgovarajući na pitanje - gde i kada će se Rusija zaustaviti u Ukrajini – rekao je da tu „nije stvar u teritorijama, nego u garantovanju bezbednosti naroda Rusije i ruske države“.
© Sputnik / Grigoriй Sыsoev / Uđi u bazu fotografijaCilj Rusije u Ukrajini nisu nove teritorije, kako to Zapad pokušava da prikaže, nego zaštita naroda i dobijanje bezbednosnih garancija
Ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Cilj Rusije u Ukrajini nisu nove teritorije, kako to Zapad pokušava da prikaže, nego zaštita naroda i dobijanje bezbednosnih garancija

Putinov govor – putokaz svetskoj zajednici

Iz Putinovog govora jasna je i pozicija Rusije - zajedno sa drugim zemljama, Rusija će definitivno postići pravičan svetski poredak, dok će model da se neke zemlje razvijaju na račun drugih postati prošlost. Ideologija isključivosti, kao i neokolonijalni sistem koji je pomogao da se eksploatišu resursi celog sveta, neminovno će otići u prošlost.
Ruski eksperti su sigurni da su Putinove poruke sa „Valdaja“ dobro čuli i na Zapadu i na Istoku, i na Jugu.
„Mislim da se Putinov govor ocenjuju u celom svetu. S njim je teško ne složiti se, posebno onima koji misle i slušaju, a kolektivnom Zapadu preostaje samo da razmisli o tome kako da sa minimalnim gubicima izađe iz sukoba koji su organizovali na teritoriji Ukrajine“, kaže Kolesničenko.
Po svemu sudeći, Zapad bespomoćno posmatra Rusiju, nadajući se da će je saterati u međunarodnu izolaciju, dok Rusija u međuvremenu stvara novi svetski poredak.
„Naša pozicija je jasna - Putin je rekao da ćemo se boriti za novi svetski poredak, gde će važiti zakoni, a ne tuđa pravila, koja će neko menjati kako im se prohte, jer mu tako odgovara. Obraćanje je bilo fantastično, ispravno, kao i uvek do sad i služi kao putokaz svetskoj zajednici“, zaključio je ekspert.
Ruski eksperti ocenjuju da je danas na Zapadu sve više onih koji se protive konfrotaciji sa Rusijom i zalažu se za okončanje tog hibridnog rata i stvaranje uslova za nove sporazume.
Takođe, osvrćući se na Putinov govor, politikolozi napominju da u svetu politike postoje podele i razlike između političara i državnika - političar razmišlja o predstojećim izborima, a državnik o perspektivi svoje zemlje, njenom razvoju i bezbednosti. Vladimir Putin se, kako ističu, 5. oktobra još jednom pokazao kao državnik.
Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, klanjaju se zastavi ispred Palate Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
RUSIJA
Putin dobro poznaje Srbe
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala