- Sputnik Srbija, 1920
RUSIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Rusije i Zajednice nezavisnih država

Putin dao zeleno svetlo: Rusija isporučila Bangladešu gorivo za prvu nuklearku

© POOL / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Rusije Vladimir Putin
Predsednik Rusije Vladimir Putin - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Predsednik Rusije Vladimir Putin putem video-veze dao je zeleno svetlo za isporuku ruskog goriva u nuklearnu elektranu „Rupur“ u Bangladešu koja se gradi po ruskom projektu.
U svečanoj ceremoniji učestvovali su i premijer Bangladeša i rukovodstvo državne korporacije „Rosatom“, koja gradi stanicu.
Putin je istakao da izgradnja nuklearke „Rupur“ ide prema planu.
„Ruski i bangladeški inženjeri, nuklearni naučnici, građevinari rade zajednički, složno. Izgradnja nuklearke ide po planu. Svakodnevno u izgradnji učestvuje preko 20.000 ljudi od kojih su većina građani Bangladeša“, rekao je ruski predsednik tokom ceremonije.
On je dodao da izgradnjom pomenute elektrane Rusija zajedno sa Bangladešom stvara novu granu industrije za korišćenje atomske energije u mirnodopske svrhe.
„U okviru saradnje na projektu 'Rupur' ruska strana priprema specijalizovane, visokokvalifikovane kadrove za nuklearnu industriju Bangladeša. Više od 80 bangladeških studenata je već steklo obrazovanje iz nuklearne oblasti na našim univerzitetima, a u budućnosti će njihov broj sigurno rasti. Mi ne pravimo samo nuklearnu elektranu – mi u Bangladešu, zajedno sa vama, dragi prijatelji, stvaramo čitavu nuklearnu industriju, granu industrije za korišćenje atomske energetije u mirnodopske svrhe“, rekao je Putin.
On je takođe čestitao početak nove značajne faze u izgradnji prve nuklearke Bangladeša, istakavši da taj vodeći projekat odgovara interesima obe zemlje, te da doprinosi daljem produbljivanju uzajamno korisne saradnje, razvoju ekonomije, jačanju energetske bezbednosti republike.
Prva nuklearka u Bangladešu „Rupur“ sa dva reaktora VVER-1200 ukupne snage 2.400 megavata gradi se na istočnoj obali reke Padma, 160 kilometara od prestonice Bangladeša, Dake. Za elektranu je izabran ruski projekat sa reaktorima VVER-1200 koji je uspešno realizovan na dva energetska bloka u nuklearnoj elektrani u Novovoronježu. Reč je o projektu generacije III+, koji u potpunosti ispunjava međunarodne bezbednosne zahteve.
Ruska državna korporacija za atomsku energiju „Rosatom“ gradi elektranu na osnovu međuvladinog sporazuma, potpisanog 2011. godine.
Nuklearna elektrana Pakš u Mađarskoj - Sputnik Srbija, 1920, 09.07.2023
EKONOMIJA
Projekat Pakš-2: Ruski kredit za nuklearku na teritoriji članice Evropske unije
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala