- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin dobro poznaje Srbe

© Tanjug / TANJA VALICPredsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, klanjaju se zastavi ispred Palate Srbija
Predsednici Rusije i Srbije, Vladimir Putin i Aleksandar Vučić, klanjaju se zastavi ispred Palate Srbija - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Vladimir Putin jako dobro poznaje naše probleme - sa time sam apsolutno upoznat, tako da mogu da tvrdim. Čak i u detalje zna neke stvari vezano za Balkan, za srpsko pitanje na Balkanu, kaže Dušan Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, komentarišući izjavu ruskog predsednika da „Srbi nisu narod koji Zapad može da slomi i potčini“.
U obraćanju na plenarnoj sednici jubilarnog 20. zasedanja međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju, Putin je, između ostalog, rekao da ne razume zašto je Srbija meta Zapada, ističući da je „srpski narod moguće uništiti, ali ga je nemoguće potčiniti".

„Putin se u kontinuitetu sreće sa svim našim liderima u poslednjih četvrt veka, bio je vrlo otvoren da kod njega dolaze različiti predstavnici iz Srbije, da razgovaraju sa njim. Učestvovao je na skupovima gde su bili razni ljudi iz Srbije... Dakle, Putin razume – ako ne balkansko pitanje, onda srpsko pitanje, svakako. Mislim da dobro razume da su Srbi nekada u istoriji imali problem sa svojom elitom, ali nikada sa svojim kolektivnim ciljevima i kolektivnim identitetom“, kaže Proroković.

Problemi sa elitom su se dešavali zbog pritiska Zapada i tih, kako je Dostojevski pisao, intriga, dodao je on.
„Umeli smo da zalutamo u neke istorijske ćorsokake, ali nikako zbog naroda nego zbog elite i Putin je to ponovio. Dakle, to se i u ruskom diskursu provlači još od 19.veka, od Dostojevskog do danas. Zna i on da je ovde podrška srpskog naroda Rusiji preko 80 posto. To su istraživanja javnog mnenja koja se citiraju i u naučnim radovima koji se objavljuju na ruskom jeziku i u samoj Rusiji. Nije mu to nepoznato. To što je rekao je jedna lepa poruka nama, ali je i činjenica“, ocenjuje Proroković.

Glavne Putinove poruke

Komentarišući govor na „Valdaju“ i glavne poruke ruskog predsednika Proroković ocenjuje da je „sam ton Putinovog obraćanja bio potpuno drugačiji od onoga što smo slušali do sada“.
„Do sada je Putin bio nekako pomirljiviji, više je govorio o ekonomskom aspektu, o ekonomskoj saradnji, više je polagao nade da (sa Zapadom) može doći do nekog kompromisa, do nekog dogovora. Sada to uopšte više ne vidim kod njega“, rekao je Proroković.
Uvećan je ruski vojni budžet, uvodi se „Sarmat“, uvodi se „Burevesnik“ i to je ozbiljna poruka Bajdenu, smatra Proroković.
„Za mene je nova stvar što Putin o Odesi govori kao o ruskom gradu, što ukazuje na to da će, verovatno, biti još teritorijalnog širenja Rusije u narednim mesecima ili godinama i da se ruski ciljevi u Ukrajini ne svode na ove četiri oblasti. Drugo, preveliki značaj je dao upotrebi nekog novog naoružanja u potencijalnim vojnim sukobima. Koliko sam upoznat, to do sad nije radio. Više je govorio o naoružanju, nego o ekonomskoj situaciji u zemlji, a do sada je to bilo obrnuto. Pretpostavljam da je to zbog toga što se očekuje eskalacija konflikta u narednoj godini, pošto se ne očekuje da diplomatija donese neki rezultat“, ocenjuje Proroković.
© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaNa plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju, Putin je rekao da ne razume zašto je Srbija meta Zapada, ističući da je „srpski narod moguće uništiti, ali ga je nemoguće potčiniti"
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Na plenarnoj sednici međunarodnog diskusionog kluba „Valdaj“ u Sočiju, Putin je rekao da ne razume zašto je Srbija meta Zapada, ističući da je „srpski narod moguće uništiti, ali ga je nemoguće potčiniti"
Treća najvažnija stvar o kojoj je ruski predsednik govorio jeste stvaranje multipolarnog sveta, pravednijeg i poštenijeg.
„I treća stvar su ove njegove teze, koje su se mogle čuti ne samo od njega nego i od drugih predstavnika Ruske Federacije tokom, recimo, samita BRIKS-a, G20 i bileteralnih sastanaka sa Kinom, a to je vezano za međunarodni poredak. Dakle, formira se novi međunarodni poredak, taj novi međunarodni poredak delimično će biti formiran na postojećem međunarodnom pravu koje su utvrdile tokom svog postojanja UN, ali će uvažavati i neke nove realnosti u međunarodnim odnosima“, navodi Proroković.
Povlačeći paralelu između skupa „Valdaj“ u Sočiju i Samita evropske političke zajednice u Granadi koji su održani istog dana, Proroković ocenjuje da se „Putin bavi uzrocima globalne krize i traži rešenja za tu globalnu krizu sa partnerima u svetu“, dok se u Granadi „bave posledicama“.
„Putin je ponudio neka rešenja novog svetskog poretka, zasnovanog na međunarodnom pravu i zasnovanog na novim realnostima u međunarodnim odnosima. Te nove realnosti podrazumevaju prihvatanje Kine, Indije, Brazila i Južne Afrike kao neizostavnih aktera koji moraju biti kao takvi priznati u međunarodnim odnosima. Govorio je o dedolarizaciji globalne ekonomije, o sprečavanju pljačke resursa nezapadnih zemalja iz čega može da proistekne hiljadu i jedna konkretna stvar“.
Putin je, ističe Proroković, govorio o onome od čega zavisi „sudbina sveta“ i izneo je „oštru kritiku na račun Zapada“.
„To je zapravo poruka da se Rusija potpuno okrenula ovim nezapadnim zemljama. Dakle, jačanje vojne saradnje Rusije sa tim nezapadnim zemljama i oslanjanje tih nezapadnih zemalja na međunarodno pravo koje će kreirati, između ostalih i Rusija, kao i pružanje političke podrške tim nezapadnim zemljama“, dodao je Proroković.
Podsećajući da je na parlamentarnim izborima u Slovačkoj pobedio Robert Fico, Proroković takođe napominje i da „sve veći broj političara u Evropi podržava Putina“.
Samohodni minobacač 2S4 Tuljpan u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
RUSIJA
Nisu u pitanju teritorije, već garancije bezbednosti zemlje: Putin o tome dokle će ići ruska vojska
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala