- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatovićeva inicijativa za brži put u EU ili za brže formiranje vlade

© Sputnik / Aleksandar MilačićZastave Crne Gore i EU
Zastave Crne Gore i EU - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Inicijativu predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića koji je političkim partijama ponudio platformu za ubrzanje procesa EU integracijama, analitičari različito tumače, a neki misle da je to pokušaj da se pomogne formiranje nove vlade, ali i ukazuju na mogućnost da sve ostane slovo na papiru, ako političke stranke ne shvate ozbiljno pomenutu ponudu.
Milatović je najavio da će svim parlamentarnim subjektima ponuditi platformu koja ima za cilj ubrzanje procesa EU integracija, jačanje borbe protiv korupcije, izbor najistaknutijih pravosudnih funkcionera, izbornu reformu. On je naglasio da sve partije podržavaju integraciju u EU i nada se njihovom pozitivnom odgovoru.
Milatovićeva ponuda stiže nakon što je prošlo 53 dana od kada je Milojko Spajić dobio mandat za sastav vlade, a ostaje mu nešto više od mjesec dana da formira kabinet ili da Crna Gora ide na nove parlmentarne izbore.

Cilj da se pomogne brže formiranje vlade

Analitičar Predrag Drecun ocjenjuje da, s obzirom na tajming kada je inicijativa predočena, ona ima za cilj da se pomogne formiranje vlade, i da se izbjegnu novi parlamentarni izbori.

„Sam sadržaj inicijative je korektan i svi su principi unutar nje prihvatljivi, čini mi se i za sve političke partije u Crnoj Gori, jer su usklađeni sa crnogorskom spoljnom politikom i sa našim ekonomskim interesima“, kaže Drecun.

Naš sagovornik ističe da je njega posebno obradovao jedan detalj u inicijativi, a to je da se predsjednik Milatović zalaže za meritokratiju, insistira da političke partije u izvršnoj vlasti i po dubini, kako se to kaže, ne zapošljavaju partijske kadrove, već da se otvori prostor da se zapošljavaju ljudi profesionalci, koji imaju stručni pedigre i koji nemaju pre svega na umu interese partije, jer tako bi stručnije obavljali svoje poslove, na korist cjelokupnog društva.
„Ako bi se meritokratija afirmisala to bi bilo ljekovito za crnogorsko društvo opterećeno partokratijom. Međutim, ova inciiativa može ostati samo spisak želja, ako je partije ozbiljno ne shvate, jer je potreban konsenzus za njeno implementiranje“, poručuje Drecun.

Potrebna platforma za narod Crne Gore, a ne EU fraze

Urednik portala „Srpska 24“ Ivan Milošević za Sputnjik kaže da čim je čuo za Milatovićevu platformu za EU na um mu je pao nekadašnji program DPS – „Da živimo bolje“.
„Oni (DPS) i jesu živjeli bolje, a običnim građanima je svakim danom sve gore. Taman mi na to liči i Jakovljeva platforma za EU, BEU, KANU ili ANU! Umjesto EU platforme, Jakovu je potrebna crnogorska platforma. I to ona narodna, obična, onako uz jutarnju kafu i osmišljena na domaći način. A to znači da bi Milatović trebalo da vidi i čuje šta narod priča, je li zadovoljan ili nije, je li mu muka ili nije, boli li ga šta i šta mu najviše nedostaje. Ne znam da li predjsednik čita portale ili novine i čita li šta takozvani Montenegrini pišu o njemu, ali i o svima onima koji ne misle kao oni. Njihova priča je jednostavna i stane u dvije ili tri rečenice. Po njima sve je jasno – Crna Gora je u kandžama veljesrpstva, Beograda, Vučića i Moskve i bez neke vražje sile tih kandži se neće oslobađati. Tekstovi na portalima Montenegrina ponekad liče na pozive na mobilizaciju i to ne samo protiv spoljnjeg, nego posebno unutrašnjeg neprijatelja. Tekstovi Montenegrina liče na nekadašnje referate iz ONO i DSZ ili uputstva za gerilska ratovanja. Programi novih takozvanih građanskih stranaka ultracrnogoske provinijencije poput su proglasa upućenih radničkim klasama da ustanu protiv stranih gospodara i u revoluciji slome kičmu veljesrpskoj buržoaziji u Crnoj Gori“, komentariše Milošević.
Po njegovom mišljenju, Milatović iznosi EU fraze i parafraze i sve to postaje dosadno, a na duže staze i – opasno: podjele su svakim danom sve dublje, sve se teže živi, odnosno dok obični smrtnici jedva dočekaju kraj mjeseca, njihova politička elita naklapa o svojim sujetama, foteljaškim čežnjama i funkcionerskim platama.
„Crna Gora je tako mala, a stvoren je tako duboki jaz između političke takozvane elite i običnih građana. Treba ga smanjivati, što bi bila Milatovićeva obaveza nad obavezama, a ne sijati maglovite EU platforme do tamo neke 2030. godine. Ukoliko se ovako nastavi, a još pritisnuti doseljavanjem Rusa, Ukrajinaca, Turaka i ostalih i bjekstvom mladih u inostranstvo, nijesam siguran da će neko za sedam ili osam godina imati i šta da slavi kada uđemo u EU. A možda tada EU neće ni postojati, a i mi ćemo u sopstvenoj državi biti manjina. O tome bi valjda Milatović mogao da razmišlja, a ne da nas uveseljava EU frazama i parafrazama“, poručuje Milošević.

Abazovićeva vlada podržala Milatovićevu inicijativu

Premijer Dritan Abazović kazao je da je Vladi prihvatljiva platforma za Crnu Goru u EU koju je predložio predsjednik Crne Gore Jakov Milatović. On je to naveo tokom 68. sjednice Vlade Crne Gore, ističući da je prihvatljiva svaka inicijativa okupljanja oko evropske agende.
Iz DPS su odmah napali Milatovićevu inicijativu. Predsjednik Jakov Milatović svojom platformom želi da ubaci koaliciju „Za budućnost Crne Gore“ u sastav nove Vlade, izjavio je član Izvršnog odbora DPS Arsenije Boljević.
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
REGION
Milatović: Nije dobro što još nemamo vladu, ključ je kod mandatara
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala