- Sputnik Srbija, 1920
SPORT
Vesti i analize sa najzanimljivijih i najbitnijih sportskih događaja širom Srbije i celog sveta.

Nova Zvezda i pojačani Partizan kreću u pohod – sve što treba da znate o novoj sezoni Evrolige

© Sputnik / Lola ĐorđevićKošarkaška lopta
Košarkaška lopta - Sputnik Srbija, 1920, 05.10.2023
Pratite nas
Nova sezona u košarkaškoj Evroligi počinje, Srbiju će predstavljati Partizan i Crvena zvezda, dok će šampionski trofej da brani madridski Real. Beogradski rivali napravili su respektabilne sastave, tako da mnogi ljubitelji košarke u Srbiji jedva čekaju da Evroliga počne.
I ove sezone će u Evroligi učestvovati 18 klubova.
Pored Partizana i Crvene zvezde u najkvalitetnijem evropskom klupskom takmičenju će igrati Alba, Anadolu Efes, Monako, Baskonija, Olimpija Milano, Bajern Minhen, Barselona, Fenerbahče, Asvel, Makabi Tel Aviv, Olimpijakos, Panatinaikos, Real Madrid, Valensija, Virtus i Žalgiris.
Evroliga je ranije odlučila da od ove sezone uvede novi format takmičenja, plej-in, po ugledu na NBA ligu.
Siguran plasman u plej-of na kraju regularnog dela sezone izboriće timovi od prvog do šestog mesta na tabeli, a sedmoplasirana i osmoplasirana ekipa igraće jednu utakmicu i pobednik će ići direktno u plej-of Evrolige.
Poražena ekipa iz tog duela igraće tri dana kasnije protiv pobednika ekipa koje su zauzele deveto i 10. mesto na tabeli u regularnom delu. Domaćini svake utakmice u plej-inu biće ekipe koje su bile bolje plasirane na tabeli u regularnom delu.
Regularna sezona u Evroligi trajaće do 12. aprila 2024. godine, a plej-in bi trebalo da bude odigran 16. i 19. aprila. Plej-of će početi 23. aprila, dok je Fajnal for na programu od 24. do 26. maja u Berlinu.
Čelnici Evrolige su nedavno objavili da su uveli obavezan razgovor kapitena timova i sudija na terenu pre svake utakmice, gde će se detaljno proći kroz obavezne aspekte za igrače tokom meča.
U ovoj sezoni treneri će imati na raspolaganju dva čelendža umesto dosadašnjeg jednog. Prvi čelendž treneri će morati da upotrebe u prvih 38 minuta igre, a ukoliko ga ne upotrebe do tada u poslednja dva minuta imaće pravo na jedan čelendž.
Od ove sezone trener će moći da traži čelendž kako bi se preispitala situacija da li je igrač fauliran prilikom šuta i na koliko sat treba da se vrati. Samoinicijativno sudije će moći da pregledaju ove situacije samo u poslednja dva minuta utakmice, kao i u produžetku, kako igra ne bi gubila na ritmu.
Srbiju će i ove sezone, kao i prošle predstavljati Partizan i Crvena zvezda. Crno-beli su prošle sezone osvojili regionalnu ABA ligu i bili na korak odlaska na Fajnal for.
Nova sezona u Evroligi biće otvorena mečom između Crvene zvezde i Asvela, koji je na programu u četvrtak od 19 sati u Beogradu.
Crvena zvezda će svoje mečeve kao domaćin igrati u Štark areni, a crveno-beli su najavili da je veliko interesovanje za ovaj duel i očekuju da će utakmici sa Asvelom prisustvovati oko 20.000 navijača.
Crvena zvezda je u letnjem prelaznom roku dovela 10 košarkaša (Dejan Davidovac, Marko Simonović, Miloš Teodosić, Adam Hanga, Majk Tobi, Džoel Bolomboj, Rokas Giedraitis, Šabaz Nejpir, Jago dos Santos i Nemanja Bjelica), a crveno-bele je napustilo 10 igrača (Stefan Marković, Luka Vildoza, Hasan Martin, Džon Holand, Bendžamin Bentil, Ognjen Dobrić, Fakundo Kampaco, Filip Petrušev, Nikola Ivanović i Miroslav Raduljica). Tim će i ove sezone sa klupe da predvodi Duško Ivanović.
Košarkaši Partizana, koji su prošle sezone eliminisani u četvrtfinalu plej-ofa Evrolige od ekipe Reala posle pet utakmica, gostovaće u prvom kolu ekipi Makabija u četvrtak od 20 časova i pet minuta.
Partizan su u letnjem prelaznom roku napustili Jam Madar, Dante Egzum, Matijas Lesor i Janis Papapetru, dok su u redove crno-belih stigli Ognjen Jaramaz, Pi Džej Dozir, Frenk Kaminski i Mateuš Ponitka.
Partizan će opet predvoditi iskusni stručnjak Željko Obradović, a crno-beli i ove sezone očekuju veliku podršku navijača, pošto su nedavno objavili da su prodali 16.124 sezonskih ulaznica.
Aktuelni evropski šampion madridski Real Madrid je u letnjem prelaznom roku doveo samo argentinskog košarkaša Fakunda Kampaca. Najveći posao u prelaznom roku napravio je Panatinaikos, koji je angažovao čak 11 novih igrača i trenera Ergina Atamana.
U prvom kolu Evrolige u četvrtak će igrati: Crvena zvezda - Asvel (19), Makabi - Partizan (20.05), Virtus - Žalgiris (20.30), Bajern - Alba (20.30) i Barselona - Efes (20.30).
U petak će se sastati: Fenerbahče - Armani (19.45), Panatinaikos - Olimpijakos (20.15), Valensija - Monako (20.30) i Baskonija - Real (20.30).
Košarkaški trener Andrea Trinkijeri - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
SPORT
„Partizan slabiji nego prošle sezone“ – javio se Trinkijeri
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala