- Sputnik Srbija, 1920
SVET
Najnovije vesti iz sveta

Bajden zabrinut što bi Kongres mogao da odbije pružanje pomoći Ukrajini

© AP Photo / Evan VucciAmerički predsednik Džozef Bajden
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
Američki predsednik Džozef Bajden izjavio je da je zabrinut zbog mogućeg odbijanja Kongresa da nastavi da pruža pomoć Ukrajini zbog nedavnih dešavanja u vezi sa finansiranjem vlade.
„To me zaista zabrinjava“, rekao je Bajden odgovarajući na pitanje da li se plaši da američka zakonodavna vlast neće podržati dalje značajno budžetsko finansiranje Kijeva.
„Ali znam da je većina članova Predstavničkog doma i Senata (Kongresa) obe partije govorila da podržavaju finansiranje Ukrajine“, primetio je američki predsednik.
Bajden je dodao da bi mogao da nađe novac za Ukrajinu čak i ako kongresmeni ne odobre dalju pomoć.
On je izrazio zabrinutost da bi nesuglasice sa i unutar Kongresa mogle negativno uticati na ukrajinsku podršku i obećao je da će uskoro održati programski govor o potrebi da se to nastavi.
„Možemo da podržimo Ukrajinu sledećom tranšom koja nam je potrebna. A postoje i druga sredstva pomoću kojih ćemo možda moći da pronađemo sredstva za to. Ali neću sada da ulazim u detalje“, rekao je Bajden novinarima.
U utorak je Predstavnički dom američkog Kongresa razrešio dužnosti predsedavajućeg Kevina Makartija. Za njegovu smenu glasalo je 216 kongresmena, protiv je bilo 210. Ovo je prvi put u istoriji SAD da je smenjen predsedavajući Donjeg doma.
Američki predsednik Džozef Bajden - Sputnik Srbija, 1920, 01.10.2023
SVET
Bajden: Podrška Ukrajini će se nastaviti
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala