Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Mađarska ubila nadu Prištini – nema saglasnosti oko EU sankcija Srbiji

© AP Photo / Manu FernandezViktor Orban na samitu Evropske političke zajednice u Granadi
Viktor Orban na samitu Evropske političke zajednice u Granadi - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
Srbija je izbegla očekivanja nekih da će biti sankcionisana od EU zbog događaja u Banjskoj, u čemu je pomogao Viktor Orban koji je na Samitu Evropske političke zajednice u Španiji jasno rekao da je protiv sankcija Beogradu. Time je EU automatski izgubila potrebno jedinstvo za usvajanje bilo kakvih mera protiv Srbije, smatra Aleksandar Lukić.
Politički apetiti pre svega Prištine ali i određenih država unutar EU posle događaja u Banjskoj opasno su porasli, a Samit Evropske političke zajednice (EPZ) u Granadi u Španiji trebalo je da posluži kao odskočna daska za uvođenje sankcija Srbiji.

Pobeda, ali ostati oprezan

Međutim, iako je Priština na Samit došla sa stavom da nema pregovora sa Srbijom dok se sankcije ne uvedu, ta želja im se nije ostvarila pre svega jer nije postignuta saglasnost unutar EU oko ovog pitanja, i to pre svega zahvaljujući Mađarskoj koja se jasno i glasno tome usprotivila.
Dr Aleksandar Lukić sa Instituta za političke studije smatra da ovo svakako jeste nešto što nama ide u korist ali dodaje da opasnost još nije prošla i da moramo biti na oprezu.
„Treba imati u vidu da EPZ nema moć da donosi odluke koje imaju obavezujući karakter, ali svakako da je veoma dobro po nas što nema saglasnosti oko uvođenja sankcija Srbiji. Za to bi trebalo da zahvalimo pre svega zaista Mađarskoj, koja je decidno rekla svoj stav, da je protiv sankcija. Tačno je da je Banjska trebaloa da postane okidač gde bi se Srbija proglasila krivom i da joj se nametnu određene mere. To je bio cilj i Hrvatske i Nemačke, a zanimljivo je da je Slovenija rekla da je protiv sankcija ali da ako bude saglasnosti svih da se ona neće buniti. Orban je pri tom jasno rekao da treba imati i uvidu da Priština stalno provocira,“ napominje Lukić za Sputnjik.

Orban ubio nadu Prištine

Po njegovim rečima, očigledno da je uticaj na ishod ovog Samita što se nas tiče imao i susret našeg predsednika sa državnicima moćnih zemalja EU, a pre svega sa Emanuelom Makronom povodom događaja u Banjskoj.
„Tako da se verovatno došlo do zaključka da je nemoguće zbog jednog slučaja gde je određena skupina ljudi iz srpskih redova učinila nešto ceo narod i sama Srbija označila kao kriminalna i teroristička, kako su to Priština i njeni mentori imali nameru da učine, kako bismo bili kažnjeni kao neko ko podržava terorizam što nema veze sa istinom. Jer teror na KiM trpe Srbi od strane Prištine“, ističe Lukić.

I Rumunija protiv sankcija

Kako kaže naš sagovornik, još jedna bitna stvar je sigurno uticala da se EU ne usaglasi po pitanju sankcija Srbiji a to je činjenica da moraju da nastave dijalog u Briselu koji je nemoguće imati bez našeg učešća.
„Bez Srbije pitanje Kosova ne može da se rešava, i toga su svi svesni. Naravno, ne može se rešiti ni tako što će se KiM nasilno odvojiti od Srbije i dovesti do priznanja u UN,“ poručuje Lukić.
Naš sagovornik napominje da će biti veoma zanimljivo kako će Priština postupiti, kada budu opet zakazani pregovori u Briselu s obzirom da je tzv. kosovska predsednica Vjosa Osmani izjavila da nema razgovora dok EU ne uvede Srbiji sankcije.
Inače, osim Mađarske na jednom drugom forumu koji se održava u Budvi šef rumunske diplomatije Adrian Davidou izjavio je da Bukurešt ne krivi nijednu stranu zbog nedavnih incidenata na Kosovu i Metohiji, i istakao da se protivi uvođenju sankcija Srbiji.
O novonastaloj situaciji oko kosovskog pitanja i Zapadnom stezanju obruča oko Srbije pogledajte više u emisiji „Od četvrtka do četvrtka“:
Mađarski premijer Viktor Orban na samitu Evropske političke zajednice Granadi - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
SRBIJA
Orban: Ideja o sankcijama Srbiji smešna, to je nemoguće
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala