- Sputnik Srbija, 1920
Specijalna operacija u Ukrajini
Sve o specijalnoj vojnoj operaciji Rusije za demilitarizaciju i denacifikaciju Ukrajine.

Šojgu: Nema dodatne mobilizacije, ukrajinske snage znatno oslabljene

© Press-služba Minoboronы RF / Uđi u bazu fotografijaMinistar odbrane Rusije Sergej Šojgu
Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu - Sputnik Srbija, 1920, 03.10.2023
Pratite nas
Ruska vojska u zoni specijalne vojne operacije znatno je oslabila vojni potencijal ukrajinskih snaga i nanela im ozbiljnu štetu, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu.
„Aktivnim dejstvima naša vojska je znatno oslabila borbeni potencijal protivnika i nanela mu ozbiljnu štetu“, rekao je Šojgu na savetovanju s rukovodiocima Oružanih snaga Rusije.
On je dodao da su propali svi pokušaji ukrajinskih snaga da probiju odbranu Oružanih snaga Rusije u području Verbovog i Rabotina na zaporoškom pravcu.
Po rečima Šojgua, ruski vojnici tokom specijalne vojne operacije deluju smelo i odlučno, pokazujući pravo herojstvo.
Govoreći o formiranju jedinica za specijalnu operaciju, ministar je posebno istakao Čečeniju i lidera republike Ramzana Kadirova lično. Kako je istakao, u Čečeniji su formirana tri motorizovana puka i tri motorizovana bataljona.

Dodatna mobilizacija nije planirana

U ruskoj armiji ima dovoljno vojnika koji vode specijalnu vojnu operaciju, dodatna mobilizacija nije planirana, naglasio je Šojgu.
„U Generalštabu nema dodatnih planova za mobilizaciju. Oružane snage raspolažu neophodnim brojem vojnika za izvođenje specijalne vojne operacije. Tome u velikoj meri doprinosi čvrst patriotski stav naših građana koji aktivno popunjavaju redove zaštitnika otadžbine“, rekao je Šojgu.
Ministar je takođe istakao da regruti koji budu pozvani u vojsku u jesenjoj klasi regrutovanja, uključujući one iz novih ruskih regiona, neće biti poslati u zonu borbenih dejstava.
Po rečima Šojgua, od početka godine više od 335.000 ljudi stupilo je u vojnu službu po ugovoru i u dobrovoljačke formacije, a samo u septembru ugovore je potpisalo više od 50.000 građana.

Smrtnost među ranjenim ruskim vojnicima u bolnicama 0,43 odsto

Šojgu je istakao da je smrtnost među ranjenim ruskim vojnicima u bolnicama 0,43 odsto i da se i dalje smanjuje.
Ministar je naglasio da vojni lekari pokazuju profesionalizam i hrabrost, izvodeći operacije koje spasavaju živote i zdravlje ruskih vojnika.

„U neposrednoj blizini linije kontakta postavljene su poljske bolnice, u kojima su iskusni hirurzi iz centralnih medicinskih ustanova. Više puta je povećan stepen preživljavanja ranjenih. Zahvaljujući operativnoj pomoći na bojnom polju, pravovremenoj evakuaciji i visokotehnološkoj medicinskoj pomoći, više od 98 odsto ranjenih se otpušta oporavljeno“, rekao je ministar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala