Zastava Srbije - Sputnik Srbija, 1920
SRBIJA
Najnovije vesti, analize i zanimljivosti iz Srbije

Konačna ucena Amerike: Hil je dugo ćutao, pa „otkrio“ šta se krije iza dima krvavih sukoba u Banjskoj

© Sputnik / Lola ĐorđevićAmerički ambasador Kristofor Hil
Američki ambasador Kristofor Hil - Sputnik Srbija, 1920, 04.10.2023
Pratite nas
Posle glasnog višednevnog ćutanja, američki ambasador u Beogradu Kristofer Hil u utorak je praktično otkrio šta Amerika zahteva da Srbija učini iza dimne zavese podignute krvavim sukobima u Banjskoj 24. septembra.
Nakon pritiska da Vojska Srbije pomeri svoje trupe na svojoj teritoriji i njihovog udaljavanja sa administrativne linije sa KiM, „pohvale“ srpskim organima jer su uhapsili Milana Radoičića, Hil je izbacio iz sebe ono što je najvažnije. Suštinu.

Šta sad Amerika očekuje?

Njegova američka ekselencija poručuje da kosovski proces mora da nastavi sa „internacionalizacijom koja podrazumeva mogućnost Kosova da se priključi različitim međunarodnim organizacijama“
„To nisu laki koraci za srpsku stranu, ali to je deo sveukupnog dogovora“, saopštio je brižni Hil pun razumevanja za težinu „odluke Beograda“.
Nećemo ovoga puta ulaziti u presudu Vašingtona koji je, za događaje na severu KiM u kome su izgubili živote tri Srbina i jedan albanski specijalac, okrivio isključivo Srbe.
Nećemo komentarisati to što Hil nijednog trenutka ne pomišlja da pozove Kurtija i njegove fantomske institucije da ispitaju na koji način su ubijeni Srbi, pošto ima egzaktnih dokaza da su oni likvidirani i overeni iz blizine, kad su se predali.
Ne zanima nas ovoga puta ni to što Hil tvrdi da je Radoičić priznao krivicu, iako je to očigledno samo njemu poznato, niti što time hoće upravo da sakrije svu odgovornost albanskih ubica.

Brutalna ucena

Poenta Hilovog obraćanja nosi u sebi jednu brutalnu ucenu i bizarno nepristojnu ponudu upućenu prema Srbiji koja se zaista našla u nezavidnoj poziciji posle „mini rata“ u Banjskoj.
Hil, dakle, u svom obraćanju poentira da je obaveza Prištine da osnuje Zajednicu srpskih opština, a da Srbija mora da dopusti učlanjenje lažne države Kosovo u međunarodne organizacije.
Da preciziramo, Kurti mora da ispuni ono na šta se Priština obavezala 2012. godine, a Srbija mora da se, primenom francusko-nemačkog i ohridskog „sporazuma“ (koji nigde nisu potpisani ni parafirani, pa čak ni prihvaćeni u celosti) potpuno odrekne Kosova tako što će da mu odobri međunarodni subjektivitet u ključnim međunarodnim organizacijama, pa i u UN, iako to Hil nije pomenuo.

Pečat na lažnu nezavisnost

Znači, posle sukoba u Banjskoj, mora se staviti pečat na nezavisnost Kosova i na Zapadnu izopačenu i protivpravnu verziju da naoružani Albanci koji vršljaju, hapse i prebijaju po Kosovu nisu teroristi, a da su teroristi Srbi koji deluju u svojoj međunarodno priznatoj zemlji.
I u sledećem koraku, kako bi to verifikovali, traže i od Srbije da na to pristane i da prizna da je lažno Kosovo u stvari međunarodno priznata država koja ima pravo da hapsi i ubija koga hoće na svojoj teritoriji.
Američki ambasador praktično između redova, ali vrlo jasno svakom ko je politički pismen, saopštava i pretnju koja glasi – pristanite na našu ucenu da vam se ne bi ponovila Banjska. A kao „nagradu“ dobijate ZSO u tuđoj zemlji.
U Banjskoj je u suštini počela velika i možda konačna obaveštajno-političko-diplomatska bitka za Kosovo i Metohiju i za tamošnje Srbe.
Hil nam saopštava da ju je Srbija već izgubila. Videćemo šta odgovara Srbija.
Ambasador SAD Kristofer Hil - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
SRBIJA
Američki ambasador opet izlazi iz svojih ovlašćenja - komentariše hapšenja u Srbiji
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala