- Sputnik Srbija, 1920
REGION
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz zemalja u regionu

Milatović: Nije dobro što još nemamo vladu, ključ je kod mandatara

© Sputnik / Boban NovovićPredsednik Crne Gore Jakov Milatović
Predsednik Crne Gore Jakov Milatović - Sputnik Srbija, 1920, 02.10.2023
Pratite nas
Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović kazao je danas da bi Crna Gora već trebala da ima novu vladu, i da su ključevi formiranja nove vlade kod mandatara Milojka Spajića.
Na pitanje da li krši Ustav time što partijske sastanke održava u prostorijama Predsjedništva, gdje se sastao sa mandatarom i liderom Pokreta Evropa sad Milojkom Spajićem, odgovara da je razgovor između predsjednika i mandatara legitimna stvar koja se dešava u svim demokratskim državama.

„Crna Gora je postala demokratska država. Gospodin Spajić je dobio mandat i na njemu je da predloži vladu. Nije dobra stvar što država još nema vladu i odgovornost je na onima koji kreiraju vladu. Još jednom apel političkim akterima da se uozbilje i da Crna Gora konačno dobije vladu. Postoji više načina da se formira i nadam se da će je Skupština izglasati. Ako Crna Gora ne dobije vladu ja ću nakon isteka 90 dana raspisati izbore“, rekao je Milatović na konferenciji za novinare.

Odgovarajući na pitanje o događajima Kosovu, kazao je da je Crna Gora promoviše dijalog između Beograda i Prištine i podržava stavove EU da dođe do deeskalacije.

Za vladu koja ima snažnu podršku u parlamentu

Na pitanje zašto on kao zamjenik PES-a ne poštuje odluke organa partije, kazao je da se od početka zalaže za vladu koja ima snažniju podršku u parlamentu.
„Pričam principijelno sve što sam do sada uradio kada je u pitanju formiranje vlade, uradio sam najbolje moguće. Ključ je kod mandatara. Nemojte da svoje nesnalaženje prebacujete na predsjednika države“, poručio je Milatović.
„Kao predsjednik sam uvijek iskreno nastupao prema građanima, moji stavovi su jasni. Iste stvari svima pričam, nemam šta da skrivam. Želim da što prije Crna Gora dobije vladu koja je stabilna i koja će donijeti prijeko potrebne reforme“, istakao je predsjednik Crne Gore.
Na pitanje da li Spajić treba da vrati mandat, odgovorio je da je on dosta dobrog uradio za Crnu Goru u prethodne tri godine.
„Ali to pitanje je za gospodina Spajića, on može da drži mandat 90 dana to je legitimno. Ali nadam se da će uspjeti da formira vladu, on trenutno ima paletu načina da je formira“, poručuje Milatović.

Milatović predstavio platformu o evropskoj budućnosti Crne Gore

Predsjednik Crne Gore Jakov Milatović predstavio je danas u Podgorici zajedničku platformu o evropskoj budućnosti Crne Gore i najavio da će je odmah uputiti svim parlamentarnim partijama.
„Evropska budućnost Crne Gore predstavlja zajednički imenitelj svih, ne postoji politički subjekt koji je protiv toga“, kazao je Milatović na konferenciji za novinare.
On je rekao da je posljednjih meseci tema EU integracija stavljena u drugi plan, te da su je, kako je naveo, „zasenile političke teme i novi talas političke polarizacije“.
Podsjetio je da su vanredni parlamentarni izbori u Crnoj Gori održani 11. juna, a da još nema formiranu vladu niti je izabran predsjednik Skupštine.
Milatović je rekao da ova platforma može da bude dodatni korak kojim, kako je rekao, želi da da doprinos političko institucionalnoj konsolidaciji zemlje.
Smatra da je razgovor sa političkim akterima na ravnopravnim osnovama, kao i sa političkim subjektima njegova obaveza kao predsjednika države.
„Crna Gora ne može trenutno napred bez saradnje i zajedničkog djelovanja Zajedničko potpisivane platforme predstavljalo bi demokratsko shvatanje politike Crne Gore. Da se okupimo oko pitanja od javnog interesa, evropskim integracijama, a podrška koju imamo na važnim međunarodnim adresama je snažna“, rekao je Milatović.
Predlog Platforme biće upućen danas svim parlamentarnim subjektima, rekao je Milatović i dodao da će po povratku sa samita Evropske političke zajednice, inicirati sastanke sa predstavnicima političkih subjekata, kako bismo razgovarali o svim pojedinačnim pitanjima, a nadam se da će krajnji rezultat biti zajedničko potpisivanje Platforme i početak zajedničkog djelovanja na njenoj realizaciji.
Nada se, kako je rekao, istorijskom potpisivanju platforme.
Zastava Crne Gore - Sputnik Srbija, 1920, 28.09.2023
REGION
Neko se strašno boji istine o broju Srba u Crnoj Gori
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala