- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Ruska D-30 u zoni specijalne vojne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage povratile kontrolu nad hersonskim ostrvima na ušću Dnjepra

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ruske snage oborile ukrajinsku raketu „neptun“ iznad Crnog mora, u blizini Krima. Bela kuća smatra da Ukrajina ima još šest do osam nedelja za nastavak kontraofanzive, do pogoršanja vremenskih uslova.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
22:02 04.10.2023
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
SVET
Bajden zabrinut što bi Kongres mogao da odbije pružanje pomoći Ukrajini
21:45 04.10.2023
Ukrajina računa da će zajedno sa SAD proizvoditi sisteme za PVO, a rad u tom pravcu već je započet, saopštio je ukrajinski ministar za stratešku industriju Aleksandar Kamišin.

„Tokom naše posete Sjedinjenim Američkim Državama, nismo samo dobili još jedno uverenje o nastavku finansijske i vojne podrške, već i spremnost za rad na zajedničkoj proizvodnji sistema za protivvazdušnu odbranu. Već smo započeli rad na tome“, rekao je Kamišin, prenosi ukrajinski portal „Nju vojs“.

Prema rečima ministra, prvi rezultati ove proizvodnje pojaviće se već krajem 2023. godine, ali nije precizirao detalje.
Sa svoje strane, portparol ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva Jurij Ignat je za televiziju „Rada“ rekao da ne isključuje mogućnost da će u zajedničkoj proizvodnji sa SAD biti iskorišćeni ukrajinski razvoji, pokrenuti mnogo pre početka specijalne vojne operacije.
On je takođe izrazio nadu da će zahvaljujući takvom radu „postojeći sistemi u zemlji moći da se prilagode američkim raketama, pošto je to oružje još sovjetske proizvodnje, a municiju za njega proizvodi samo Rusija“.
Krajem septembra, šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak izjavio je da Ukrajina planira da samostalno proizvodi sisteme za protivvazdušnu odbranu.
21:33 04.10.2023
20:50 04.10.2023
Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je tokom govora u Teksasu da SAD proučavaju pravne opcije za korišćenje 300 milijardi dolara zamrznute ruske imovine, čija se većina nalazi u Evropi, u cilju pomoći Ukrajini.
Blinken je istakao da, prema njegovom mišljenju, „Rusi moraju da plate“ za obnavljanje Ukrajine i korišćenje zamrznute imovine može biti „jedan od načina da se to uradi“.
18:54 04.10.2023
Ruska vojska ponovo je uspostavila punu kontrolu nad hersonskim ostrvima koji se nalaze na ušću Dnjepra i izlazu u Dnjeparski zaliv nakon što se povukla voda koja ih je poplavila nakon izlivanja izazvanog uništenjem Kahovske hidroelektrane, izjavio je za Sputnjik komandant jedinice brigade obalske odbrane grupe snaga „Dnjepar“ sa pozivnim „Kursk“.
On je napomenuo da neprijatelj takođe ne stoji mirno i da ukrajinska vojska svakodnevno pokušava da se probije na ostrva, a zatim i na levu obalu Dnjepra koja je pod kontrolom Oružanih snaga Rusije.
17:04 04.10.2023
Sjedinjene Američke Države predaće Ukrajini veliku partiju iranskog naoružanja koja je presretnuta na putu za Jemen, javila je televizija „Si-En-En“.
„SAD će predati Ukrajini hiljade jedinica presretnutog iranskog oružja i municije kako bi zadovoljile najhitnije potrebe ukrajinske vojske koja čeka dodatna sredstva i opremu od Sjedinjenih Američkih Država i američkih saveznika“, navodi se u saopštenju.
U januaru su američki i francuski mornari presreli brod u Omanskom zalivu koji je navodno prevozio pošiljku oružja iranskog porekla u Jemen. Na brodu je pronađeno preko tri hiljade mitraljeza, 578 hiljada patrona i 23 protivtenkovske vođene rakete.
Kasnije je Centralna komanda Oružanih snaga SAD potvrdila da je Vašington predao Kijevu više od milion patrona koje su ranije konfiskovane od Irana.
„Vlada SAD je 2. oktobra 2023. poslala približno 1,1 milion patrona kalibra 7,62 milimetra Oružanim snagama Ukrajine. (Američka) vlada preuzela je vlasništvo nad ovom municijom 20. jula 2023. u okviru građanske akcije oduzimanja od strane Ministarstva pravde protiv Korpusa garde islamske revolucije (elitne jedinice iranskih oružanih snaga)“, navodi se u saopštenju.
Centralna komanda tvrdi da je municija zaplenjena u decembru 2022. sa broda koji je prevozio municiju Korpusa poslatu Jemenu.
13:16 04.10.2023
Glavno s brifinga Ministarstva odbrane Rusije
Ruska avijacija oborila je ukrajinski MiG-29 u oblasti naselja Soldatsko, u Dnjepropetrovskoj oblasti Ukrajine, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Na južnodonjeckom pravcu, u Zaporoškoj oblasti, odbijen je napad ukrajinske jurišne grupe. Gubici ukrajinskih snaga na tom pravcu su 185 ubijenih i ranjenih vojnika.
U pravcu Donjecka odbijena su četiri napada ukrajinskih jurišnih grupa, na području naselja Andrejevka, Vodjano i Neveljsko. U protekla 24 sata ukrajinske snage su na tom pravcu izgubile do 165 ljudi.
U pravcu Krasnog Limana odbijena su dva napada, dok je u Nikolajevskoj oblasti uništena radarska stanica za otkrivanje i praćenje vazdušnih ciljeva.
11:59 04.10.2023
Na Krimu zarobljen ukrajinski diverzant
Federalna služba bezbednosti (FSB) Rusije sprečila je pokušaj grupe ukrajinskih diverzanata da prodru na Krim. Diverzanti ukrajinske obaveštajne službe su pokušali da snime provokativne fotografije i video snimak s ukrajinskom zastavom, navedeno je u saopštenju.
Jedan diverzant je zarobljen i ispitan. On je ispričao da je grupa htela da snimi fotografije i video na kojem se diverzanti vide s ukrajinskom zastavom u pozadini, dok borave na Krimu.
10:48 04.10.2023
U Ukrajini zarobljeno oko 500 ruskih vojnika
U zarobljeništvu u Ukrajini je oko 500 ruskih vojnika, izjavio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
On je dodao da je na ruskoj strani zarobljeno više hiljada ukrajinskih vojnika, ali da trenutno Moskva i Kijev ne razmenjuju informacije u vezi s tim, jer to za Ukrajinu nije važno pitanje.
09:51 04.10.2023
Lider DNR: Ruska vojska poboljšala položaje u pravcu Krasnog Limana i Avdejevke
Ruska vojska je u protekla 24 sata proširila sivu zonu i poboljšala svoje položaje na krasnolimanskom i avdejevskom pravcu fronta, saopštio je vršilac dužnosti lidera Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.
Prema njegovim rečima, ukrajinska vojska je posle kraćeg perioda zatišja, aktivirala dejstva južno od Artjomovska.
Pušilin je dodao da se situacija na severnom boku nije promenila. „Naš zadatak je sada u oblasti Orehovo-Vasiljevke da zadrži pozicije i da se potrudi da ih poboljša“, precizirao je lider DNR.
Lider DNR je, takođe, naveo da ukrajinske snage sada na frontu ne koriste zapadnu tehniku, već samo onu sovjetske proizvodnje, zato što se, verovatno, pripremaju za jesenju kontraofanzivu.
„Vidimo da tehniku NATO-a čuvaju, ili ih primoravaju da je čuvaju. Razlozi mogu biti razni: ne sasvim pažljivo korišćenje, neodgovarajuće korišćenje. A isto tako mnogo je NATO tehnike zaplenjeno na našoj strani“, istakao je Pušilin.
08:13 04.10.2023
Vazdušna opasnost u više oblasti Ukrajine
Vazdušna opasnost objavljena je u Odeskoj, Nikolajevskoj, Dnjepropetrovskoj, Kirovgradskoj i Čerkaskoj oblasti Ukrajine, kao i na delovima Hersonske i Zaporoške oblasti koje su pod kontrolom Kijeva, sledi iz podataka onlajn-mape Ministarstva za digitalnu transformaciju Ukrajine.
08:04 04.10.2023
Ukrajinske snage granatirale Brjansku oblast Rusije kasetnom municijom
Oružane snage Ukrajine granatirale su kasetnom municijom Sevski, Pogarski, Klimovski i Trubčevski rejon Brjanske oblasti. Prema prvim informacijama, žrtava nema, saopštio je gubernator tog regiona Aleksandar Bogomaz.
Prema njegovim rečima, oštećeno je više od 50 kuća i poljoprivrednih objekata.
Operativne službe su posle napada uništile kasetnu municiju.
08:02 04.10.2023
Sprečen napad ukrajinskih snaga u blizini Artjomovska
Oružane snage Ukrajine bez uspeha su pokušale da napadnu rusku vojsku na području Kleščejevke i Andrejevke, nedaleko od Artjomovska u Donjeckoj Narodnoj Republici. Tokom napada ukrajinske snage su pretrpele znatne gubitke, rekao je za Sputnjik načelnik pres-centra ruske vojne grupe „Jug“ Vadim Astafjev.
On je dodao da je ruska avijacija pogodila privremene položaje ukrajinskih snaga na području naselja Aleksandro-Šuljtino kod Kramatorska, kao i ukrajinskih brigada na području Zvanovke kod Artjomovska.
Uništen je i hangar s naoružanjem i vojnom tehnikom ukrajinske vojske na području Ivanovskog, dodao je Astafjev.
07:13 04.10.2023
Oborena 31 ukrajinska bespilotlna letelica iznad Rusije
Sredstva PVO oborila su tokom protekle noći 31 bespilotnu letelicu Ukrajine iznad Belgorodske, Brjanske i Kurske oblasti Rusije, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
07:09 04.10.2023
Ruska avijacija sprečila pokušaj ukrajinskog napada na Krim
Ruski vojni avioni sprečili su tokom protekle noći pokušaj ukrajinskog iskrcavanja u blizini rta Tarhankut na Krimu, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
„U severozapadnom delu akvatorije Crnog mora dejstvima aviona ruske vojne avijacije sprečen je pokušaj prodiranja desantne grupe oružanih snaga Ukrajine na teritoriju Krima. Grupa se kretala u pravcu rta Tarhankut na brzom vojnom čamcu i tri hidrocikla“, navedeno je u saopštenju.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala