- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.
Rad samohodnih topova 2S7 „Pion“ u zoni specijalne operacije - Sputnik Srbija

UŽIVO Ruske snage presrele ukrajinsku raketu „neptun“ kod Krima

Pratite nas
Nastavlja se ruska specijalna vojna operacija u Ukrajini. Ukrajinske snage granatirale Brjansku oblast kasetnom municijom, žrtava nema. Ruska vojska sprečila ofanzivna dejstva ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu. SAD najavljuju novi paket pomoći Ukrajini.
Sadržaj
Prvo nova obaveštenjaPrvo stara obaveštenja
21:42 03.10.2023
Vašington nastavlja da se bavi paketima vojne pomoći Ukrajini, za sada će se oni i dalje slati uobičajenom frekvencijom, otprilike jednom u dve nedelje, saopštila je zamenica portparola Pentagona Sabrina Sing na redovnoj konferenciji za novinare.
Ona je dodala da Pentagon za sada nema šta da objavi o mogućnostima isporuka Kijevu taktičkih raketa „ATACMS“.
21:17 03.10.2023
Sjedinjene Američke Države smatraju da je Ukrajini ostalo šest do osam nedelja da nastavi sa pokušajima kontraofanzive pre nego što se vremenski uslovi pogoršaju, izjavio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi.
Kirbi je dodao da hladnoća koja se približava naglašava potrebu da Kongres brzo podrži izdvajanje dodatnog novca Vašingtona za pomoć Ukrajini.
20:32 03.10.2023
Ruski PVO sistemi oborili su dve rakete i ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gadkov kasnije je precizirao da su iznad Grajvoronskog gradskog okruga oborena tri vazdušna cilja. Prema preliminarnim informacijama, u napadu nije bilo žrtava, a od pada fragmenata oštećeno je 12 privatnih kuća.
20:12 03.10.2023
Američka administracija ima sredstva da nastavi da sa podrškom Ukrajine za dva meseca, saopštio je koordinator za strateške komunikacije Bele kuće Džon Kirbi na konferenciji za medije.
„S obzirom na tempo kojim pružamo pomoć, može se reći da se radi o par meseci“, rekao je Kirbi, odgovarajući na pitanje koliko dugo će Vašington moći da nastavi da podržava Kijev u trenutnoj situaciji sa budžetskom krizom.
On je naglasio da rokovi „zavise od situacije na bojnom polju, veličine paketa pomoći i onoga što je Ukrajini potrebno“.
20:09 03.10.2023
Ruske snage su 3. oktobra oko 20.30 presekle pokušaj kijevskog režima da izvede teroristički napad protivbrodskom raketom „neptun“ na objekte na teritoriji Rusije, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
Dežurni PVO sistemi otkrili su i uništili ukrajinsku raketu iznad severozapadnog dela Crnog mora kod obale Krimskog poluostrva.
19:58 03.10.2023
Vazdušna opasnost proglašena je večeras u Sevastopolju, objavio je na svom Telegram kanalu gubernator Mihail Razvožajev.
19:33 03.10.2023
Ukrajinske snage su tokom dana na teritoriju DNR ispalile 96 komada municije različitog kalibra, saopštio je šef republike Denis Pušilin.
On je precizirao da su ukrajinske snage primenjivale raketnu artiljeriju kalibra 122 milimetra i topovsku artiljeriju kalibra 152 i 155 milimetara.
18:14 03.10.2023
Predsednik Poljske Andžej Duda podsetio je Kijev da jedini auto-put koji iz Zapadne Evrope ide u Ukrajinu prolazi kroz Poljsku.
„Želim veoma snažno da istaknem da smo mi apsolutno ključna zemlja za budućnost kada je u pitanju podrška Ukrajini. Jedini auto-put koji ide od Zapadne Evrope do Ukrajine ide preko Poljske. To je auto-put A4 i svi to dobro znaju“, rekao je Duda.
„Najkvalitetnije pruge prolaze kroz Poljsku, aerodrom svetske klase u Žešovu, blizu poljsko-ukrajinske granice, danas je vazdušna veza sa Ukrajinom“, dodao je on.
Istovremeno, poljski predsednik je rekao da njegova zemlja ne odbija da podrži Ukrajinu.
„Poljska ovde igra apsolutno ključnu ulogu. Podržavali smo Ukrajinu, podržavaćemo je i to ćemo činiti mirno i dosledno u skladu sa našim savezničkim obavezama“, rekao je on.
Duda je dodao da je u utorak učestvovao u telefonskoj konferenciji o Ukrajini, koja je održana na inicijativu američkog predsednika Džozefa Bajdena. Na konferenciju su pozvani lideri zemalja G7, lideri EU, a prisustvovao je i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.
U poslednje vreme poljsko-ukrajinski odnosi su se znatno zakomplikovali zbog embarga na ukrajinsko žito. Ranije je zamenik ministra ekonomije i trgovine Ukrajine Taras Kačka rekao da će ta zemlja uvesti embargo na niz poljskih poljoprivrednih proizvoda kao odgovor na produženje jednostrane zabrane uvoza ukrajinskog žita.
16:54 03.10.2023
16:23 03.10.2023
Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder sedeo je na proslavi godišnjice ujedinjenja Nemačke u Hamburgu odvojeno od sadašnjeg kancelara Olfa Šolca i predsednika Frank-Valter Štajmajera, a „Bild“ piše da su razlog za to njegove veze sa Rusijom.
Kako se navodi u članku, Šreder je pozvan na proslavu kao bivši kancelar i imajući u vidu taj status organizatori nisu mogli da ga stave u zadnje redove.
Međutim, niko od sadašnjih rukovodilaca državom nije želeo da se nađe u istom kadru sa njim, strahujući zbog štete po sopstveni imidž, pa je tako Šreder dobio mesto na kraju drugog reda.
16:06 03.10.2023
Ruski vojnici otkrili su neeksplodiranu granatu strane proizvodnje duž rute posmatrača Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) tokom njihove rotacije u Zaporoškoj nuklearnoj elektrani, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
U saopštenju se navodi da je granata zaostala nakon novih sistematskih granatiranja sa ukrajinske strane u neposrednoj blizini Zaporoške nuklearke.
Uprkos tome, ruski vojnici „osigurali su bezbedan prolazak posmatrača misije i njihov prevoz do stanice“.
Prema informacijama Ministarstva, da bi se bezbedno izvršila rotacija misije na ruti od naznačenog prelaza – srušenog mosta kod Kamenskog – od 6 do 19 časova proglašen je prekid vatre, koga se strogo pridržavala ruska vojska.
15:48 03.10.2023
Ruska PVO je oborila oko 16,05 ukrajinski dron iznad Belgorodske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane.
15:47 03.10.2023
Ako ukrajinska vojska ne postigne značajnije rezultate tokom jesenje kontraofanzive mirovni sporazum biće zaključen po uslovima koji idu u prilog Moskvi, piše portal „Hil“.
Kako se navodi, vojna i finansijska pomoć Kijevu sve više počinje da zavisi od rezultata izbora u zapadnim zemljama, a aktuelnu pomoć ne treba uzimati zdravo za gotovo, jer nema garancija da će se ona nastaviti u budućnosti.

„Ako podrška Ukrajini bude oslabila tokom 2024. Moskva može da izdejstvuje do mirnog rešavanja sukoba. Međunarodna zajednica mogla bi da izvrši pritisak na Ukrajince da počnu pregovore i potpišu sporazum povoljan po Rusiju… Uzimajući sve to u obzir, Ukrajina mora da dobije rat protiv Rusije tokom ove godine“, zaključuje se u članku.

15:41 03.10.2023
Američki Stejt department je tokom leta uputio diplomatsku notu Kijevu o neophodnosti da se sprovedu antikorupcijske reforme kako bi ta zemlja dobila finansijsku podršku, objavila je TV Si-En-En pozivajući se na izvore.
U noti je ukazano da je potrebno da se sprovedu reforme u okviru programa MMF.
U poslednjih nekoliko nedelja Kijevu je više puta napomenuto da će ekonomska pomoć SAD biti uslovljena uspesima Kijeva na polju reformi institucija.
15:25 03.10.2023
Ruski PVO sistemi oborili su oko 15 časova ukrajinski dron avionskog tipa iznad Brjanske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.
14:39 03.10.2023
Glavno s brifinga Ministarstva odbrane Rusije:
Ruska vojska odbila je tri napada ukrajinskih snaga na krasnolimanskom pravcu, likvidiravši do 65 vojnika, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Rusije.
Na zaporoškom pravcu ruska vojska je izvela napade na ukrajinske snage na području Rabotina, likvidrano je do 90 vojnika i uništena su dva oklopna transportera.
U pravcu Kupjanska tokom proteklog dana je likvidirano do 60 ukrajinskih vojnika, uništena su i dva tenka, dok su gubici ukrajinskih snaga na južnodonjeckom pravcu bili više od 120 vojnika.
Na hersonskom pravcu je likcvidirano do 45 vojnika.
Na teritoriji fabrike tenkova u Harkovu pogođeni su objekti za remont i obnovu oklopne tehnike oružanih snaga Ukrajine.
Kod Pavlograda u Dnjepropetrovskoj oblasti uništeni su objekti za proizvodnju čvrstog raketnog goriva i eksplozivnih supstanci.
Ruski sistemi PVO su tokom protekla 24 sata oborili 58 ukrajinskih dronova i dva projektila iz višecevnih raketnih bacača „hajmars“.
11:39 03.10.2023
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Specijalna operacija u Ukrajini
Šojgu: Nema dodatne mobilizacije, ukrajinske snage znatno oslabljene
10:49 03.10.2023
Mediji: Velika Britanija ostala bez zaliha za vojnu pomoć Kijevu
Velika Britanija je već predala Kijevu sve naoružanje koje je mogla da obezbedi, piše list „Telegraf“ pozivajući se na neimenovanog visokorangiranog vojnog činovnika.
„Dali smo već onoliko koliko možemo sebi da dozvolimo... Nastavićemo da isporučujemo tehniku za Ukrajinu, ali sada su im potrebne stvari kao što su PVO sredstva i artiljerijska municija, a to više nemamo“, naveo je izvor.
Kako piše „Telegraf“, prema mišljenju izvora, druge zemlje bi trebalo da preuzmu na sebe veće obaveze kada je reč o vojnoj pomoći Ukrajini.
10:33 03.10.2023
Konvoj američkih tenkova M2A3 Bredli na poligonu Grafenver u Nemačkoj - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
RUSIJA
Nemačka će rasporediti 4.000 vojnika u blizini Kalinjingrada
10:31 03.10.2023
PVO oborila nekoliko ciljeva iznad Belgorodske oblasti Rusije
Protivvazduhoplovna odbrana je oborila nekoliko ciljeva u Grajvoronovskom okrugu Belgorodske oblasti Rusije, žrtava i materijalne štete, prema prvim informacijama, nema, saopštio je gubernator tog regiona Vjačeslav Gladkov.
Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala