- Sputnik Srbija, 1920, 24.01.2022
KULTURA
Rubrika koja prati kulturne fenomene i događaje, stvaraoce i ličnosti koji svojim delom kreiraju savremenu kulturnu scenu u zemlji i u svetu.

Izložba „Moja ćirilica“ u Pljevljima

© Foto : Slika ustupljena SputnjikuIzložba "Moja ćirilica" u Pljevljima
Izložba Moja ćirilica u Pljevljima - Sputnik Srbija, 1920, 06.10.2023
Pratite nas
U izložbenom prostoru Zavičajnog muzeja u Pljevljima sinoć je organizovana izložba radova „Moja ćirilica“, autorke Olgice Stefanović.
Srpski kulturni centar „Stefan Nemanja“, uz podršku Vlade Republike Srbije i kabineta ministra bez portfelja Đorđa Milićevića zaduženog za koordinaciju aktivnosti i mjera u oblasti odnosa sa dijasporom, a u okviru programa „Srpsko kulturno ljeto 2023“ je organizator izložbe.
Na otvaranju izložbe govorio je novinar Dragan Alorić koji je istakao da je izložba u Pljevljima posvećena i organizovana u susret Danu opštine Pljevlja Svetoj Petki 27. oktobra, te da ćirilica za srpski narod ima posebnu vrijednost.
“Ćirilicom smo se upisali među civilizovane i istorijske narode Evrope i svijeta i njome su ispisani svi naši kulturni tragovi. Ćirilicom je napisana i najpoznatija srpska knjiga Miroslavljevo jevanđelje, koju je UNESKO uvrstio u ediciju „Pamćenje svijeta“ kao jedno od 120 najvrednijih dobara koje je stvorila ljudska civilizacija, kao i Oktoih i druge knjige čije štampanje predstavlja najznačajnije datume srpske kulturne istorije. Ćirilica je bila i ostala jedna od osnovnih odrednica srpskog identiteta. Njeno napuštanje znači prekid sa našim kulturnim i duhovnim identitetom, odnosno odricanje od svog kulturnog nasleđa. Zahvaljujući razumijevanju Olgice Stefanović, koristimo njeno umjetničko djelo u našem angažovanju na očuvanju službene upotrebe ćiriličnog pisma u Crnoj Gori”, kazao je Alorić.
Na kraju programa voditelj je pročitao nekoliko pjesama iz kataloga izložbe „Moja ćirilica i knjige „Srbobranke“, autora Dejana Tomića.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala